Mange kjenner Dubai for byens gyldne strender, hoteller i verdensklasse og slående skyskrapere. I tillegg skjuler den solfylte ørkenmetropolen en rik historie, unike ørkenopplevelser og en ekstremt variert matkultur med smaksopplevelser fra alle verdenshjørner.

Emirates - Dubai International Airport - Terminal 3
Dubai International Airport Terminal 3 ble bygget som verdens største flyplassterminal. Den er også verdens største enkeltstående terminalbygg. (Foto: Dubai International Airport)

Selv om du allerede har en del kjennskap til Dubai, er det ti ting du kanskje ikke visste.

Grunnlagt 1833

Dubai ble grunnlagt som en liten fiskerlandsby i 1833, men i løpet av 1980- og 1990-tallet utviklet byen seg til å bli den verdensberømte turistdestinasjonen den er i dag. Før turisme- og oljeindustrien tok over, var perledykking en viktig næring i Dubai. Den foregikk gjerne i Dubai Creek fra såkalte dhows, en spesiell båttype.

Dubai Creek i gamle dager
Dubai Creek i gamle dager. Byen hadde i 1965 rundt 150.000 innbyggere – vel 55 år senere bor det rundt ni millioner i Dubai hvorav 3.4 millioner i selve byen. (foto: visitdubai.com/related.dk)

Fra 150.000 til ni millioner på 55 år

I 1965 var folketallet i De forente arabiske emirater 150 000, men i dag bor det mer enn ni millioner mennesker her, hvorav over 3,4 millioner bor i Dubai.

Al Fanar - Restaurant - Dubai
Det bor folk fra over 200 nasjoner i Dubai, noe som gir et rikholdig mattilbud. Her fra restaurant Al Fanar (foto: visitdubai.com/related.dk)

Over 200 nasjonaliteter

Dubai er hjemsted for mer enn 200 ulike nasjonaliteter, blant annet India, Pakistan, Filippinene, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Sør-Afrika, Kenya, Nigeria, Kina, Thailand, Vietnam, Libanon, Jordan, Egypt og mange flere.

Dette preger blant annet utvalget matopplevelser, som er enormt og byr på mat fra alle verdenshjørner.

Emiratenes nasjonaldyr

De forente arabiske emiraters nasjonaldyr er den arabiske oryxantilopen, en mellomstor antilope som, hvis du er heldig, kan ses i ørkendynene i Dubai Desert Conservation Reserve, bare to timers kjøretur fra Dubai sentrum.

Her kan du også dra på ørkensafari, fly i varmluftsballong eller overnatte under stjernene – både i primitive beduinleirer og i luksuriøse ørkenresorter.

Arabiske Oryxantiloper - Nasjonaldyr - Dubai
Den arabiske Oryxantilopen er Dubai`s nasjonaldyr (foto: visitdubai.com/related.dk)

Sjelden skilpadde

Under Dubais havoverflate finnes en verden av liv. Her bor blant annet den sjeldne karetten, en skilpadde som er kjent for sitt takkede skjold. Dessverre er skilpadden truet i store deler av verden, men på Dubai Turtle Rehabilitation Project, som ligger på Jumeirah Al Naseem Hotel, jobbes det for å beskytte bestanden. Her har en hel lagune blitt viet skilpaddene, og siden 2004 har prosjektet satt nesten 2000 rehabiliterte skilpadder tilbake i havet.

Ørkencamping - Sonara Camp Desert - Dubai
Ørkencamping i Sonara Camp Desert (foto: visitdubai.com/related.dk)

Flere hundre fuglearter

Det er hundrevis av fuglearter i Dubai-ørkenen, der spesielt Al Qudra-sjøene, som ligger mindre enn en times kjøring fra Dubai sentrum, er et populært sted for å se etter forskjellige arter som svaner, gjess og flamingoer. To av de sjeldnere fuglene du kan være så heldig å få oppleve, er den majestetiske steppeørnen og den østlige kragetrappen.

Flamingoer - Al Marmoom - Al Qudra lake - Dubai
Flamingoer i Al Qudrasjøene, rundt en times kjøring fra Dubai (foto: visitdubai.com/related.dk)

Populært reisemål og transittflyplass

Dubai er populært både som feriemål og som stoppested på vei til eller fra for eksempel Asia, Sør-Amerika eller Australia. Faktisk er ørkenmetropolen så godt besøkt at Dubai International Airport Terminal 3 er blitt bygget som verdens største flyplassterminal. Terminalen er også verdens største enkeltstående terminalbygg.

Skyline - Dubai - Skyskrapere
Dubai har over 200 skyskrapere og godt over 900 høyhus – og stadig flere kommer til (foto: visitdubai.com/related.dk)

Verdens største pariserhjul

Pariserhjulet Ain Dubai, som ligger på øya Bluewaters Island, er med sine 210 meter verdens høyeste pariserhjul. Fra toppen kan besøkende nyte 360-graders utsikt over Dubais skyline, inkludert ikoniske Burj Al Arab, Palm Jumeirah og Burj Khalifa. Hjulet har 48 kapsler med plass til 30 i hver. Hver tur tar 48 minutter.

Ain Dubai - Pariserhjul - Bluewater Island
Bluewater Island med verdens største pariserhjul – det 211 meter høye Ain Dubai (foto: visitdubai.com/related.dk)

Ikoniske fontener

Mange kjenner til den ikoniske fontenen utenfor Dubai Mall i Dubai sentrum. Og selv om den absolutt er stor og imponerende, må du faktisk dra et annet sted hvis du vil oppleve verdens største fontene. For den finner du på The Pointe i Palm Jumeirah, hvor du kan oppleve den 1300 kvadratmeter store The Palm Fountain. Her er det hver halvtime et show der over 3000 fargede LED-lys blinker mens vannstråler skytes mer enn 100 meter opp i luften i takt med internasjonale treff.

Nattestemning - The Palm Fountain - Dubai - UAE
The Palm Fountain med Dubai`s berømte skyline i bakgrunnen (Foto: Nakheel)

Skyskrapere og høyhus

Dubai har for tiden over 200 skyskrapere og 915 høyhus, men på grunn av byens raske utvikling kommer det stadig nye. Dubai World Trade Centre, som er 184 meter høyt, ble bygget i 1979 og var den høyeste bygningen i Dubai frem til 1999. I dag er senteret overgått av Dubai-ikonet Burj Khalifa, som med sine 828 meter nå er verdens høyeste bygning.

Les også: Lokale kulinariske spesialiteter i DubaiSpaopplevelser i DubaiKunstopplevelser i DubaiRestauranter med spesielt god utsikt

Les flere nyheter og artikler om Dubai HER og HER

Ain Dubai - Pariserhjul - Bluewater Island
Pariserhjulet Ain Dubai har 48 kapsler med plass til 30 personer i hver (foto: visitdubai.com/related.dk)

Kommentarer