Utenlandske reisende med Norwegian bidro til en meromsetning i norsk næringsliv på 18 milliarder kroner i 2019. De reisendes forbruk skapte dermed grunnlag for 24 000 arbeidsplasser i hele landet, primært på hoteller restauranter og turistattraksjoner, samt i butikker. Det er hovedkonklusjonene i en fersk rapport fra Menon Economics.

Norwegian - Boeing 737-800 - Alicante-Elche Airport
Morgenavgang fra Alicante i Spania (foto: ©otoerres)

– I disse krevende tider er det viktig å huske at Norwegian er så mye mer enn et flyselskap med flere tusen ansatte i Norge – selskapet bidrar til å trygge norske arbeidsplasser, sikrer viktig infrastruktur, bidrar til verdiskaping i milliardklassen og skaper grunnlag for 24 000 arbeidsplasser i Norge. Rapporten fra Menon viser at de som flyr med Norwegian bidrar til å holde hjulene i gang i norsk turistnæring og i økonomien generelt. Dette kan vi ikke risikere å miste, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

Jacob Schram - Direktør - Norwegian
Jacob Schram (Foto: Norwegian Air Shuttle)

Reiselivsnæringen avhengig av Norwegian

– Det er ingen tvil om at Norwegians effekt på sysselsetting og verdiskaping er stor. Gjennom sine direkteruter har Norwegian bidratt til at turister som ellers ikke hadde kommet hit, har kommet hit, så effekten er betydelig. Uten Norwegian ville sysselsettingseffekten i Nord-Norge vært mye lavere og reiselivsnæringen i hele landet hatt betydelig færre ansatte, sier partner i Menon Economics, Sveinung Fjose.

Norwegian fraktet nær 1,5 millioner utenlandske reisende til Norge i 2019. Flyselskapet har de senere år hatt betydelig sterkere vekst i antall utenlandske reisende som besøker Norge enn hva tilsvarende er for andre flyselskaper, skriver Menon i sin rapport.

Norwegian - Praha
Norwegians Boeing 737-800 har nettopp tatt av fra flyplassen i Praha med kurs for Oslo lufthavn (foto: ©otoerres)

Skaper verdi i hele Norge

Med utenlandske direkteflygninger til Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim og Tromsø, har Norwegians reisende skapt stor verdi i hele landet. I tillegg har Norwegians rutenett innad i Norge bidratt til at reisende enkelt har hatt tilgang til flere spennende reisemål enkelt og til en lav pris.

Den sterkeste sysselsettingseffekten av utenlandske turisters konsum i Norge finner vi på Østlandet. Det er derimot i Nord-Norge at Norwegians flygninger har størst relativ betydning for næringslivet. Reiselivet utgjør her en større del av verdiskaping enn hva det gjør i andre regioner.

Flere relaterte saker finner du HER, HER, HER, HER og HER

Flere B2B nyheter finner du HER og HER

Norwegian - Boeing 737-800 - Alicante Elche Airport - Spania
Norwegians Boeings 737-800 maskiner på Alicante-Elche Airport i Spania (foto: ©otoerres)

Kommentarer