Kroatia hadde i første halvår 2,6 millioner ankomster og 11,8 millioner overnattinger, dvs. 54% mer ankomster og 53% mer overnatting enn i samme periode i fjor. Samtidig ble 9,1 millioner overnattinger av  utenlandske turister notert, mens innenlandske turister oppnådde 2,7 millioner overnattinger. Dette er de første tallene fra EVISITOR-systemet, som registrerer turisttrafikken, som genereres i kommersielle og ikke-kommersielle anlegg og nautiske charter (ECREW).

Punta Rata - Strand - Brela - Makarskas Riviera - Adriaterhavet - Kroatia
Punta Rata-stranden nær Brela på Makarskas Riviera i Kroatia (Fotograf: Aleksandar Gospic)

De fleste overnattinger ble registrert i Istria (3,6 millioner), Kvarner (2,2 millioner) og Split-Dalmatia (1,8 millioner), etterfulgt av Zadar (1,6 millioner), Šibenik-Knin County (732 000 000) og Dubrovnik-Neretva County (624.000 tusen).

I Rovinj ble det maksimale antall overnattinger (681 000 tusen) registrert siden begynnelsen av året, etterfulgt av Zagreb (427.000 tusen) og Poreč (418.000 tusen).

Det største antallet utenlandske overnattinger i 2021 så langt bemerket var fra Tyskland (2,4 millioner), Slovenia (1,5 millioner), Østerrike (987 000 tusen), Polen (866 000 tusen) og Tsjekkia (681 000 000). Når det gjelder overnattingstyper ble de fleste overnattingssteder registrert i private hjem, hoteller og leirer.

– Så langt er vi veldig fornøyde med resultatene av turiståret 2021 og med utsiktene til de kommende månedene. For tiden er det 425 000 turister i Kroatia, som er ca 100 000 mer enn på samme tid i fjor. I de kommende ukene , vi  venter på høydepunktet av sesongen og vi må alle være oppmerksomme på at forutsetningen for at disse resultatene fortsetter er en gunstig epidemiologisk situasjon i Kroatia. Kroatiens anerkjennelse som et trygt reisemål, som får urister til å  velge vårt land, gir oss muligheten for bedre økonomiske resultater og en stadig utvikling av turisme, og dermed en raskere økonomisk utvinning”, sier turist- og sportsminister Nikolina Brnjac.

Les også: Kroatia beredt for turistene (juni 2021)

Ifølge resultatet oppnådd i løpet av første halvåret, er Kroatia fortsatt øverst i de sikreste og mest ettertraktede turistmålene i Middelhavet. Bare i juni oppnådde vi over 60 prosent enn i juni i fjor. Vi har kommet  inn i den viktigste delen av turistsesongen der vi forventer det største antallet gjester fra våre største markeder, hvor vi for tiden driver en god kampanje “Trust me, I’ve been there” Vi kan være fornøyd med resultatene som er oppnådd så langt, men samtidig må vi være forsiktige fordi en gunstig epidemiologisk situasjon er en forutsetning for at sesongen fortsetter som normalt. La oss være samvittighetsfulle og ansvarlige, slik at vi ikke truer de viktigste turistmånedene som ligger foran oss, sier Kristjan Staničić , direktør for Kroatias turistkontor.

I juni i år var antall ankomster 1,5 millioner og antall overnattinger 7,9 millioner, dvs. 62% flere ankomster og 61% mer overnatting enn i juni 2020. De fleste turistkvelder ble notert i Istria (2,4 millioner), Kvarner (1,5 millioner) og i Split-Dalmatia fylke (1,3 millioner), mens de mest populære destinasjonene var Rovinj med 439.000 overnattinger, Poreč (266.000 tusen) og Vir (232.000 tusen).

Les også: Fem mulige løsninger for innreise til Kroatia (mai 2021)

Kroatiens topp prioritet er sikkerheten til beboerne og besøkende. Landet tar kontinuerlig tiltak for å garantere dette. Som en tilpasning til den gjeldende situasjonen har de kroatiske myndighetene introdusert nye vilkår for oppføring i Kroatia for EU og Schengenborgere. Dette betyr at besøkende, enten om de kommer fra et land på den grønne listen eller har noen annen fargestatus i henhold til ECDCs kart, må vise EU Digital Covid-sertifikatet eller en sertifikat for vaksinasjon, sykdom etc. ved innreise  i Kroatia. 

Kroatia sine turistnettsider finner du HER – HER kan du lese flere saker om Kroatia
 

Kommentarer