Sverige er et land rikt på mattradisjoner, og fra nord til sør arrangeres det smakfulle høydepunkter som du ikke vil gå glipp av. Gastronomiske arrangementer og festivaler som viser det beste fra det svenske spiskammerset vil finne sted over hele landet. Her kommer en oversikt over de 20 største mat-eventene i Sverige i 2019.

International Food Festival i Kungsbacka (fotokilder: kungsbacka kommun/ visitsweden)

Sverige disker opp med alt fra Polkagrisens dag og Trøffelfestival, til mesterskap i åpning av østers og SM i Food Trucks. Du finner både tema-festivaler og lokale produsenter som byr på smaksrike opplevelser, og det vil garantert være noe for enhver smak, hele året rundt. 

GBG Beer Week                     

Göteborg kalles ofte Sveriges ølhovedstad av god grunn. Målet med GBG Beer Week er å få byens ølkultur til å blomstre, og i løpet av en fantastisk uke i april hylles mangfoldet av øl som finnes i Sverige.

Alt fra tap takeovers, ølmiddager, ølslipp og bryggeriturer til hjemmebryggekurs og forelesninger i ølkjemi vil finne sted. Lokale og internasjonale leverandører og bryggerier møtes og bidrar til mange smaksrike opplevelser.

Dato: 05.—13. april. Les mer om GBG HER

Smaka på Värmland (fotokilder: pernilla andersson/visitsweden)

Øl- og whiskymessen

Over 1000 ulike ølsorter og 1200 whiskysorter finner veien til Göteborg i midten av april. Dette er en messe både for nybegynnere og eksperter.

Destillerier og bryggerier fra alle verdens hjørner er på plass og du kan prøvesmake og lære mer om øl, whisky, cider og andre delikatesser. Lørdag er allerede utsolgt, men på fredag er det fremdeles ledige plasser!

Dato: 12.—13. april Les mer om øl- og whiskeymessen HER

Polkagrisens dag i Småland

I polkagrisens hjemby, Gränna, har de viet en hel dag til polkagrisens navn. 20. april holder kokeriene åpent for besøkende og hos enkelte får du muligheten til å bake dine egne polkagriser, og ikke minst, spise de.

Det blir også mulig å så sin egen polkabete, drikke polkalatte på Amalias Cafe og dra på påskevandring på Grännaberget.

Dato: 20. april. Les mer om Polkagrisens dag HER

Polkagrisens dag i Småland (fotokilder: småland polka/visitsweden)

Vin og delikatesser

Arrangementet er Göteborgs største vin- og delikatesse messe som holder sted på Svenska Mässan. Her får besøkende prøve, lukte, smake og oppleve inspirerende nyheter og gamle klassikere – både lokalt og fra resten av verden.

Göteborg Vin & Deli arrangeres for femte året på rad, og årets program inneholder blant annet besøk av internasjonale smakseksperter fra de store vinlandene i Europa.

Dato: 26.—27. april. Les mer om Göteborg Vin & Deli HER

Falkenbergs matdagar (fotokilder: marie hidvi/visitsweden)

Gotland Gastronomy

Dette er andre året mat- og drikkefestivalen går av stabelen på Gotland, og restauranter og produsenter byr opp til en gastronomisk langhelg!

Spesialkomponerte menyer, gjesteopptredner, smaksprøver, gårdsbesøk og ulike opplevelser – festivalen kan friste med et bredt utvalg av aktiviteter.

Dato: 25.—28. april. Les mer om Gotland Gastronomy HER

Østers fra Grebbestad (fotokilder: madeleine landl/ visitsweden)

Nordisk mesterskap i østersåpning

Lørdag 05. mai er nordens beste østersåpnere på plass i Grebbestad for å konkurrere i Nordisk mesterskap i østersåpning. Her skal eliten av åpnere åpne 30 østers på kortest mulig tid og presentere dem pent.

Folk kommer fra fjern og nær for å ta del i underholdningen, spise ferske skalldyr og drikke bobler i champagnebaren.

Dato: 04. mai. Les mer om det NM i østersåpning HER

International Food Festival

I mai er det tid for den internasjonale matfestivalen i Kungsbacka i Halland. Hit kommer utstillere fra Spania, Tyskland, Frankrike, Italia og Ungarn og festivalen tilbyr alt fra varm mat til ulike spesialiteter, bakverk og delikatesser. Festivalen er en turnerende matfestival som besøker flere steder rundt om i Sverige. Velkommen til en smaksreise fra hele verden.

Dato: 08.—10. mai. Les mer om International Food Festival HER

Kbahostfest under den internasjonale matfestivalen i Kungsbacka (fotokilder: kungsbacka kommun/ visitsweden)

Smaka på Stockholm

I den svenske hovedstaden går en av verdens største matfestivaler av stabelen for det 28. året på rad.

Matfestivalen tilbyr en stor variasjon av spennende mat og drikke fra ulike matkulturer, hvor det mikses tradisjon med nye og spennende trender.

Dette er stockholmernes før-sommerfest hvor Kungsträdgården fylles med matglede, god drikke, spennende artister og herlig stemning. Dette er en fest som passer for alle!

Dato: 05.— 09. juni. Les mer om Smaka på Stockholm HER

Foodtruck under Sthlm Street Food (fotokilde: visitsweden)

Green corner på Gothenburg Culture Festival

Gothenburg Culture Festival (tidligere Göteborgs Kulturkalas) er en av Sveriges største byfestivaler. Green Corner er en del av kulturfestivalen og setter ekstra fokus på bærekraftig mat.

På Green Corner kan du få inspirasjon til grønne matopplevelser, bydyrking og mulighetene som finnes med bærekraftig mat. Femten aktører samler seg for å servere vegetarisk mat med internasjonalt preg.

Vegetarbloggeren Jävligt Gott vil by på tips og Resursrestaurangen arrangerer workshops og schnippeldisco, hvor besøkende får lage mat på rester.

Årets nyheter på Green Corner er Food Jam, microgreens og surdeigs-workshop.

Dato: 06.—11. august. Les mer om Green Corner HER

Wadköpings matmarked

Örebros friluftsmuseum, Wadköping, forvandles til en stor matfest, og i år feirer matmarkedet fem år. I tillegg til matmarked blir det konserter med artister på scenen i Stadsparken.

Arrangementet løfter fram lokale og regionale matprodusenter og i år fokuseres det også på lokal drikke. Inne på Stadsträdgården vil det bli prøvesmaking på drikke. Det blir to herlige dager som passer for hele familien.

Dato: 17.—18. august. Les mer om matmarkedet i Wadköping HER

Tunabygdens skördefest (fotokilde: visitsweden)

Dalarnas innhøstingsfest

Dalarnas særpreg og tradisjoner har satt sine spor i den lokalproduserte maten. På Dalarnas skördefest (innhøstingsfest) finner du hengivende mathåndverkere, produsenter, oppdrettere og kokker.

Totalt blir det 100 mataktører på plass i kommunene Avesta, Hedemora og Säter. Det blir en helg fylt med velsmakende mat, trivelige produsenter og et bredt utvalg av deilige råvarer. Kom, lukt, smak og nyt!

Dato: 06.— 08. september. Les mer om Skördefest i Dalarna HER

Falkenbergs matdager

Falkenbergs matdager er en matfest og en helg med kunnskap, kjærlighet og engasjement for mat. Det vil bli matmarked og underholdning på kokke- og kunnskapsscenen. Her kan du smake, spise, nyte og oppdage nye favoritter.

Dato: 07.—08. september. Les mer om matdagene i Falkenberg HER

Smaka på Värmland (fotokilder: linnea filipsson/visitsweden)

Innhøstingsfest i Äppledalen

Når sommeren nærmer seg slutten og det går mot høst er det tid for innhøstingsfest i Äppledalen, som er kjent for sine fantastiske fruktgårder.

Nyt lokaldyrket mat og opplev fruktsafari i området som kalles for Smålands Toscana.

Dato: 07. september. Les mer om innhøstingsfesten i Äppledalen HER

Mat rundt Siljan

For å løfte fram lokale matprodusenter og oppfordre folk til å spise mer kortreist mat, arrangeres Mat rundt Siljan.

Gårder rundt innsjøen Siljan holder åpent hus hvor det arrangeres matmarkeder, og restauranter og kafeer har menyer basert på råvarer fra nærområdet.

På gårdene kan du oppleve hvordan maten produseres, prøvesmake og handle varer med hjem. Det blir også mulig å hilse på gårdsdyrene og delta i aktiviteter som traktortur, ridning og feltvandring.

Dato: 06.—08. september. Les mer om Mat rundt Siljan HER

Sthlm Street food

I løpet av Sthlm Street food kan du nyte urban mat fra hele verden. Scenen fylles med opptredener, konkurranser og graffitikunstnere.

Det vil også bli arrangert SM i Food Trucks, der Food trucks konkurrer med både klassikere og nye innovative retter i kampen om mesterskapstittelen.

Dato: 08. september. Les mer om Sthlm Street Food HER

MAT Vaxjö

MAT er et unikt matarrangement midt i hjertet av Småland! I løpet av to dager forvandles Vaxjö til et internasjonalt samlingspunkt med fokus på økologiske og kortreiste råvarer.

Dette er et av Sveriges største matarrangementer, og tiltrekker seg årlig 50 000 mennesker som smaker, lærer, oppdager og sprer kunnskap om mat.

Dato: 13.—14. september. Les mer om MAT Vaxjö HER

Kokt hummer (fotokilder: madeleine landl/ visitsweden)

Hummerpremiere

En av de største høsthendelsene på vestkysten av Sverige er hummerpremieren, som i år starter den 23. september!

Da åpner hummersesongen og båtene kaster ut teinene i håp om å fange havets sorte delikatesse eller havets kardinal som den også kalles.

Mange av restaurantene på Sveriges vestkyst tilbyr spesialmenyer i forbindelse med sesongen, og det anbefales å ta en tur over grensen og oppleve hummerfiske i den vakre skjærgården.

Dato: 23. september. Les mer om hummerpremieren HER

Smaka på Värmland (fotokilder: thomas herrman/visitsweden)

Smaka på Värmland

På Gustavsvik herregård i Värmland blir det i slutten av september matfest med lokal forankring.

Ta del i nyskapende gastronomisk mathåndverk og smak deg gjennom Värmlands spiskammers. Her er sjansene store for å finne nye og gode smaker for alle slags ganer.

Dato: 28.—29. september. Les mer om Smaka på Värmland HER

Ölands innhøstingsfest

I tyve år har øya Öland i Østersjøen invitert til skördefest. Sveriges største innhøstingsfest er en begivenhet med mange aktiviteter over hele øya.

Utsalg, gårdsbutikker, restauranter og kafeer serverer nyhøstede godsaker slik at besøkende får smake det beste fra det Ölandske skafferiet.

Dato: 26.— 29. september. Les mer om skördefesten på Öland HER

Gotland trøffelfestival (fotokilde: daniel/visitsweden)

Gotland Trøffelfestival

En festival dedikert til den eksklusive matvaren trøffel. Gotland er kjent for sitt sorte gull, og på festivalen kan du boltre deg i smaker fra den deilige soppen.

Her blir det trøffel i alle mulige varianter, med seminarer, trøffelbuffet, trøffeljakt og trøffelmarked. For å vise fram mangfoldet av trøffelretter tilbyr restaurantene egne trøffelmenyer.

Høydepunktet på festivalen er å delta på trøffeljakt med trøffelhunder som snuser seg fram til den underjordiske delikatessen.

Dato: 15.—17. november. Les mer Gotlands Trøffelfestival HER

Se oversikt over alle mat-eventer i Sverige i 2019 HER

bakgrunnskilde: visit sweden

Kommentarer