Enten du vil glede de minste, være i aktivitet eller bare ta det helt piano, har Sverige påskeopplevelsene som fenger! Påsken er kanskje den mest fleksible høytiden vi har. Valgmulighetene er mange — enten du vil bruke fridagene til å nyte siste rest av vinteren på fjellet, eller ønske våren velkommen i byen eller på landet.

Heldigvis trenger du ikke å reise langt for å gjøre noen av delene. På den andre siden av svenskegrensa finnes tilholdssteder og påskesysler for enhver smak. Söta bror byr på både snøkledde dalsider, bar asfalt og grønt gress på golfbanene, og under påskedagene er det ekstra mye som skjer.

Nedenfor serverer VisitSweden 15 tips for en super påske!

For de aktive

Actionfylt påske i Nord-Sverige

Midt i Lapplandsfjellene ligger Hemavan Tärnaby — en ekte villmark, som tiltrekker seg actionsultne skientusiaster. Her kan du boltre deg i supre bakker og løyper helt fram til mai måned, og oppleve aktiviteter som heli-ski (helikopterskyss til luftige høyder), offpist, scooter-safari, isfiske, hundespann og mye mer. I påsken har Hemavan Tärnaby et tett program med ekstra mange morsomme tilbud for barnefamilier. Her blir det både påskebuffé, akebrett-bowling, påskedisco og eggjakt.

Les mer om Hemavan Tärnaby HER

Sving igang golfsesongen

Med Sveriges sørligste beliggenhet, mildt klima og flatt og frodig landskap, er Skåne en av Europas beste golfdestinasjoner. Fra midten av Skåne tar du deg til over 70 golfbaner på under én time, og i påsken går startskuddet for sesongen. Alle baner har som mål å holde åpent med sommergreen i påskedagene, så sant været tillater det. Et godt tips for dem som reiser med familien der ikke alle spiller golf, er å leie en hytte i Borstahusenes semesterby. Da bor dere både inntil Landskrona GK med to 18-hullsbaner, bare noen hundre meter unna Skånes djurpark og naturreservatet Söderåsen, og en rask togtur fra Köbenhavn.

Les mer om golfbanene i Skåne HER

Ski-påske i Sveriges sørligste fjellverden

Idre Fjäll i Dalarna er Sveriges sørligste fjellverden, med 40 nedfarter som strekker seg ut i alle vindretninger. Vil du sette en luksuriøs ramme på påskeferien her, bør du booke deg inn på Pernilla Wiberg Hotel, som er spesialdesignet for sporty livsnytere. Hotellet er utformet av den kjente, svenske alpinisten Pernilla Wiberg, som selv har tilbrakt mange netter på hotell rundt om i verden. Her har hun sett til at hotellet er innredet for hundre prosent nytelse og ligger i direkte tilknytning til løypene.

Les mer om Idre Fjäll HER, og om Pernilla Wiberg Hotel HER.

Vinterpadling og spa i Lysekil

I Lysekil på den svenske vestkysten kan du kombinere en frisk tur på vannet med et varmt spa-bad og deilig mat. Det vakre boutique-hotellet Strandflickorna har nemlig et pakketilbud som inkluderer hotellrom, spa-bad på brygga, to-retters middag, frokostbuffé og padletur. Padlingen skjer i stabile tomannskajakker iført tørrdrakt, slik at dere kan slappe av og nyte naturen. Vannet er som klarest om vinteren, og isflak og snøfall setter en magisk ramme på opplevelsen. Underveis får dere servert en varmende fiskesuppe, og guiden dokumenterer turen med bilder som alle deltagere får fri tilgang til. En minnerik påskeopplevelse utenom det vanlige!

Les mer om pakketilbudet HER, og om Strandflickorna HER.


Sol, ski og stil i Dalarna

Fjellet viser seg ofte fra sin beste side i påsken, når dagene er lysere og føret perfekt. På det klassiske fjellhotellet Storsätra i Grövelsjöfjällen i nordre Dalarna er du omgitt av villmark. Her finnes 50 fjelltopper på over 1000 meter, og ikke minst 100 km velpreparerte langrennsspor. Storsätra Fjällhotell frister med flott standard, deilig mat og en velfylt vinkjeller. (Restauranten ble nylig utnevnt til en av Sveriges 500 beste restauranter i White Guide!) Utenfor hotellets bekvemme vegger finnes i tillegg til skiløyper også mulighet for guidede turer, snøskovandring, snøscooterkjøring og utendørs boblebad. — Og er du en friskus, kan du få opp blodsirkulasjonen ved å ta et oppfriskende bad i Grövlan som renner rett utenfor hotellet.

Les mer Storsätra Fjällhotell HER, og om Grövelsjöfjällen HER.

Svensk påske for livsnyterne

Øy-påske i Stockholms skjærgård

Den som lengter etter sommeren bør legge påsken til den idylliske øya Utö i Stockholms skjærgård. Ærverdige Utö Värdshus tilbyr påskepakker til både par og familier. De som reiser uten barn kan nyte en «kosepakke» som inkluderer innkvartering i dobbeltrom, musserende vin og frukt på rommet, spesialkomponert fire-retters middag og vertshusets deilige frokostbuffé. For familier tilbyr vertshuset innkvartering i hotellhytte med plass til fem personer, ettermiddagsaktiviteter for barna, to-retters middag tilpasset de minste, kveldsaktiviteter og frokost.

Les mer om påsketilbudene på Utö HER.

Bo på et slott

Hvor heftig er det ikke å bo som en konge en natt eller to? I Skåne finnes det rundt 150 slott, og mange av dem byr på opplevelser innen hage, kunst, mat og historie. Flere av dem tar også imot overnattingsgjester. For eksempel kan du innkvartere deg på et av de 18 vakre gjesterommene på Bjärsjölagårds slott i Sjöbo, eller la deg sjarmere av de naturskjønne omgivelsene rundt Häckeberga slott — som ligger på en holme utenfor Genarp.

Les mer om slottene som kan sette en raffinert ramme på påskeferien HER

Kunstnerisk påske i Skåne

Kunstnere har lenge omfavnet det vakre landskapet i Skåne. Kunsten blomstrer spesielt i påsken, når kunstnerne slår opp dørene til atelierene sine og øsker kunstinteresserte velkommen. Det arrangeres flere kunstrunder i regionen, der du kjører mellom de ulike utstillingene og får betrakte kunsten og møte kunstnerne i kunstnernes hjem og atelierer.

Les mer om de ulike kunstrundene i Skåne i påsken HER

Tidløs eleganse på den svenske vestkysten

Tjuvstart våren med et besøk i den populære sommerbyen Marstrand på Sveriges vestkyst. Grand Hotel Marstrand byr på førsteklasses innkvartering med aner tilbake til 1800-tallet — beliggende midt i det spektakulære skjærgårdsmiljøet. I påsken tilbyr hotellet egen påskepakke som inkluderer en natt i dobbeltrom, treretters påskemiddag og frokostbuffé. I tillegg vil det også arrangeres påskeverksted og eggjakt for de minste.

Trosa stadshotell i Sörmland (VisitSweden)

Trosa stadshotell i Sörmland (VisitSweden)

Les mer om påsketilbudet på Grand Hotel Marstrand HER

Røm fra hverdagen til Stockholms herskapelige landsbygd

Ikke langt fra Stockholms pulserende sentrum ligger landlige Sörmland, med flott natur og pompøse herregårder. Enten du vil kombinere et besøk i Sörmland med en dag i Stockholm, eller trekke deg tilbake i de harmoniske omgivelsene hele påsken, finnes det nok av muligheter.

I Mariefred kan du benytte deg av påsketilbudet og bo på Gripsholms Värdshus, som byr på påskebord og aktiviteter for barna. Fra rommet har dere kongelig utsikt over Gripsholms Slott, som åpner for sesongen på langfredag. Her kan dere bli med på fri rundvandring, familievisninger og påskeaktiviteter. Vil du isteden roe helt ned på spa, bør du legge turen til Trosa Stadshotell & Spa, som har gode pakketilbud for både spa-besøk, middag og overnatting. Her kan du også spasere på den 1000 kilometer lange Sörmlandsleden eller sjekke ut Trosas mange gallerier.

Les mer om Gripsholms Värdshus HER, påsken på Gripsholm Slott HER og pakketilbudet på Trosa Stadshotell & Spa HER

Herregårdshelg i Värmland

På tettstedet Deje i Värmland ligger Dömle Herrgård, blant vann, skog, fjell og åpne enger. Den vakre og avslappende atmosfæren byr på muligheter for hente seg inn etter en mørk og lang vinter. Her står atmosfæren, mat og vin i sentrum, og i påsken har de et ekstra gunstige tilbud, enten du vil bo på herregården, eller bare komme hit for å nye den saftige bufféen på påskeaften og første påskedag.

Les mer om påsketilbudene på Dömle Herrgård HER

For de minste

Påskemarked på Skansen

På friluftsmuseet Skansen i Stockholm feires påsken med et herlig påskemarked, eventyrstunder og tradisjonelt svensk påskebord i hus og gårder. I tillegg blir det påskeverksted der barna kan lage sopelime, bli sminket som «påskekjerringer», male egg, lage påskepynt og skrive påskekort. På skjærtorsdag får alle barn mellom 6 og 15 år som er utkledd til hekser eller trollkarer fri entré.

Les mer om påsken på Skansen HER

Gruvmuseet i Falu Gruva, Dalarna (Foto Ryan Garrison)

Gruvmuseet i Falu Gruva, Dalarna (Foto Ryan Garrison)

Hekse-uke på Örebro slott

Mellom 21. og 24. mars er det duket for hekseuke på Örebro slott. Da kan barn og voksne være med på en spennende og leken omvisning på slottet. Og på skjærtorsdag kan de over 13 år bli med på en dramatisert teatervandring på kveldstid. Slottet, som er en gammel forsvarsborg, er i dag et av Örebros mest populære besøksmål, og har også en flott restaurant.

Les mer om Örebro slott HER

Påske med Albert Åberg i Göteborg

I Göteborg ligger Alfons Åbergs Kulturhus — et hus som er bygget rundt barnebokfiguren Albert Åberg. I påsken er det ekstra mye gøy som skjer her. Da blir det nemlig dans, opplesning av spennende eventyr og barneteater med ulike tema to ganger om dagen. Og på langfredag kommer skuespilleren Lars Magnus Larsson for å lese eventyr på norsk.

Les mer om Alfons Åbergs Kulturhus HER

Gruve-besøk i Dalarna

I påskehelgen skjer det ekstra mye i gruvemuseet Falu Gruva i Dalarna — et av verdens best bevarte gruvelandskap, oppført på Unescos verdensarvliste. Da åpner utstillingen om Falu Gruvas opprinnelse og starten på det som skulle bli Sveriges skattekiste. Her blir det ekstra omvisninger, og alle barn kan pønske ut utfordrende oppgaver, vise hvor sterke de er, prøve middelalderklær og bli utnevnt til riddere. På området finnes også flere spisesteder og butikker med gode påsketilbud.

Les mer om Falu Gruva HER

Kommentarer