Hongkong var verdens mest besøkte by i 2018, ifølge en ny global undersøkelse. Hvis du på nyåret planlegger å bruke SAS‘ nye direkterute fra København til Hongkong for å finne ut hvorfor reisende fra hele verden valfarter dit, må du ikke glemme å få med deg en tur til øystaten Macao, som bare ligger en time fra den tidligere britiske kronkolonien.

Macao er vel 28 kvadratkilometer stort og har nesten 600.000 innbyggere (Bildekilder: MGTO/Related.dk) (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Øystaten og underholdningsmetropolen Macao var i 400 år under portugisisk herredømme. Derfor er byens arkitektur, kunst, religion, tradisjoner og matkultur den dag i dag påvirket av både kinesisk, vestlig og portugisisk kultur – en unik kombinasjon. Her er 10 ting du ikke må gå glipp av når du besøker den asiatiske underholdningsmetropolen.

Grunn nr. 1: Macaos historiske sentrum

For kultur- og historieinteresserte byr Macao på en unik blanding av europeisk og asiatisk kultur og arkitektur, hvor innflytelsen fra både Kina og Portugal er tydelig.

Macao`s historiske sentrum er på UNESCO-listen (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

I Macaos historiske sentrum, som i 2005 ble tatt med på UNESCOs verdensarvliste, kan du spesielt merke historiens vingesus og gå i fotsporene til byens forfedre. Her finner du i alt 22 historiske bygninger og åtte plasser, inkludert atskillige kirker, et bibliotek, flere befestningsverk, en kirkegård, et teater, og et universitet som alle forteller en liten bit av Macaos unike historie.

Les mer på UNESCO`s nettsider HER

turistkontoret kan du hente en gratis guide til området med bakgrunnsstoff om de til sammen 30 historiske severdighetene.

Grunn nr. 2: Gatemat i verdensklasse

Macao er en mester i gatemat og har hele 12 Michelin-anbefalte gatekjøkken. Et av de populære gatekjøkkenene er Lei Ka Choi, som serverer tradisjonelle kantonesiske retter i leirskåler, og Ving Kei, som har spesialisert seg på mat med tofu – inkludert tofu-nudler og -desserter.

Macao`s gatemat har fått Michelinheder (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Macao er også kjent for sine mange bakerier, hvor du kan kjøpe lokale spesialiteter som mandel-småkaker og eggeterter. Det mest ikoniske er Lord Stow’s Bakery, som ble åpnet av engelskmannen Andrew Stow i 1989 og i dag har flere utsalg rundt omkring i Macao.

Grunn nr. 3: Michelin-mekka

På de under 30 kvadratkilometerne Macao dekker, finner du ikke mindre enn 19 Michelin-restauranter som serverer mat med inspirasjon fra både Asia og Portugal.

Michelinmat i Macao (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Du kan blant annet prøve den 3-stjerners The Eight, som serverer moderne kantonesisk mat, eller populære steder med 1 stjerne som Shinji by Kanesaka, som serverer fantastisk sushi, og The Kitchen, som har spesialisert seg på flammegrillet kjøtt.

Faktisk ble Macao i 2017 tatt opp på UNESCOs liste over «Creative Cities Network» – nettopp på grunn av gastronomien.

Grunn nr. 4: Underholdning og show

Som en vaskeekte underholdningsmetropol har Macao selvfølgelig show, forestillinger og severdigheter i verdensklasse. For eksempel kan du nyte utsikten over resortområdet Cotai i SkyCab – 28 meter over bakken – eller oppleve det verdenskjente showet The House of Dancing Water.

House of Dancing Water (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Prøv også et show på Broadway Macau, som for øvrig ligger midt på Broadway Food Street omgitt av lokale matboder. De fascinerende forestillingene og lysshowene på de internasjonale resortene er også verdt et besøk.

Grunn nr. 5: Taipa Village

De smale gatene i det historiske området Taipa gir et innblikk i livet i Macao den gangen byen fremdeles var en landsby.

Her kan du besøke flere templer, et historisk museum og de kjente «Taipa Houses», som ble bygget i portugisisk stil og oppført i 1921 som boliger til høytstående embedsmenn.

I 2016 blev bygningene omgjort til museer og gallerier. Det er gratis adgang til alle bygningene – med unntak av én.

Les mer på nettsidene til Taipa Village HER

Grunn nr. 6: Shopping

Uansett om du ønsker å shoppe originale antikviteter eller moderne moteklær, er det mulig i Macao.

Du kan for eksempel utforske klær- og skobutikkene rundt Senado Square, søndagsloppemarkedet i landsbyen Taipa eller gaten «Rua de Cinco de Outubro», hvor der selges alt fra kinesiske urter og håndlagede nudler til lokale delikatesser.

Shopping i Macao (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Ta også turen innom det tre etasjer store Red Market, hvor de lokale handler. Og gå ikke glipp av de imponerende kjøpesentrene, som ligger side om side med de store resortene i Cotai.

Grunn nr. 7: Templer

I Macao ligger vestlig inspirerte kirker side om side med de tradisjonelle asiatiske templene, noe som symboliserer møtet mellom de vestlige og de kinesiske religionene og kulturene samt den religionsfriheten og multikulturelle åpenheten som den dag i dag kjennetegner Macao.

Grunn nr. 8: Hager og parker

Det spiller ingen rolle hvor i Macao du befinner deg, du finner snart et grønt pustehull hvor du kan ta en pause fra det hektiske bylivet.

I tillegg til de mange trærne som gjør at Macao føles utrolig «grønn», er det også mange ulike blomsterhager å gå på oppdagelse i. Noen er inspirert av de tradisjonelle kinesiske Suzhou-hagene, mens andre leder tankene hen på Sør-Europa.

Hageanlegg sett i fugleperspektiv (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Grunn nr. 9: Macau Tower

Fra det 338 meter høye Macau Tower kan adrenalinsøkende eventyrere prøve det som ifølge Guinness World Records er verdens høyeste strikkhopp. 233 meters fritt fall med utsikt over Macaos historiske kirker, tradisjonsrike templer og funklende resorter.

Frister det med et strikkhopp fra 338 meter høye Macau Tower ? (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Hvis du ikke helt tør å ta det store spranget, kan den flotte utsikten også nytes enten fra tårnets terrasse eller fra restauranten i 223 meters høyde.

Les mer om Macau Tower HER

Grunn nr. 10: Festivaler og begivenheter

Nesten uansett når på året du besøker Macao, kan du nesten være sikker på at du får oppleve et arrangement eller en festival som feirer og hyller lokale religioner, kulturer eller tradisjoner.

Kinesisk nyttårsfeiring (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Blant årets høydepunkter er den fargerike kinesiske nyttårsfeiringen, fyrverkerikonkurransen International Fireworks Display Contest, den smakfulle Food Festival, det heseblesende Macao Grand Prix og den vakre lysfestivalen Macao Light Festival.

Oversikt over festivaler og begivenheter i Macao finner du HER

Praktisk informasjon

SAS flyr direkte fra København til Hongkong fem ganger i uken. Turen tar 10 timer og 20 minutter. Fra Hong Kong International Airport kan du reise direkte til Macao – uten først å skulle gjennom Hongkongs immigrasjon.

Les også: SAS åbner ny rute: København – Hong Kong (juni 2018)

Fra Hongkong kan du reise med ferge til Macao – en tur som tar en times tid – eller kjøre via verdens lengste havbro, som er 55 km lang og forbinder Hongkong, Macao og byen Zhuhai. Broen ble innviet 23. oktober 2018.

Les mer om Macao HER

Les også: Feir grisens år i asiatisk underholdningsmetropolKulturfest i Macao – Macao: Et eldorado for matglade – Macao satser på det nordiske markedet

Kinesisk tempel i Macao (Bildekilder: MGTO/Related.dk)

Kommentarer