Valle d’Aosta, ett av de største skiområdene i Alpene, har flere hundre kilometer med løyper og nedfarter for både nybegynnere og profesjonelle, og sesongen er allerede i gang.

Snowboard - Indian Park Breuil Cervinia - Aostadalen - Italia
Snowboardkjører i Aosta-dalen (Foto: ©foto Enrico Romanzi)

Høysesongen står for døren i Aostadalen, ett av Europas største og mest populære skisportssteder. Med mer enn 800 kilometer løyper og nedfarter, fordelt på 23 skiområder og legendariske alpine feriesteder som Breuil-Cervinia, Valtournenche, Monterosa Ski med Champoluc og La Thuile, er regionen i det nordvestlige Italia klar til å kunne åpne for en vinter som er spekket med sterke opplevelser blant noen av de høyeste og vakreste fjelltoppene i Europa.

Området er hjemsted for noen av naturens flotteste giganter; Mont Blanc, Monte Rosa, Gran Paradiso og Monte Cervino/Matterhorn, som utgjør de vakre rammene for en uforglemmelig vintersportsferie. Skisportsstedene ligger generelt sett litt høyere enn de fleste andre europeiske skisportssteder, og det er med på å gi økt snøsikkerhet. For eksempel er de akkurat nå mer enn to meter nysnø i Breuil-Cervinia, som allerede ble kjent som vintersportsdestinasjon på 1700-tallet, da dristige fjellklatrere kom til området for å bestige Matterhorn.

Mye mer enn bare skiaktivitet

I dag er hele Valle d’Aosta for lengst blitt ensbetydende med vintersportsaktiviteter av nesten enhver art, inkludert alpint, langrenn, snowboarding, heliskiing, isklatring, off piste og mye annet. Her er det muligheter for å stå på ski en hel dag uten å passere det samme stedet to ganger. Pistene er forskjelligartede og av svært varierende vanskelighetsgrad.

Breuil-Cervinias vintersesong varer helt frem til mai, mens skisportsområdet La Thuile åpnet allerede fra den 3. desember og er i full drift frem til april. Legg også til at området er kjent for sine hyggelige byer med arv fra romertiden og en sterk gastronomisk tradisjon med en lang rekke gode spisesteder og velsmakende spesialiteter. Også det er med på å gjøre Aostadalen til et særdeles interessant bekjentskap.

The P❄rtal of Skiing in Aosta Valley finner du HER

Gressoney La Trinité Monterosa Ski - Aostadalen - Italia
Høysesongen står for døren i Aostadalen, en av Europas største og mest populære skidestinasjoner. Bildett er fra Gressoney La Trinité Monterosa Ski (Foto: ©Valle dAoste Tourisme)

Hygge og vakker utsikt

 I Courmayeur, en autentisk alpelandsby ved foten av Mont Blanc finner du de hyggeligste restauranter og butikker du kan tenke deg. I nærheten er også den spektakulære kabelbanen, Skyway Monte Bianco, med høyteknologiske gondoler, som stiger bratt opp mot Mont Blanc.

Turen opp til fjelltoppene (3466 m.o.h.) med den 360 grader roterende gondolen, byr på fabelaktig utsikt over isbreen og fjelltoppene. I den historiske byen Aosta, også kjent som “Alpenes Roma”, går en kabelbane til pila; en naturlig altan med en 360° utsikt over Alpenes høyeste fjelltopper. Torgnon, Champorcher, Crévacol og andre mindre skiområder, ideelle for familier. I tillegg, er det verdt å nevne at prisnivået generelt er meget gunstig i Valle d’Aosta.

Aostadalen - mat og drikke - Gastronomi
Aostadalen har siden romertiden hatt en sterk gastronomisk tradisjon med en lang rekke gode spisesteder og lekre spesialiteter. (foto paolo rey)

Et sikkert skisportssted med blikk for miljøet

Valle d’Aosta er ikke bare kjent som et område med snøsikkerhet og massevis av skisportsmuligheter. Det er også kjent for å sette klima og miljø høyt på dagsordenen. De siste årene har det vært satt i verk mange nye bærekraftige tiltak i forhold til skisportsfasiliteter og infrastruktur. All energi skal i fremtiden være fornybar, og man vil særlig gjøre bruk av vannkraft.

Det er investert store summer i å skifte ut gamle snøkanoner med mer miljøvennlige varianter, og akkumuleringsbassenger i høyden er med på å samle opp vann og dermed optimalisere forbruket av vann. Vannet fra den kunstig anlagte sjøen Alpe Forca, som ligger i 2.313 meters høyde, kan alene betjene mer enn 100 snøkanoner til skråningene mellom Colle Sarezza og Colle Bettaforca.

SkyWay de nuit - Skyways Monte Bianco - Gondolbane - - Aostadalen
Spektakulære Skyway Monte Bianco byr på en fabelaktig utsikt over isbreen, fjelltoppene og selve Aostadalen (Foto: ©Valle dAoste Tourisme)

Flere steder er det også blitt investert i å skape bedre og mer sikre forhold for skiløperne, med bl.a. nivellering og utvidelse av løyper og implementering av lekeplassutstyr for de minste. De seneste sesongene har her, som mange andre steder, vært preget av coronapandemien, og også denne sesongen gjelder noen spesielle forholdsregler. For å kunne benytte skiheiser, skal man derfor ha et gyldig vaksinepass. Det er her, som alle andre steder, en god idé å holde seg løpende orientert om de lokale regler og restriksjoner.

Les også: Et af Europas største skisportsområder er klar til en ny sæson

Finn flere reisetips om Aosta-dalen HER — Les mer om Aostadalen HER  Flere nyheter om Italia finner du HER 

Kommentarer