Den 1. juni 1939 gikk det første ruteflyet mellom Norge og kontinentet på vingene. Premiereturen var med KLM, og gikk fra Amsterdam via Kristiansand lufthavn Kjevik til Fornebu utenfor Oslo. Ruten er en av de eldste internasjonale flyrutene til og fra Norge.

Amsterdam Airport Schiphol var allerede før krigen et av Europas mest sentrale luftfartsknutepunkter (arkivbilde: ©otoerres)

KLM feirer i år sitt 100 års jubileum på verdensbasis, og er verden eldste flyselskap som fremdeles opererer under sitt originale navn. 80 år etter oppstarten flyr KLM fortsatt til både Kjevik og Oslo, i tillegg til fem andre destinasjoner i Norge.

Den nyetablerte ruten ble satt på vent på grunn av vinteren i 1939, men startet så opp igjen på våren 1940. Senere ble det et opphold grunnet andre verdenskrig før ruten igjen fortsatte.

Viktig for lokalt næringsliv

Etter åtte tiår med KLM i Norge kan Halvor Gløersen, salgsdirektør i Air France og KLM, fortelle at Norge har blitt et viktig marked for KLM.

– Når vi lanserer nye produkter gjør vi det som regel først i Skandinavia, og da spesielt i Norge. Dette gjelder også når KLM introduserer nye ruter, sier Gløersen.

I 2019 har KLM rundt 20 ukentlige avganger mellom Kristiansand Lufthavn, Kjevik og Amsterdam. For Oslo Lufthavn er dette i overkant av 40 ukentlige reiser. 

– Spesielt for næringslivet opplever vi at det å kunne reise direkte til Europa, uten å behøve å reise via Gardermoen, som veldig viktig, avslutter Gløersen. 

Flere saker om KLM finner du HER

Kommentarer