Det er mye som skal holdes styr på både før avreise og i løpet ferien, fra selve reisen til overnatting og ting du vil oppleve. Heldigvis kan det aller meste løses med smarttelefonen, slik at du enkelt kan appe deg gjennom Europa.

London - Undergrunden - tog - Kollektivtransport - Tomas Anton Escobar
Sloane Sq Station på “tuben” i London (Photo by Tomas Anton Escobar on Unsplash)

En enklere reise

Takket være det store utvalget av apper kan du få rask og enkel tilgang til billetter, reiseruter og reiseinformasjon på smarttelefonen. Noen apper gir deg muligheten til å booke og oppbevare billetter, mens andre hjelper deg med ruteplanleggingen.

Dersom du er på togreise gjennom Europa, eller vil vite hvordan du kan komme deg rundt innad i eller mellom ulike europeiske land med tog, er «Eurail/Interrail Rail Planner» en utmerket app. Den krever ikke data eller nett for å brukes, og er nyttig enten du er i planleggingsfasen eller befinner deg på en togstasjon og vil vite når neste tog går.

Det aller beste med reiseapper er at de finner en alternativ løsning for deg dersom det skulle dukke opp noen hindringer på veien, eller du rett og slett bestemmer deg for å gjøre noen endringer i løpet av reisen.

Er toget ditt forsinket og du er redd for å miste neste forbindelse? Ikke noe problem, det går alltid et nytt tog og appen kan forteller deg hvor og når du må møte opp.

Dersom du reiser med fly, er det et stort utvalg av spesifikke flyplassapper og generelle apper for flysporing å velge mellom. En av de mest populære er «The Flight Tracker», hvor du får full oversikt over flyavgangen.

Med appen får du blant annet varsler umiddelbart hvis flyet er kansellert eller forsinket, slik at du har muligheten til å gjøre noen siste-liten-endringer dersom det skulle være nødvendig.

jente - Mobiltelefon - apper - digitale medier - Daria Nepriakhina
Det finnes mange gode apper som kan hjelpe deg med å finne populære severdigheter i nærheten (Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash)

Det finnes i tillegg mange smarte apper du kan bruke i planleggingsfasen av reisen, der du kan finne de billigste reisealternativene, overnattingsmulighetene og eventuelle røverkjøp og reservasjoner som må bookes på forhånd.

Det kan være utfordrende å holde styr på alle e-postene med reiseinformasjon, reservasjoner, severdigheter du vil få med deg og andre ting som er viktige å huske på. Med apper som «TripIt» har du muligheten til å samle all informasjonen på ett oversiktlig sted, og den lager automatisk en oversikt for deg som du kan dele med andre i reisefølget. Det er som å ha en personlig sekretær i lomma.

Apper som viser veien

Er du ute etter en vegetarisk restaurant, eller kanskje du er fysen på italiensk til middag?

Det finnes egne apper som finner de perfekte spisestedene for deg, som for eksempel «Open Table» og «Tasteful». Sistnevnte er spesielt nyttig for mange fordi den finner steder som passer deg dersom du følger et vegansk kosthold, har allergier eller bestemte matpreferanser. Helt perfekt når du befinner deg på et nytt og ukjent sted.

Det er mange gode apper som kan finne diverse nødvendigheter og populære severdigheter i nærheten.

«Google Maps» er en app mange allerede har god kjennskap til, men alle er ikke klar over at den er nyttig for mer enn bare kjøreinstrukser. Appen kan blant annet vise deg veien til nærmeste bensinstasjon, restaurant, sykehus eller minibank, og er dessuten veldig brukervennlig.

Dersom du har sportsinteresserte i reisefølget og har en bettingapp for mobile bet på mobilen, kan du enkelt finne ut hvilke sportsarrangementer som skjer i nærheten. Med appen har du også muligheten til å plassere et raskt spill enten du bestemmer deg for å få med deg en fotballkamp mens du er i Spania eller følger kampen fra en lokal pub.

«Tripadvisor» og «Yelp» er to storfavoritter blant mange når det gjelder å finne restauranter, barer og severdigheter, og ikke minst lese ærlige anmeldelser fra andre besøkende. Turistbrosjyren sier kanskje at det skjeve tårn i Pisa er noe alle turister må oppleve, men hva mener egentlig turistene selv?

«AroundMe» er en annen praktisk all-rounder som identifiserer hvor du befinner deg og finner spisesteder, supermarkeder, banker, hotell, teatre og sykehus i nærheten. Apper kan lede deg i riktig retning uansett hva du trenger.

Lokalguide i lommeformat

Generelle reiseapper som «Tripadvisor» er utvilsomt nyttige, men når du befinner deg i enkelte storbyer kan det være ekstra praktisk med apper som spesialiserer deg på området hvor du befinner deg.

London har for eksempel ulike transportapper å velge mellom, hvorav «Citymapper London» er en av de mest populære. Det er også en rekke apper som «London Official Events Guide» for inspirasjon til ting å gjøre og severdigheter å besøke, samt egne apper for spesifikke attraksjoner som for eksempel Natural History Museum.

Det er et stort utvalg av apper som er utviklet for å hjelpe besøkende rundt i ulike byer i Europa, og du finner garantert noen som vil gjøre oppholdet komplett enten du besøker London, Roma eller Paris. Det anbefales å undersøke om det finnes turistapper som er spesifikt utviklet for stedet du besøker, da det blir som å ha en lokal guide i lomma.

Andre nyttige apper

  • Dersom du ikke ønsker å reise rundt med offentlig transport, er «Uber» og «Easy Taxi» tilgjengelige i en rekke land. «Uber» kjenner mange allerede til, men «Easy Taxi» er også et flott alternativ hvor du har muligheten til å bestille en taxi og spore den i sanntid.
  • Det kan være dyrt å ringe hjem når du er ute på reise. «Skype» er en super måte å holde kontakten med venner og familie på, alt du trenger er en stor nok datapakke eller tilgang til trådløst nettverk, noe som sjelden er et problem i disse dager.
  • Pakking kan være vanskelig og frustrerende, men heldigvis er det en app som kan assistere deg med dette også. Med appen «PackPoint» kan du lage lister for de forskjellige turene du har planlagt, og den kan til og med komme med noen nyttige forslag til pakkelisten.
  • Reiser du alene, eller er dere i reisefølget enige i uttrykket «jo flere desto bedre»? Hvorfor ikke teste ut «TravBuddy», hvor du kan finne andre reiseglade som skal samme vei?

Det har aldri vært enklere å reise, appene kan bokstavelig talt vise deg veien.

Kommentarer