Cookøyene seiler opp som et foregangseksempel innen økoturisme i det sørlige Stillehavet. Her får du ti tips til å oppleve øygruppen med fokus på natur og kultur.

Over 99 prosent av Cookøyenes økonomiske sone består av vann. Her finner du utrolige 1,9 millioner kvadratkilometer med atoller, vulkanske øyer og kalksteinsøyer i tillegg til kritthvite sandtunger som såvidt stikker over havets overflate. (bilde: cookislands.travel)

Cookøyene har lenge vært en magnet for eventyrlystne som har latt seg lokke av krystallklart hav, et rikt undervannsliv og en sterk forankring i polynesisk kultur. Men nå er det en enda bedre grunn til å reise hit: et skarpt fokus på bærekraftig turisme. Fra øko-sykkelturer gjennom jungelen til snorkleekspedisjoner til øygruppens enorme marinepark.

Her er 10 gode grunner til å besøke dette Stillehavsparadiset nå

1. Miljøet kommer først

Over 99 prosent av Cookøyenes økonomiske sone består av vann. Her finner du utrolige 1,9 millioner km² med atoller, vulkanske øyer og kalksteinsøyer i tillegg til kritthvite sandtunger som såvidt stikker over havets overflate.

Det er hjemmet til 130 ulike typer koraller, 600 fiskeslag og mange typer truede skilpadder. I tillegg stortrives utrydningstruede revhai, hvaler og delfiner.

Den kanskje aller beste måten å utforske Rarotongas lagune er med hodet under vann. I dette lydløse universet glir du forbi både grønne skilpadder og hawksbillskilpadder. (bilde: cookislands.travel)

Fra juli 2017 ble denne oasen under vann beskyttet. Marae Moana (Hellige Hav) – navnet på øygruppens marinepark – er det største initiativet tatt av ett enkelt land for å håndtere og ivareta konserveringen av vannets sårbare økosystem – fra vulkanøyenes topper ut til havet via revene. Du kan lære mer om dette på økomuseet Te Ara på Rarotonga.

2. Pedalkraft

Mektige, grønne fjell preger øygruppens største øy – Rarotonga. Innlandet derimot, er relativt flatt og enkelt å utforske på to hjul.

Eco Cycle Tour-guidene vil ta deg med på en uforglemmelig tre timers-ferd gjennom søvnige landsbyer og inn i jungelen.

Der kan du smake på øyas viltvoksende avlinger, samt høre historier om hvordan det er å vokse opp i et Stillehavsparadis. Ønsker du større utfordringer på sykkelsetet, så finnes det også fire- og fem-timers turer.

3. Tropiske hager

Maire Nui Gardens er en fargeeksplosjon av Rarotongas lokale flora. Tre hektar med palmer, papayaer, serene liljedammer og tiare maori (en stjerneformet blomst med en aroma som henger i nesen gjennom hele oppholdet).

Midt i denne oasen ligger det en fantastisk kafe. Alt du trenger å gjøre er å hvile blikket på fjellene rundt deg, og glede deg til bestillingen din kommer: organisk kyllingsalat, sandwicher fulle av lokale grønnsaker og urter fra kjøkkenhagen, eller kanskje en deilig Rarotonga-bananasplit med mengder av kokosnøttis?

Cookøyene er en populær bryllupsreisedestinasjon, så det mangler ikke på eksklusive hotell med perfekt beliggenhet i strandkanten. Her fusjoneres stil og eleganse med solide grep som sikrer bærekraftig drift.

 4. Livet i lagunene

Cookøyenes nest største øy – Aiututaki – er nokså petite. Du kan kjøre øya rundt langsmed de regnskogprydede breddene på under en time. Hvis du vil. Men den egentlige grunnen til å ta turen hit, er havet.

Ootu Beach går du ombord i Vaka-båten, og cruiser forbi de ytre småøyene på vei til One Foot Island. Lagunen ligner et vakkert lappeteppe i turkise nyanser, og vannet holder badekartemp. Like under overflaten venter grønne skilpadder som padler fredelig gjennom krystallklart vann.

Du ser enorme trevally-fisk og kjempemuslinger med lilla lepper, og når båten kaster ankeret kan du gå i land for å få et stempel i passet på det bittelille postkontoret på One Foot Island. Et postkontor som også selger iskaldt øl…

4. Markedsstemning

Punanga Nui Market ligger ved vannkanten i Avarua, Rarotongas lille hovedstad, og er et fargesprakende innsyn i øykulturen. Hit kommer kunsthåndverkere fra alle de små øyene i arkipelet for å selge sitt håndverk. Gå ikke glipp av de svarte perlene fra den urørte lagunen i avsidesliggende Manihiki som er perfekt skulpturert av naturen.

Du kan også smake på lokale spesialiteter som bedøvende kokosnøttvodka og syrlig limedressing. Markedet er åpent hver dag, men lørdager er den store markedsdagen med live musikk. På kveldstid bør du spise middag på Muri Night Market, der det serveres smakfull ikamata (råmarinert fisk med sitrus og kokosmelk) og brennhet taro (lokal spinat) bakt i en umu (jordovn).

5. Mammas kjøkken

Den beste måten å bli kjent med Cookøyenes kjøkken på er å spise hjemme hos lokalbefolkningen. 

Den beste måten å bli kjent med Cookøyenes kjøkken på er å spise hjemme hos lokalbefolkningen. Progressive dinner er et kulinarisk konsept der du serveres en forrett, en hovedrett og et dessertbord i tre ulike hjem på Rarotonga. (bilde: cookislands.travel)

Progressive dinner er et kulinarisk konsept der du serveres en forrett, en hovedrett og et dessertbord i tre ulike hjem på Rarotonga. I hvert hjem får du hilse på vertskapet, og forsyne deg av det de har tilberedt til deg. Menyen varieres etter hva som er i sesong, men alle vil gjerne servere deg det beste av øyas spesialiteter.

6. En smak av luksus

Cookøyene er en populær bryllupsreisedestinasjon, så det mangler ikke på eksklusive hotell med perfekt beliggenhet i strandkanten. Her fusjoneres stil og eleganse med solide grep som sikrer bærekraftig drift.

Du får det ikke bedre enn når du sjekker inn på Little Polynesian, der lekre villaer med stråtak ligger dandert nederst i vannkanten på Titikaveka Beach, av mange regnet som det vakreste stykket med sand i det sørlige Stillehavet. Forvent romslige senger drapert med luftige tekstiler, hengekøyer mellom palmene og et usannsynlig blått hav som kulisse.

På naboøya Aitutaki finner du Pacific Resort i en regnskog som stikker røttene i lagunen. Ordet «tropisk» har aldri vært en mer presis beskrivelse enn akkurat her. I din egen luksuriøse strandbungalow i polynesisk stil har du en romslig patio der du kan beundre solnedgangen fra første rad.

7. I vater

Selv den mest ukoordinerte vil kjenne på mestringsfølelsen når du prøver KiteSUP yoga, en smidig økt på vannet der du utfører din downward facing dogpå et surfebrett i lagunen. Skulle du falle uti, så vil det varme, krystallklare vannet sørge for en myk landing.

Glem heller ikke å heve blikket for å se den palmebesatte kysten. Du vil tro at postkort ble oppfunnet kun for å vise frem akkurat denne utsikten! KiteSUP organiserer også Fire on Water-utflukter, der du kan padle over lagunen i mørket, kun opplyst av Melkeveien ovenfra, og av de dansende lysene festet under brettet ditt. Så begynner ild-showet.

9. Sightseeing under vann

Den kanskje aller beste måten å utforske Rarotongas lagune er med hodet under vann. I dette lydløse universet glir du forbi både grønne skilpadder og hawksbillskilpadder. Sistnevnte er kritisk utrydningstruet med bare 200 000 individer igjen i verdenshavene.

Ariki Holidays legger til rette for tette møter med disse vakre skapningene på sine snorkelutflukter — som kommer med en liten overraskelse for deg. Utstyret for dagen inkluderer nemlig en liten, håndholdt marinescooter som forsiktig propellerer deg gjennom lagunen i fire km/t.

Det betyr at du får maks utbytte av snorklingen, og rekker å beundre sjokkvakre korallhager, flokker med tropisk fisk og til og med et skipsvrak – uten å bli andpusten.

10. Kulturelt dykk

Strandelskere, gled dere! Rarotonga har noen av de mest ettertraktede strendene i det sørlige Stillehavet, og du vil utforske flere av disse på Captain Tama’s Lagoon Cruise.

Fargerike båter tøffer i sakte fart til rev der du kan snorkle med skilpadder og fisk i alle regnbuens farger. Du vil også gå i land på flere motus  (bittesmå øyer formet av pulverisert korall), og på en av dem vil vertskapet tilberede en fantastisk BBQ bestående av fersk fisk og tropisk frukt.

Mens tærne dine siler den fine sanden og lunsjen settes til livs, får du innblikk i øyfolkets liv – som for eksempel hvordan knytte en sarong eller klatre til topps i en palme – det er ikke så lett som det ser ut til.

Flere saker om Cookøyene/Cook Islands finner du HER

Kommentarer