Akershusutstikkeren gjenåpnes onsdag 15. januar kl. 15.00. Rehabiliteringen har gitt Oslo en solid kai, som er dimensjonert for å vare i minst hundre år.

Akershusutstikkeren - kai - Christian Radich - Oslo Havn - Gjenåpning 2020
Akershusutstikkeren er rehabilitert og klar for besøk. Her finner du restauranten Skur 33 og fullriggeren Christian Radichs hjemmehavn.(Foto: Hans Kristian Riise)

– Kaia er en gave fra Oslo Havn til Oslos befolkning, som en del av utviklingen av byhavna. Den er også hjemmehavna til Oslos perle, fullriggeren Christian Radich, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen, vil foreta re-åpningen av Akershusutstikkeren. Prosjektet har kostet Oslo Havn nitti millioner kroner. Nå er kaiområdet ved Skur 32 og restaurant Skur 33 pent og robust. Området er en viktig del av havnepromenaden. Den kommersielle havnevirksomheten er for lengst flyttet til Sjursøya.

Akershusutstikkeren - kai - Christian Radich - Oslo Havn - Gjenåpning 2020
Oslo Havn har rehabilitert Akershusutstikkeren foran Akershus festning for 90 millioner kroner. Onsdag åpner byråd Victoria Marie Evensen kaia. (Foto: Hans Kristian Riise)

Ombygging

Akershusutstikkeren ble opprinnelig anlagt ved utfylling, og påbegynt i 1910. I 1919 ble det oppført to vareskur, Skur 32 og Skur 33. Kaikonstruksjonen ble forsterket i årene 1949 – 1953.

Siden den gangen har bæresystemet for kai og skur blitt gradvis svekket gjennom nedbrytningsprosessene materialene utsettes for ved sjøkanten. Nå var det tid for en stor rehabilitering.

Våren 2018 ble det etablert midlertidig støttefylling rundt Akershusutstikkeren for sikring av konstruksjonene. I løpet av 2019 ble rehabiliteringen av utstikkeren gjennomført. Rehabiliteringen består i hovedsak av en ny spuntvegg i stål plassert langs kaifronten.

Kommentarer