logo-white

Årets program på Kistefos 2021

2020 ble et rekordår for Kistefos som landet på 169.000 besøkende totalt, en tredobling sammenliknet med foregående år. 23. mai åpner dørene til en ny sesong, og her er høydepunktene fra årets program.

Birgitte Espeland - Direktør - Kistefos Museum
Direktør Birgitte Espeland på Kistefos Museum (Foto: Kistefos Museum)

– Vi er utrolig glade for å kunne åpne dørene i en tid som dette. Jeg tror gode kunst- og kulturopplevelser er etterlengtet hos mange nå, og vi har masse fint å vise frem, sier direktør Birgitte Espeland.

Liquid Life

Årets utstilling i The Twist er Liquid Life kuratert av Martha Kirzenbaum. Utstillingen vises fra 23. mai til 17 oktober og er en gruppeutstilling som består av verk fra sju internasjonale visuelle kunstnere, et lydverk og en serie musikk- og danseforestillinger. Fem av verkene er laget spesielt for Kistefos og The Twist. 

Utstillingen reflekterer over forholdet mellom mennesket og natur, og tar for seg temaer som postmoderne økologi, øko-feminisme og biologi. Videre henter den inspirasjon fra den polske sosiologen Zygmunt Baumans uttrykk «flytende modernitet». Utrykket henspiller på den postmoderne verden styrt av det flyktige og umiddelbare. I en slik verden uthules båndene mellom mennesker og kropper, og skjørheten i et samfunn basert på individualisme og konstant forandring avdekkes.

 I det kunsten presenteres både inne og utenfor The Twist skapes en relasjon hvor byggets hypermoderne arkitektur, med dens beliggenhet midt i naturen, selv blir et eksempel på kontrasten, men også den uløselige tilknytningen, mellom menneskeheten og naturen.

Kunstnerliste:

  • Pierre Huygue (FR / CL), 
  • Laure Prouvost (FR /BE),
  • Cécile B. Evans (US / UK),
  • Max Hooper Schneider (USA),
  • Sandra Mujinga (NO),
  • Olivia Erlanger (USA),
  • Ane Graff (NO),
  • Samson Baya (FR)
No One Is An Island

Årets utstilling I Nybruket Galleri er kuratert av Kate Smith med verker fra Christen Sveaas Kunststiftelse, samt flere eksterne lån. Utstillingen utforsker temaene samfunn, fellesskap, sosio-kulturelle observasjoner og de ulike lagene ved menneskets eksistens som har blitt utfordret gjennom det foregående året.

 Med utgangspunkt i det nylig ervervede verket Things Held Fast av den australske kunstneren Helen Johnson, tar denne gruppeutstillingen opp temaer som menneskelige verdier, relasjoner og indre dynamikk. Things Held Fast er et monumentalt maleri, og en påminnelse om at samfunnet, fellesskapet vi lever i, er avgjørende for vår følelse av mening og velvære.

Tittelen på utstillingen er hentet fra John Donne´s verk No Man Is An Island; også denne med en klar hentydning til ideen om at mennesker ikke trives alene. Vi trenger alle menneskelig kontakt og følelsen av å være del av noe større.

Kunstnerliste: 

  • Helen Johnson  – Things Held Fast (2020),
  • Grayson Perry  – The Walthamstow Tapestry (2009) Courtesy the artist and Victoria Miro, Alex Da Corte – World Leaders Pretend (2017),
  • Alex Da Corte – Duck Amuck (2014),
  • Elliot Hundley Let the Whole House Crash (2011),
  • Ilya Kabakov – Painting with Door (2010), Helen Marten – The Weather (2018), Laura Owens – Untitled (2015),
  • Sverre Bjertnæs – Det Latterlige Mørket (2019),
  • Gina Beavers – Purple Ombre step by step, 2021,
  • Peter Fischli & David Weiss – Busi (Kitty), 2001.
Årets skulptør er Carol Bove

Amerikanske Carol Bove (f. 1971) har laget et monumentalt, stedsspesifikt verk til Kistefos som skal avdukes på museets sesongåpning 23. mai. Verket er tro mot hennes stil og uttrykk, og skapt i hennes foretrukne materiale de seneste årene: stål.

Bove jobber med kombinasjonen av funne gjenstander, deriblant gammelt stål som hun finner på skraphauger, og masseprodusert, prefabrikkert stål som er møysommelig bearbeidet. Resultatet er store, taktile verk som er rå og skjøre på samme tid.

Bove besøkte Kistefos i 2018 og forelsket seg i det stille skogsområdet sør-vest for The Twist. Her går kyrne på beite, elva renner roligere og døde furutrær har omskapt terrenget på spektakulært vis. Området er en hittil uutnyttet del av skulpturlandskapet, og Boves arbeid utvider dermed Kistefos både geografisk og kunstnerisk.

Skulpturen på Kistefos er laget med stål fra et lasteskip som sank utenfor Fedje i 2007. MS Server var på vei til Murmansk da det blåste opp til storm. Åtte meter høye bølger gjorde at mannskapet måtte evakueres med helikopter og skipet til slutt sank til bunns i to deler. Den bakre delen av skipet, bestående av 1500 tonn stål, ble hevet i 2018. Stålet i Boves skulptur kom fra denne delen av skipet. På tross av de harde, tunge materialene hun bruker, har de ferdige verkene en letthet i seg, som gjør at de oppfattes myke, lette og medgjørlige.

Sesongen 2021 varer fra 23. mai til 17. oktober.

Les også: Over 100.000 har besøkt Kistefos (august 2020) – Kistefos på New York Times “52 Places to Go in 2020” (januar 2020)

Les mer om Kistefos Museum HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo skjærtorsdag 28. mars 2024

(Foto: William Bout på Unsplash )

Hvordan planlegge ferien med barn med bil? Hva du bør vurdere når du planlegger ruten. Fritid for barn i bilen

(Bildekilde: Amadeus)

Bærekraftig drivstoff – hvilken rolle spiller det for avkarboniseringen av luftfarten?

Seks  av ti båtskader i fjor var havarier. Nå starter en ny båtsesong (Fotokilde: Frende forsikring)

Påsken er sesongstart på sjøen: Båtskader for 660 millioner i fjor

(Photo by Mark König on Unsplash)

Hvor drar nordmenn på gamblingferie?