Det nærmer seg valg i USA, og alles øyne er rettet mot statene i vest. USA er også et hett reisemål blant nordmenn, og New York er byen som vil få besøk av aller flest nordmenn i høst. Det finnes derimot så mye mer å oppdage i det mangfoldige landet, og derfor har nettreisebyrået Expedia.no benyttet anledningen til å lage en guide for en alternativ USA-ferie.

USA er et stort land som byr på utallige muligheter, men når nordmenn vurderer å ta seg en tur over Atlanteren, er det ofte byer som New York og San Francisco som står høyest på lista. Men, USA er tross alt et land som byr på noe for alle og enhver — strandløver, utendørsentusiaster, idrettsfolk — you name it! Visste du at du finner både futuristisk arkitektur, pittoreske strender og skiterreng i en del av Nord-Amerika?

Fra Montana (Bilde: Carol Cain)

Fra Montana (Bilde: Carol Cain)

Expedia.no har gått sammen med lokale reiseeksperter som avslører de best bevarte og nokså uoppdagede reisemålene i USA, for å oppfordre deg til å utforske noe nytt i løpet av din neste tur til statene. Du vil helt sikkert bli overrasket over de moderne byene proppfulle av imponerende kunst, arkitektur og musikk i Wisconsin, Michigan, Ohio og Washington, eller du kan rømme storbylivet og ta et dypdykk i vill natur i Montana, Alabama, Carolina eller Colorado.

1. Kunst i Milwaukee, Wisconsin

Milwaukee har forandret seg mye i løpet av de siste tiårene, og er nå et førsteklasses reisemål og det perfekte stedet for de som er opptatt av kultur og inspirerende, urban design. The Milwaukee Art Museum er en perfekt kombinasjon av kunst og arkitektur, skapt av den verdensberømte, spanske arkitekten Santiago Calatrava. Bygningen er konstruert med en gigantisk, bevegelig solskjerm i form av to store paneler som ser ut som seil — disse er faktisk like store som vingespennet til en Boeing 747.

2. Arkitektur i Detroit, Michigan

Staten Michigan, som grenser til fire av The Great Lakes, er overraskende nok enda en perfekt destinasjon for de som vil utforske arkitektoniske perler. Detroit har faktisk mye mer å tilby enn GM Renaissance Center over Detroit River. Den amerikanske paviljongen på Veneziabiennalen er fullstendig dedikert til den amerikanske byen, med et spesifikt fokus på den avgjørende rollen som arkitektur har spilt i utformingen av det moderne Detroit.

3. Rock i Cleveland, Ohio

Under havoverflaten i Florida (bilde: Midlife Road Trip)

Under havoverflaten i Florida (bilde: Midlife Road Trip)

Hvis du elsker musikk, er Cleveland, Ohio helt riktig destinasjon for deg. Rock and Roll Hall of Fame er verdens første museum som er dedikert til rock, og deres oppgave er å lære alle de besøkende om historien og betydningen av denne musikksjangeren. På innsiden av dette monumentet, finner du både filmer, interessante gjenstander, interaktive kiosker, og non-stop musikk. Museet arrangerer jevnlig utstillinger, og er best kjent for å innlemme artister i Rock and Roll Hall of Fame — som Deep Purple i år.

4. Fra storbyen til naturen i Seattle, Washington

Tar du turen til vest-kysten, er Seattle verdt en stopp. Du kan ikke gå glipp av Seattle Centersom ble bygd for verdensutstillingen i 1962, og nå huser det populære Experience Music Project(hvor du kan lære alt om Seattles grunge-miljø), Chihuly Garden and Glass, og delstatens mest ikoniske byggverk Space Needle. Byen er også et godt utgangspunkt for de som ønsker å være i nærheten av naturen. Fra Seattle kan du ganske raskt komme deg til hele tre nasjonalparker. Og hvis du ønsker å være omgitt av sjø, trenger du heller ikke reise langt; San Juan Islands er en av delstatens skjulte perler, og byr på en aura av naturperler. Gjør reiseopplevelsen komplett ved å titte på hvaler som bryter havoverflaten, eller ta en kajakktur langs uberørte kystlinjer.

5. Strendene i Carolina-statene

Hvis du er en strandløve, er det ingen grunn til å booke tur til California eller Hawaii. Carolina-statene byr på de perfekte strendene for å finne fred og ro, nyte solnedgangen, svømme eller surfe. Spesielt Huntington Beach State Park i Sør-Carolina er et ideelt sted for surfere; en fem kilometer lang, uberørt strand som både passer for surfeeksperter og amatører. For de aller modigste, har vi Wrightsville Beach in Nord-Carolina, som hvert år er vertskap for både regionale og nasjonale surfemesterskap. Denne stranden er for øvrig et mekka for alle typer vannsport; kajakkpadling, kiteboarding, brettpadling, sportsfiske og dykking.

6. Sport og vitenskap i Alabama

En av de mange golfbanene i Alabama, USA (Bilde: Midlife Road Trip)

En av de mange golfbanene i Alabama, USA (Bilde: Midlife Road Trip)

For en delstat som ikke har noe profesjonelt lag i amerikansk fotball, virker det kanskje litt rart at Alabama er stedet for de sportsinteresserte. Men Alabama er en magnet for alle de som liker golf, college-fotball eller NASCAR-billøp. Legendariske Robert Trent Jones Golf Trail er en samling av 426 mesterskaps-hull fordelt på 26 offentlige golfbaner i Alabama — et must for golfentusiaster. Om du heller foretrekker college-fotball, bør du merke deg at fem av de sju siste nasjonale mesterskapene gikk til lag fra Alabama. Bilinteresserte kan sjekke ut NASCARs lengste racerbane, Talladega Superspeedway. I Talladega kan du også besøke International Motorsports Hall of Fame and Museum. Den alle mest populære attraksjonen i Alabama er likevel U.S. Space Rocket Center i Huntsville, verdens største romfartsmuseum.

7. En vintage reise i Palm Springs, California

Med beliggenhet i California-ørkenen, er Palm Springs en oase av glitter og glamour, og har tidligere vært et tilfluktsted for kjendiser. Ser vi tilbake i tid, har stjerner som Frank Sinatra, Marlene Dietrich, Bob Hope, Marilyn Monroe og Clark Gable kost seg i den avslappende atmosfæren og bidratt til å skape den elegante sjarmen. Ikoniske hoteller, basseng, cocktails og elegante utesteder er definitivt en del av et ekte opphold i Palm Springs, men det er mye mer å gjøre i denne vintage-byen. Du kan utforske de elegante og moderne boligene som har omfavnet ørken-miljøet med sine rene linjer, eller ta en tur til Indian Canyons i en Jeep, eller se et show på Palm Canyon Theatre.

8. Under havoverflaten i Florida

Drar du sørover til Florida, betyr ikke det at Miami er det eneste stedet du bør sjekke ut. På kysten av byen Crystal River finnes den største bestanden av amerikamanater, også kjent som sjøkuer. Sjøkuene er kjent som de snille gigantene i havet, og utgjør ingen fare for folk, selv om de kan veie over 500 kilo. Det finnes en rekke guidede turer, som gir deg muligheten til å svømme med sjøkuene. For å få den komplette undersjøiske opplevelsen i Florida, kan du booke en natt på Jules’ Undersea Lodge i Key Largo. Denne ble bygd i 1970 som en undersjøisk forskningsstasjon, før den til slutt fant sin plass i lagunen i Key Largo Undersea Park. Lodgen har et velutstyrt kjøkken, dusj, to soverom og et stort vindu som du kan se fisk gjennom.

9. Skikjøring og after-ski i Colorado

Vintersportentusiaster bør så absolutt legge til Colorado på bucket-lista. Vail ligger ikke langt unna Denver, men er et av verdens største skianlegg som befinner seg på et enkeltstående fjell, med 5 200 dekar med skiterreng. Anlegget er ikke bare kjent for sine ekstraordinære skiopplevelser, men også for sine afterski-ritualer. Den pittoreske Vail Village ved foten av fjellet har Bavarias sjarm og er et perfekt sted å fortsette after-ski-aktivitetene etter en dag i bakken, med et stort utvalg av mat, drikke og moro.

10. Vill natur i Montana

Et annet alternativ for å unnslippe storbylivet og koble av finner du i Montana, hvor reisende og backpackere kan oppleve det villeste av den unike naturen i USA, i Grand Canyon og Mount Rushmore. Disse ikoniske attraksjonene i naturen er på alles bucket-liste, men om du ønsker å oppleve noe enda mer unikt, foreslår Expedia.no at du tar en tur til Glacier National Park, også kjent som «Crown of The Continent». Her kan du finne over 130 innsjøer, et tusentalls ulike plantearter, og hundrevis av dyrearter.

Les mer om de ti alternative reisemålene i USA HER

Kommentarer