Sverige har mange flotte sommersteder som nordmenn er glad i, og flere av oss har funnet våre favoritter i nabolandet. Men det finnes gullkorn som ikke alltid er like lett å oppdage. Her tipser vi om 15 skjulte små sommerperler, alt fra naturskjønne badeplasser til sjarmerende spisesteder og små hoteller, som kan gi inspirasjon til å oppdage nye sider av Sverige!

Väderöarna i Västsverige (Foto: Emelie Persson/Turistrådet Västsverige)

Når sola varmer i ansiktet og badevannet har bikket 20 grader da er sommeren i gang. Er du ute etter en kortreist ferie som er lett tilgjengelig? Da burde du ta turen over grensen i sommer. Her finnes det mange idylliske sommerplasser utenfor allfarvei. Visit Sweden har spurt lokale eksperter rundt om i Sverige, og satt sammen en liste med skjulte sommerperler.

Natur og dyreliv sør på Gotland

Närsholmen er et naturreservat og en halvøy på den sørlige delen av Gotland, som egner seg ypperlig for vandre- og sykkelturer.

Närsholmen på Gotland (Foto: Hanne Marit Tobiassen)

Området er rikt på fugleliv og hekkeplasser, og det vokser også sjeldne vekster i området, sammen med orkidéer og blomsten ormehode. Ta med piknikkurven og slå deg ned blant de hvite steinene på stranden, mens fuglene står for underholdningen. 

Les mer HER

Bading i kalkbruddet Smöjen

Gotland, svenskenes store sommerparadis, bugner av herlige steder – noen mer kjente enn andre.

Smöjen på Gotland (foto: gotland.net)

Et av de stedene som fremdeles er en relativt godt bevart hemmelighet er Smöjen som ligger ved et gammelt kalkbrudd som i dag er fylt med deilig turkis badevann. Dette stedet passer godt for svømmedyktige besøkende og de som er ute etter en annerledes badeopplevelse.

Les mer HER

Fika og bo i sjarmerende Ardrebo

Like i nærheten av Ljugarn på østsiden av Gotland ligger det et sjarmerende B&B med en fantastisk kafe. Her serveres velsmakende bakverk og smørbrød, alt er hjemmebakt med kortreiste råvarer.

Ardrebo er innredet i en romantisk og tidstypisk stil fra tidlig 1900-tallet med vakre møbler, mønstret tapet i varme farger og blomstrete kaffekopper. Nyt en fika utendørs i den store hagen med sola i fjeset.

Les mer HER

Romantisk idyll på Steninge

Med utsikt til havet og den vakre naturen rundt ligger Steninge Kuststation vakkert til like ved havet utenfor byen Falkenberg. Steninge er svensk sommeridyll på sitt beste, med sine romantiske blondegardiner og historiske sjarm.

Steninge (Foto: Louise Winberg)

Til frokost serveres havregrøt i verdensklasse – ja, den har faktisk vunnet verdensmesterskapet, og på verandaen kan du nyte et glass bobler eller leskende limonade. Er du av den aktive sorten finnes det yoga, SUP, kajakk til utlån eller så kan du ta en svømmetur fra stenpiren ved stranda.

Steninge vandrarhem i Halland (Foto: Stenninge vandrerhem)

Vandrerhjemmet ligger like i nærheten av naturreservatet Steningskusten som byr på strandenger, klippesteinsfelt og fine badesteder. I tillegg Skipås naturreservat, hvor du kan vandre i bøkeskogen og blomsterenger. Ta med piknikkurven og nyt solnedgangen langs havet.

Les mer HER og HER

Lokalt og bærekraftig i Simlångsdalen

Simlångsdalens ville skoger finnes det alltid et nytt eventyr! Tallhöjdens Värdshus tilbyr en herlig opplevelse med lokalprodusert mat og drikke i kombinasjon med villsvinsafari.

Simlångsdalen (Foto: Vinnalt foto)

På den andre siden av dalen lever familien Paulsson sin drøm om en bærekraftig og helsefremmende livsstil. Senk pulsen i deres koselige B&B eller ta et kurs i steinalderkost, fermentering, yoga eller barfotløping ute i skogen.

Simlångsdalen tilbyr flere fine vandringsleder, hva med å gå tur langs Gårdshultsleden og oppdage Danska Fall med sin spennende historie og vidunderlige Gårdshult som er som å tre inn i et Astrid Lindgren-eventyr.

Les mer HER og HER

Blomsterfarmen

Blomsterfarmen er et gartneri i Kungsbacka som tilbyr selvplukk fra et imponerende utvalget av snittblomster. Blomstene er dyrket naturlig og her plukker du dine favoritter og betaler deretter for de du har plukket.

Stedet drives av engasjerte blomsterdyrkere som dyrker på en naturlig måte, uten kunstgjødsel. Ta en runde langs bedene og plukk med deg de fineste du finner, og lag din egen bukett med personlig preg.

Les mer HER

Bakst og landlig sjarm på Månstorps gård

Med vakker beliggenhet mellom Laholm og Melbystrand ligger Månstorps gård med aner fra 1800- tallet. I gårdens gamle meieribygning kan du besøke deres kafe med hjemmelaget bakst og en smaksrik vaffel-buffet.

Manstorps Gård (Foto: Manstorps Gård)

Gårdsbutikken bugner av lokale og kortreiste grønnsaker og rotfrukter. I hovedhuset kan du overnatte på sjarmerende rom med tilgang til kjøkken, stue og den store hagen. Utfordre familien eller venner i minigolf og avslutt dagen med et glass i sola.

Les mer HER

Gårdsbageriet i Idala

På Gårdsbageriet i Idala sitter historien i veggene. I den ombygde låven bakes alle bakevarene fra bunnen av med råvarer og langsomme gjæringsprosesser som gir smak og kvalitet.

Her er det meste økologisk og det finnes også en koselig kafé på området. Nyt en kopp kaffe og bakst på gårdsplassen. 

Les mer HER

Skårs Gård

Skårs Gård i Fjärås er et familiedrevet sted hvor maten, gleden og opplevelsene står i sentrum. Fristet til å prøve sjokoladelunsj eller en deilig brunsj kanskje? Her er mulighetene mange. Gårdsbutikken bugner av lokalproduserte produkter som hjemmelaget marmelade, saft, müsli, knekkebrød og andre fristelser.

Gården har aner tilbake til 1800-tallet og er en oase for aktive opplevelser. Ta med familien eller venner på lek og moro i engene, opplev såpebobleregnet eller ta en gåtur i skogen. Mat og overnatting i kombinasjon med skogsveier, sjøer og blomsterenger.

Les mer HER

Skjærgårdssommer på Lurö

På Lurö i Värmland vandrer du langs klippene med panoramautsikt over innsjøen Vänern og på stier i grønne omgivelser. Lurös skjærgård er kjent for sin vakre natur og særegne fauna.

Lurö kloster kyrkoruin i Säffle (Foto: A Ottosson)

Du reiser til Lurö med båt fra Ekenäs, det tar ca. en time. På øya finnes nesten to mil med vandringsleder. Historiske ruiner etter den gamle klosterkirken gjemmer seg i terrenget og vitner om den tiden da Lurö var en sentral plass i Vänerland.

Les mer HER

Jordbærfest på Vareborg bärodling og jordbærkafe

I fjor feiret Vareborg 50 år med åpning av en jordbærkafé. Her er det vanskelig å velge mellom alle de fristelsene med jordbær som hovedrolle.

Smak på klassisk jordbærkake, jordbærsaft eller kjeks toppet med jordbærskiver. Alt er hjemmelaget og produsert med 100% kjærlighet.

Vareborgs Bärodling har dyrket jordbær i over 50 år så her vet de hva de driver med.

Les mer HER

Hageliv på Krusenstiernska gården

Krusenstiernska gården i Kalmar er en frodig hage fra 1800-tallet med gamle frukt- og valnøttrær, bærbusker, blomster, urter og medisinske vekster.

Sitt ned for en fika i hagens frodige oase eller ta en tur innom hovedbygningen, hvor det finnes et lite museum som viser hvordan aristokratene levde i gamledager.

Les mer HER

Beundre pelargonier på Niklasdams trädgård

Ti kilometer nord for Kristinehamn ligger Niklasdams trädgård hvor de har spesialisert seg på Pelargonier.

Pelargonmuseet i Kristinehamn (Foto: Pelargonmuseet)

I Pelargonia-museet finnes det over 400 ulike sorter pelargonier og sørg for å få med deg Niklasdams kjente pelargonia-kake når du er på besøk.

Les mer HER

Sommerutflukt til Vilhelmsro Gårdscafé og B&B

Et steinkast fra Stora Torget i Falköping ligger hyggelige Vilhelmsro Gård. Kryp inn i den gamle ladegårdsbygningen og smak på Vilhelmsros hjemmebakte fika.

Når kvelden kommer kan du nyte en god natts søvn i rommene innredet med lokalt preg. På Vilhelmsros bruker de, så langt det er mulig, økologiske råvarer fra bygden. Et perfekt sted for en sommerutflukt.

Les mer HER

Mindfulness på Väderöarnas Värdshus

Lengst ute i havet, som en ytterpost i Bohusläns skjærgård, ligger de små Väderöarna. Her holdt los-familiene til i gamledager og nå huser øya et sjarmerende Värdshus hvor du kan få servert fersk sjømat og koselig overnatting med utsikt til havet.

Väderöarna (Foto: Roger Borgelid)

Her er det stillheten, roen og naturen som står i sentrum. Bli med fiskebåten Wilma ut på havet for å fiske skalldyr og makrell eller varm deg i granittbadstuen og badestampen som står på brygga. Pust inn, pust ut og nyyyt! 

Les mer HER

Les også: Sesongens nye hoteller og restauranter i Sverige

Flere Sverigetips finner du HER

Padling ved Väderöarna (Foto: Roger Borgelid)

Kommentarer