logo-white

Alpene vest i Norge

Toppturer i Sunnmørsalpene er mer populært enn noen sinne. Her finner du de beste tipsene til sesongens høydepunkt; ‑ Skikjøringen i Sunnmørsalpene er noe av det beste Norge kan by på. Bare se på utsikten…

Fjelltur - Snø - Sunnmørsalpene - Bergans
Sunnmørsalpene gir en helt unik turopplevelse (Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen/Bergans)

Tindevegleder Sverre Hjelmeland nikker ned mot Hjørundfjorden som bader i sporadisk sollys. Bak han står en målbundet svensk frikjører. Lotten Rapp bekrefter utsagnet med mumling og åpen munn, mens hun kler fellene av skiene.

Tindene rundt Sunnmøre har akkurat kjempet seg gjennom det drivende skydekket og den mørkeblå fjorden står i sterk kontrast til de kvasse hvite toppene. Nede i dalbunnen har vårens grønnskjær kommet frem.

‑ Jeg forventet bratte fjell som stupte ned i imponerende fjorder. Jeg forventet enorm utsikt over nesten uendelige fjelltopper, samt glissen bjørkeskog vi kunne cruise gjennom på vei ned. Jeg forventet små røde og gule hus langs fjordkantene, og hva kan jeg si – alle ingrediensene er her. En totalt underbar skiopplevelse og veldig annerledes enn det du får hjemme i Åre, sier Lotten.

Sunnmørsalpene er noe unikt og sammenligninger kan bare gjøres nordover – ikke sørover mot de Europeiske alpene, ifølge Hjelmeland.

– Lyngen, Kvaløya og Lofoten er allerede internasjonalt kjent – Sunnmørsalpene er nykommeren i det gode selskapet, sier Sverre.

Ny innpakning

Sunnmøre som fjellsportområde er likevel langt fra ukjent for de lidenskapelige. Dikter og embetsmann Kristofer Randers ga ut den første kjente turboken på området rundt Hjørundfjorden i 1890. Han beskriver allerede da området på følgende måte;

«I hjertet av Sunnmøre brer seg den vidunderlige alpeverden av høye, steile, takkete fjell, som utgjør Sunnmøres største severdighet og frembyr det mest slående bilde av dets eiendommelige og storslåtte natur. Og midt i dette kaos av egger og topper, der skjærer Hjørundfjorden seg inn mot syd som en mektig kile, 36 km lang og et par kilometer bred».

Mye har skjedd siden den gang, men populariteten har økt mye de siste årene ifølge tindevegleder Hjelmeland. Selv flyttet han til Sæbø for noen år siden og har nettopp startet nytt avdelingskontor for guidefirmaet Norgesguidene i den lille bygda.

‑ Skituristene fra utlandet har kommet til Sunnmøre de siste 20 åra. I begynnelsen var det hovedsakelig italienere, de siste åra har det kommet stadig flere utlendinger – hovedsakelig fra alpeland – men også fra land utenfor Sentral-Europa. De er alle tydelige på hvorfor de vil hit. Fordi vi har fjord, fjell, levende bygder “der ingen skulle tru nokon kunne bu” og urørt natur. Skiheiser har de hjemme. De kommer for det urørte.

Det som skiller Sunnmøre fra andre norske skiområder, er nærheten til fjord og det at toppene nesten uten unntak er alpine. Skiturene her gjør det til en av de mest spektakulære skistedene i verden. Lett tilgjengelighet er selvsagt noe som gjør at det vil bli mer folk på tur her etter hvert, men nå er det stort sett dedikerte toppturentusiaster som vender blikket hitover, sier Hjelmeland.

Variert tilbud

Inne på Rekkedal Gjestehus i Bondalen er de broderte dukene flere hundre år gamle. Den dunkle belysningen i de små rommene gir følelsen av en reise tilbake i tid. Gjestene snakker lunt over speket hjortekjøtt og småbord inne i «Iverstova» – en av flere bygg på tunet.

I 19 generasjoner har gården vært i eie av familien. I dag er det Bjarne og Margrethe Rekkedal som driver stedet. Selv om de i mange år har rettet seg eksklusivt mot større grupper i næringslivet, noe de er anerkjente for, har de nå åpnet dørene for mindre grupper med skiturister.

‑ Vi ser viktigheten i toppturturismen for området og vil være med på å promotere det. Vi mener det er en god kombinasjon å komme hit for en vandring i lokalprodusert mat og god vin etter endt skidag, sier Bjarne Rekkedal.

Etter langtidskokt oksehøgrygg akkompagnert av fine italienske viner, er det lite tvil igjen for den tyske middagsgjesten Tanja Harzenetter.

‑ Jeg har vært i Lofoten og mange andre skisteder i Norge, og når man avslutter dagen med dette så kan man spørre seg – blir det noe særlig bedre?

Tips til toppturer på Sunnmøre:

Snakk med noen som har vært på fjellet du vil på. Få tips om overnattingssteder, alternative ruter og fjell. Eventuelt gå med en tindevegleder som kjenner fjellene i området, historiene rundt stedet og snøforholdene. Les gjerne i toppturbøker, men tenk selv.

Ta deg god tid. I Sunnmørsalpene er det mye å gjøre og finne på. To til tre dager er i utgangspunktet for kort tid. Skal en komme inn i skibestigning av fjellene, få roet seg ned og kunne utnytte at været er ustabilt i regionen, bør en ha minimum fire dager til rådighet. I løpet av en slik periode blir det ofte en dag med dårlig vær og en finværsdag.

Ikke planlegg turmålet før dagen er der. Man bør ha fokus på å få en fin tur, og ikke på å nå en bestemt topp. Fjellene rundt Hjørundfjorden er bratte, og skred er noe man må forholde seg til på alle turer. Det å bestemme seg for en tur før man ser dagens forhold vil føre til farlige situasjoner. Ikke legg opp til turer der du “må” gå.

Husk at skredfare er ikke er tull. At en tur eller et fjell er et “vanlig” mål for skifolk, betyr ikke at den er trygg. Tenk deg om og husk at de siste årene har det blitt vanlig å gå på de store tindene når snøen er lagdelt. Det var det ikke tidligere. Skal du høyt eller bratt – velg dager med sikre forhold. Slike dager er statistisk sett i fra midten av april til ut juni.

Ha en fleksibel logistikk. Svært mange turer i Sunnmørsalpene er flotte å kunne avslutte et annet sted enn der du parkerte eller gikk opp. Sørg for å ha et opplegg som gjør at du kan endre planer og bli hentet på ulike steder.

Reisen hit:

Sove:

Sagafjord Hotell ligger i Sæbø og er nyoppusset. Lett tilgjengelig og tilbyr komfortable rom, god mat og nærhet til butikker i hjertet av Sunnmørsalpene.

Hjørundfjord brygge ligger også i Sæbø og tilbyr leiligheter i forskjellige størrelser med alle fasiliteter til selvhold.

Hustadnes fjordhytter ligger i fjæra et lite stykke fra Sæbø. Rimelig alternativ med god utsikt.

Villa Norangdal er et prisvinnende boutiqe-hotell med mye lokalhistorie i veggene. Ligger i Norangdal og byr på en særegen opplevelse rett under toppturfavoritten Bleia.

Standalshytta ligger like ved Kolåstinden og Sætretindane, og er en DNT-hytte. Den er åpen om vinteren, men det er ikke brøyting frem til hytta.

Spise:

Rekkedal Gjestehus serverer mat i spesielt sjarmerende og lokalhistoriske omgivelser. Gode italienske viner og lokale råvarer. Tar imot grupper med skigjester fra fem personer og oppover.

Christian Gaard ligger i den veiløse bygda Trandal som huser seks fastboende. Topptur på Blåbretinden er et godt utgangspunkt for å komme ned her. Ta en Slogen-øl og varm føttene foran peisen. Spis middag og sving deg i husken over Hjørundfjorden før du tar taxibåt hjem.

Kilde: Bloggen Bergans Adventures

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

DAT - ATR 42 - Florø - Lufthavn - Sunnfjord - Vestland fylke

FOT-rutene: Vil utrede hvordan flyrutetilbudet kan bli best mulig

(Foto: Kanchanara på Unsplash)

Kryptovaluta belønninger: En ny æra for casinolojalitet

Dronebilde tatt over  Oslo lufthavn (Foto: UAS Norway, Anders Martinsen)

Nye konserndirektører i Avinor

Opel Astra Sports Tourer er en rimelig familiebil som gjorde det godt i NAFs familibiltest (foto: NAF)

Seks av 10 barnefamilier vil ha elbil

Royal Beach Club Collection vil tilby en kombinasjon av opplevelser for alle, fra slående strender og bassenger til bassengbarer, en rekke spisesteder  som restaurant, bar og salong, samt et gatemarked pluss praktiske opplevelser som tequila smaksprøver og matlagingskurs (Foto: Royal Caribbean)

Lanserer ny destinasjon i Mexico: Royal Beach Club Cozumel