Syv av ti nordmenn mener at det er viktig å finne fram til lokalmat når de er på ferie. — Det er strålende. Men bare 29% av oss syns lokalmat er lett å finne, og da har vi en vei å gå for å tilfredstille den lokalmatsultne turisten, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk.

68 prosent  av nordmenn over 18 år sier at det er svært eller ganske viktig for dem å finne og spise lokalmat når de er på ferie i Norge. Det kommer fram i en spørreundersøkelse gjort for Matmerk av Mediacom/Norstat i juni i år.

(kilde: matmerk.no)

Finner vi lokalmaten?

I samme undersøkelse spurt vi de som drar på ferie i Norge, om hvor lett det er å finne lokalmaten.

(Bildekilde: matmerk.no)

– Gledelig nok syns flere det er lett en vanskelig, sier Nina Sundqvist.

  • 22 % syns det er ganske vanskelig eller svært vanskelig å finne lokalmat når de er på ferie.
  • 29 % syns det er svært eller ganske lett å finne fram til lokalmaten på ferieturen.

– Her har vi et stort potensial, sier Sundqvist og fortsetter;

– Når syv av ti syns det er viktig å finne lokalmat mens bare tre av ti syns det er lett, ja da kan vi gjøre dette bedre. Merkeordningen Hanen, som viser vei til gårdsbutikker over hele landet, er vel foreløpig den beste veiviseren vi har. Men det selges og serveres lokalmat på mange steder i turist-Norge. Vi må bli flinkere til å synliggjøre og selge lokalmaten uansett om den er på lokalbutikken, veikroa eller ferga, sier Sundqvist.

(kilde: matmerk.no)

– Heldigvis jobbes det aktivt med å koble lokalmat og reseliv fra både regjering, Innovasjon Norge og mange andre aktører. Se bare hva de har fått til i Lofoten, der de merker med en tydelig rød L hvor turistene finner lokale mat og drikkeprodukter. Sånt må det bli mer av, for det skylder vi den lokalmathungrige norske turisten, avslutter Sundqvist.

Om undersøkelsen:

Gjennomført av Mediacom/Norstat for Matmerk, CAWI, 1013 respondenter over 18 år. Undersøkelsen ble gjennomført i uke 25/26 i 2017

Kommentarer