Blant matnerder er Belgia kjent for sitt eksepsjonelt høye antall Michelin-restauranter og et veldig gunstig forhold mellom kvalitet og pris. Dessuten har landet en ny generasjon av unge kokker hvis hjerte banker for regionale spesialiteter og sesongens råvarer, og som finner opp klassiske retter på nytt med kreative og innovative vrier. Og utenfor restaurantene er gatene fylt med duften av belgiske godsaker som granatepler, vafler og sjokolade.

Matfestivaler i Flandern - Hapje Tapje
(pressebilde: visit flandern/related.dk)

Hvis du vil lære mer om belgisk mat og matkultur, er landets mange matfestivaler og begivenheter et opplagt sted å starte. Her er fem av årets største begivenheter.

Smak på Antwerpen (Taste of Antwerp / Antwerpen Proeft): 1.-3. mai 2020

Taste of Antwerp, som årlig arrangeres i den sjarmerende havnebyen Antwerpen, er en av Belgias ledende matfestivaler. Festivalen kombinerer klassisk belgisk-fransk mat med retter fra hele verden. Her kan du smake på et bredt utvalg av lette retter tilberedt av noen av byens og landets aller beste kokker – fra nye talenter til anerkjente Michelin-kokker.

Matfestivaler i Flandern - Taste of Antwerp - Antwerpen
Fra en tidligere “Taste of Antwerp” (Foto: ©Visit Antwerp)

På festivalen kan du dra på kulinarisk skattejakt blant et stort utvalg matvogner, mens de litt mer ambisiøse kan delta på matlagingskurs og såkalte «master classes».

Les mer om “Taste of Antwerp” HER

Matopplevelser i hjertet av Gent (Gent Smaakt): 29. mai til 2. juni 2020

Byen Gent, som for mange er en relativt ukjent by nord i Belgia, har også en årlig matfestival, Gent Smaakt, som arrangeres i hjertet av byens historiske sentrum.

På festivalen, som har eksistert siden 2011, kan du glede deg over smakfulle retter tilberedt av lokale kokker, og du kan i tillegg smake på spesialiteter fra lokale produsenter eller være med på forskjellige workshops og foredrag.

Gent blomstrer også med nye mattrender og konsepter, og byen er blant annet kjent for sitt brede utvalg av vegetariske spisesteder.

Les mer om “Gent Smaakt” HER

Middag under skyene (Dinner in the Sky): mai til september 2020

Dinner in the Sky er et unikt restaurantkonsept av belgisk opprinnelse. Konseptet så dagens lys i 2007 og er til stede i 15 land. Forbes har omtalt det som en av verdens ti mest atypiske restauranter.

Matfestivaler i Flandern - Dinner in the Sky
Fra et tidligere “Dinner in the Sky” (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Dinner in the Sky er – som navnet antyder – en spesiell restaurantopplevelse der gjestene sammen med servitører og kokker løftes 46 meter opp i luften med en kran. Dermed kan du nyte utsøkte smaksopplevelser med en unik utsikt over byen.

I år kan du oppleve konseptet fire steder i Belgia, og som noe nytt har den svevende restauranten i år et større, mer åpent kjøkken, og det er nå plass til 32 gjester fordelt på åtte bord. Tidligere var det bare plass til 22 gjester, og alle satt på rad ved samme bord.

Matfestivaler i Flandern - Dinner in the Sky
Årets nye “Dinner in the Sky- gondol” (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Dinner in the Sky kan i år oppleves i Antwerpen fra 25. mai til 1. juni, i Brüssel fra 11.-21. juni, i Bilzen fra 31. august til 6. september og i Kortrijk fra 7.-13. september.

Les mer om “Dinner in the Sky” HER

Lekeplass for livsnytere (Hapje Tapje): 2. august 2020

Hvert år den første søndagen i august forvandles byen Leuven til en eksklusiv lekeplass for livsnytere når den gastronomiske festivalen Hapje Tapje finner sted. Her serverer byens beste kokker små signaturretter kombinert med nøye utvalgte drinker på byens sentrale torg.

Hvis du elsker øl, bør du også ta turen innom det gamle markedet, Oude Markt, hvor det serveres velsmakende spesialøl – noe Leuven er blitt kjent for opp gjennom årene. Partiprogrammet tilbyr også det tradisjonelle ettermiddagsløpet for bartendere, der deltakerne løper med fulle øltønner. På kvelden er det ulike konserter.

Les mer om “Hapje Tapje” HER

Matfestivaler i Flandern - Hapje Tapje - Leuven
Fra et tidligere Hapje Tapje i Leuven (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Førsteklasses gastronomi til rimelige priser (KOOKEET): 26.-28. september 2020

Brügges ledende matfestival, KOOKEET, har hatt en plass i mange matentusiasters kalender de siste ni årene og er kjent for god gastronomi til rimelige priser.

Matfestivaler i Flandern
Siste hånd på verket (pressebilde: visit flandern/related.dk)

I år flytter festivalen for første gang til et nytt sted og presenterer et nytt konsept: En overraskende matreise fylt med opplevelser som stimulerer sansene, mens kokkene og produsentene deler lidenskapen sin med de besøkende ved å aktivt involvere dem i den kreative prosessen, fra baking, stuing og braisering til grilling, damping og steking.

I tillegg fokuserer festivalen i år på bevisst forbruk og at veien fra jord til bord skal være så kort som mulig for å redusere miljøbelastningen.

Matfestivaler i Flandern
Vær så god, bare spis ! (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Derfor er temaet for årets festival også EARTH, og programmet fokuserer på å komme «ned på jorden», altså tilbake til kokkenes røtter, tilbake til kjernen i rettene og tilbake til kjernen i matopplevelsen.

Årets festival arrangeres i det historiske Major Seminary, som til tross for beliggenheten i sentrum av Brugge gir assosiasjoner til livet på landsbygda.

Les mer om “Kookeet” i Brugge HER – og om Flandern HERLes flere saker om Flandern HER

Matfestivaler i Flandern - Eat Brussels
Eat Brussels er en av Flanderns mange matfestivaler (Foto: ©Eric Danhier)

Kommentarer