logo-white

10 enkle grep for en bærekraftig ferie

Man hører og leser mye om bærekraftig reiseliv og at man bør reise mer miljøvennlig. Av og til kan man nesten gå seg vill i alle velmente råd om hva som skal til og hva man bør og ikke bør gjøre. Vi har derfor satt sammen 10 enkle grep du som turist kan ta for å støtte miljø, lokalsamfunn og lokal økonomi, og slik gjøre din ferie mer bærekraftig. Du skal ikke se bort i fra at turen også blir både mer spennende og opplevelsesrik dersom du følger disse.

Future of the Fjords - Nærøyfjorden - Elektrisk drift - Flåm
Et fjordcruise med elektriske Future of The Fjords er ikke helt som andre båtturer (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
1. Bruk offentlig transport

Så kan du la andre kjøre og bare lene deg tilbake og nyte utsikten. I stedet for å krangle om veien eller lytte til gps’en.

Deler av turen kan til og med bli noen av høydepunktene på ferien. Tar du toget til Flåm er en av verdens vakreste togreiser, Flåmsbana, en del av turen.

Flåmsbana - Flåm - Vestland - Togkupe - Sogn og Fjordane
Flåmsbana (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
2. Valg av overnattingssted

Hotell, campingplasser, vandrerhjem og pensjonat er viktige arbeidsgivere i både bygder og byer, og de er avhengig av at vi som turister bruker dem. Mange av dem er også miljøsertifiserte, se etter informasjon om eller logoen til Miljøfyrtårn når du bestiller.

Nesten overalt kan du finne overnattingssteder som er litt annerledes, som historiske Fretheim Hotel som strekker seg tilbake til tiden da engelske lorder kom til Sogn for å fiske laks på 1800-tallet.

Fretheim Hotell - Flåm - Sogn og Fjordane - Vestland - Visit Flåm
Fretheim Hotel har en historie som strekker seg tilbake til rundt 1850 (Foto: Sverre Hjørnevik)
3. Lei sykkel

Enten du reiser kollektivt eller velger å kjøre selv, er sykkel en fin og miljøvennlig måte å utforske destinasjonen på. Lei en sykkel på reisemålet dersom du ikke har med din egen, mange steder tilbyr nå også el-sykler. Alternativt har en del reisemål små elektriske biler tilgjengelig, som eMobility i Flåm. 

4. Velg utslippsfrie aktiviteter

Har du mulighet, sjekk hvilke alternativ som finnes før du bestiller billetter til aktiviteter. Er det noe som er mer bærekraftig enn andre? Ønsker du et fjordcruise, sjekk om det er elektriske båter der du skal.

På Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden går Future of The Fjords og på Sørfjorden i Hardanger starter Vision of The Fjords rute fra 19.juni. Dette er utslippsfrie sightseeingfartøy som seiler helt stille gjennom fjordene slik at du kan konsentrere deg om utsikten!

Fjord Cruise Hardanger - The Fjords DA
Hybridfartøyet Vision of The Fjords flytter fra Nærøyfjorden til Hardangerfjorden (Foto: Sverre Hjørnevik /Flåm AS)
5. Bruk søppelspann

Dette burde være en no-brainer. Ta med alt av søppel til du finner et søppelspann, og sorter og resirkuler avfallet der du kan. Visste du at det kan ta hele 2 år før naturen bryter ned appelsin- og bananskall? I populære turområder og rasteplasser kan det være greit også å ta dette med seg, det samme gjelder toalettpapir. Når alle gjør sin del, blir det så mye triveligere for alle.

6. Spis på restauranter som støtter lokale leverandører

Restauranter og spisesteder som bruker lokale råvarer støtter opp om lokale bønder og lokal økonomi. En bonus for deg er at du kanskje får lært litt om lokal matkultur i samme slengen.

restaurant Arven på Fretheim Hotel er kjøkkensjefen opptatt av dyrevelferd og det å ta vare på gamle tradisjoner, og jobber tett med både lokale grønnsaks- og fruktbønder, osteprodusenter og gårdsslakteri. I tillegg reduserer lokale produkt utslipp i form av frakt.

7. Ta med egen vannflaske

I stedet for å kjøpe vannflasker i plast, ta med vannflaske hjemmefra og fyll på undervegs. Har du ikke en god flaske, kjøp en i stål eller annet bærekraftig og holdbart materiale. Er du i Flåm kan du stikke innom Flåm Store, der har de flere ulike varianter å velge mellom.

Aurlandsko - skofabrikk - Flåm - Vestland - Sogn og Fjordane
Aurlandsskoen er lokalt produsert (Foto: Visit Flåm/Sverre Hjørnevik)
8. Respekter de som bor på stedet

For deg er det ferie på et reisemål, for de som bor der er det hverdag hjemme. De som spør først, kommer langt. Er du for eksempel usikker på om det er lov å parkere eller gå et sted, spør. Vis hensyn til privatliv og dyrket mark, og slå gjerne av en prat med de du møter. Ingen kjenner destinasjonen som de som bor der. Kanskje får du tips til en skjult perle i området?

9. Les deg opp på Allemannsretten

Allemannsretten er et gode som gir frihet under ansvar. Den gir oss mulighet til å ferdes og campe nesten overalt i Norge, slik at vi kan få den unike turen vi drømmer om. Bare husk at du likevel er underlagt Friluftsloven. Ta med deg sekken og hengekøya i skogen, på stranden eller til fjells minst 150 meter fra hus og hytter, slå camp på drømmestedet for inntil 2 døgn og forlat stedet uten spor – slik at det er like fint og urørt til nestemann kommer dit.

10. Handle lokalt

Enten det gjelder matvarer, sko, klær eller suvenirer. Stikk innom butikkene der du er og støtt opp om lokal handel. Sannsynligheten for å finne noe som ikke alle andre hjemme har er stor, selv om du er på Norgesferie. Hvor mange av skobutikkene hjemme selger for eksempel den originale penny loaferen Aurlandsskoen?

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Illustrasjonfoto OFV/Bo A. Bergan)

Norge vs. Europa: Laveste snitthastighet mellom storbyene

(Foto: Radisson Hotel Group)

Radisson Hotel Groups Responsible Business Report 2023

A frozen river at sunrise  in a wintry landscape  near Levi in Finnish Lapland  (Photo: Discover Airlines)

Discover Airlines winter flight schedule 2024/25: More flights to more destinations from Frankfurt and Munich

Sir Tim Clark - Emirates - Lifetime Achievemen - Aviation Business Awards- t Award -

Dubai, UAE og DXB er tilbake til normalen etter noen surrealistiske døgn

(Illustrasjon: Metropolis)

Lover sommerens fineste hotellnyhet