Snart er det klart for den tiden på året som så mange gleder seg litt ekstra til, nemlig førjulstiden. Og med den hører også juleshopping, nisser og brente mandler til. Her noen tips om de flotteste julemarkedene i nabolandet, som passer perfekt for en helgetur med hygge i fokus.

Du trenger ikke reise så langt for å finne julestemningen. Like over grensa arrangeres det julemarkeder i alle mulige varianter, som bugner av nisser, pepperkaker, kranser og julegodter.

I Sverige kan du fylle kofferten med unike julegaver og fine vinterminner. Her blir du guidet til Sveriges mest stemningsfulle julemarkeder, fra de indre skoger til kyst og øyer.

Over hele Västsverige, den grensenære regionen som strekker seg fra Svinesund til Göteborg, finnes det drøssevis med hyggelige julemarkeder. Kombiner et besøk til den pulserende storbyen, med en tur til et av regionens julemarked.

Nääs Fabriker, kun 15 minutter fra Göteborg, finner du et gammelt industrimiljø fylt med julehygge. Første adventshelgen kan du handle julegaver og pynt på det storstilte julemarkedet.

Rundt omkring på regionens mange herregårder arrangeres det også koselige julemarkeder i historiske omgivelser. På Forsviks Bruk får du være med tilbake til en tradisjonell julefeiring anno 1906. Spaser blant rekkene av forskjellige utstillere på et tidsriktig marked og smak på julegodter.

Forsvik er et levende museum der du kan få et innblikk i verftet, smia og kvernen. Baldersnäs Herrgård er et annet sted som samler noen av Sveriges dyktigste snekkere og håndverkere som selger sine produkter på julemessen.

Hvis du vil oppleve julen ved havet er Smögens julemarked stedet å besøke. Her pyntes havnen med lys og julepynt, og lokale utstillere selger varer laget med kjærlighet og omhu. Julemarkedet avsluttes med et vakkert fakkeltog, som ender med en julekonsert i Smögens kirke.

Julemarkeder i Vest-Sverige 2019:

Julebyen Göteborg

Göteborg kaller seg selv julebyen, og det av god grunn. Her er det jul i alle mulige varianter gjennom hele november og desember. På Liseberg pyntes fornøyelsesparken til et glitrende vinterlandskap med tusenvis av julelys og Nordens største julemarked med forskjellig tema, som design, middelalder og tradisjon.

Gunnebo Slott, like utenfor byen stelles det i stand til et stemningsfullt julemarked i et sjarmerende 1700-talls miljø. Mens i de gamle Kronhusbodarna i sentrum får du gammeldags julestemning med hjemmelaget håndverk og smakfulle delikatesser til salgs.

Er du derimot ute etter mer unike gaver ville jeg lagt turen innom julemarkedene A la London, og på Röda Sten konsthall. De tilbyr moderne design og kunsthåndverk til salgs i inspirerende miljøer.

I den koselige bydelen Haga kan du oppleve bydelssjarm med nisjebutikker og kaféer i kombinasjon med et hyggelig julemarked. Og har du lyst til å få med deg den vakre vinterkledde skjærgården i Göteborg, må du ta turen innom øya Hönö Klåva en av helgene i desember, når det arrangeres julemarked blant de adventspyntede fiskebåtene.

Julemarkeder i Göteborgregionen:

Kulturelle og tradisjonelle julemarkeder i Dalarna

I den tradisjonsrike regionen Dalarna blir det gjennom hele førjulstiden arrangert koselige julemarkeder, som garantert sikrer julestemning. Verket i Avesta forvandles til en stemningsfull nisseborg med alle julens tilhørende dufter, lyder og lys. Selvfølgelig også med nissen på plass.

Nusnäs, stedet der den berømte dalahesten lages, kan du oppleve julemarked med lykter, fakler, dufter og stemningsfull musikk.

Når du først er i innlandsregionen må du ikke glemme å få med deg julemarkedet i verdensarven Falu Gruva. Gruvenissene tar i mot barnas ønskelister og det blir guidede turer i gruva, i tillegg til et tradisjonelt julemarked fylt med lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og masse annet julegodt.

Julemarkeder i Dalarna

Julemarkeder i Halland

Kystregionen sør for Göteborg holder ingenting tilbake i førjulstiden. På det herskapelige slottet Tjolöholm holdes det tre store julemarkeder i november, med alt som hører julen til. Opplev ekte svensk slottsjul, som vi ikke finner i Norge.

Litt lenger øst i Halland, på det kulturhistoriske miljøet Askhults by, blir det gammeldags julemarked, akkurat sånn det var før i tiden. Det lille bakeriet i Idala disker opp med skinkesmørbrød, julegrøt og lussekatter, og gårdsnissen lytter til barnas ønskelister.

I Halland finnes det mange historiske bygg hvor det i førjulstiden blir arrangert stemningsfulle julemarkeder.

En av disse er markedet på Varbergs festning, som er et tradisjonelt julemarked fylt med julens delikatesser, som pølser, ost, marsipan, godteri og vakre blomster. Samtidig som julemarkedet går av stabelen kaster også modige badenymfer seg ut i havet på det årlige “Juldoppet”.

Også slottet i Halmstad fylles med julestemning og lokalprodusert mat og håndverk i desember.

Helt sør i regionen, på Wapnö gård, spres julegleden med over 150 utstillere. Her oser det julestemning av hele gården med levende lys, julesanger, fakler og juletrær. Ta med familien på julemarkedet for å handle julegaver, men også for å besøke dyrene i fjøset, prøvesitte traktoren eller synge julesanger med nissekoret.

Julemarkeder i Halland

Middelalderjul på Gotland

På Sveriges største øy finner du er av nabolandets mest unike julemarkeder når “Medeltida Jul” inntar verdensarvbyen Visby første helgen i desember. Opplev riddere, julebord, teater og ildshow — alt i middelalderens ånd.

Gå heller ikke glipp av en autentisk middelalder-opplevelse på kroene Bistra Haren og Kapitelhusgården i byen.

Øya har flere koselige julemarkeder å by på, og fra 23.—24. november kan du kjøpe med deg gotlandske kvalitetsprodukter, som håndverk, hjemmestrikka ullsokker og velsmakende bakverk på Gotlands julemarked på Wisby Strand.

Julemarkeder på Gotland:

Julemarkeder i Örebro

Mellom Stockholm og Oslo finner du regionen Örebro. Hver søndag i advent arrangeres det julemarked i den historiske gamlebyen i Örebro, kalt Wadköping. Blant de skjeve trehusene kan du handle julepynt, håndverk, mat og alt annet som hører julen til.

I regi av Svenska Slottsmässor arrangeres det også julemarked på Dylta Bruk, 1,5 mil utenfor Örebro by. Dylta bruk er en ærverdig herregård med aner fra 1740-tallet. Her kan du prøvesmake juledelikatesser og kjøpe håndverk direkte fra lokale produsenter.

Julemarkeder i Örebro:

  • Julemarked i Wadköping: 24. november, 1., 8. og 15. desember
  • Tradisjonell julemesse på Dylta Bruk: 8.—10. november

Julemarkeder i Värmland

En av Norges nærmeste regioner, Värmland, tilbyr julemarkeder kun en kort kjøretur unna. Allerede i slutten av oktober kan du oppleve jul på Selma Lagerlöfs hjemsted, Mårbacka. Besøk matboden som er fylt med alle sorters julemat og prøv å lage dine egne polkagriser.

Det er ikke bare på Mårbacka det arrangeres julemarked i Värmland. I regionens største by, Karlstad, blir det aktiviteter for hele familien og et koselig julemarked i Mariebergskogen. På Alsters Herregård kan du blant annet finne koselig førjulsstemning og värmlandsk håndverk.

Mer om julemarkedene i Värmland;

Julemarked i Småland

Småland er den folkekjære forfatteren Astrid Lindgrens hjemsted og på Astrid Lindgrens Näs blir det nostalgisk jul med marked, musikalsk underholdning, opptredener og tradisjonelt håndverk. Opplev svensk jul som i de berømte bøkene om Emil og Vi i Bakkebygrenda.

Det berømte Glasriket i Småland forvandles hvert år til et koselig vinterlandskap med snø, lys og boder når det årlige julemarkedet åpner for besøkende. Fem millioner julelys, flere tusen graner, karuseller og sirkusopptredener er noe av det som vil foregår på Kosta i november.

Gå heller ikke glipp av en eventyrlig julestemning på Kalmar slott i byen med samme navn. Julemessen går for å være en av Sveriges vakreste og her finner du noen av landets beste smeder, lysstøpere, snekkere og tekstilmakere.

Gamlebyen i Eksjö vet også hvordan de stiller i stand til et stemningsfullt julemarked, og her blir du tatt med 100 år tilbake i tid. Hestehovene klinger mot brosteinen og duften av gløgg og støpte lys fyller gatene rundt den gamle tre-bebyggelsen.

Linker til julemarkedene i Småland

Julemarkeder i Stockholm

Julemarkedet på Stortorget i Gamla Stan er det julemarkedet i Sverige som har holdt koken lengst. Markedet har sin opprinnelse i middelaldermarkedene i Stockholm og startet allerede i 1837. Bodene er åpne hver dag fra 23. november til 23. desember.

Skansen i Stockholm kan du oppleve tradisjonell svensk julefeiring alle adventshelgene. Ta deg en dans rundt granen, titt inn i stuer for å se hvordan julefeiringen foregikk før i tiden og lag noen fine julekort i verkstedet.

Linker til julemarkedene i Stockholm

Julemarkeder i Jämtland Härjedalen

I vinterbyen Åre, kun et par timer fra Trøndelag, kan du møte nissen i hans koselige julestue og handle i markedsbodene på torget. Kombiner en shoppingtur på julemarkedet med en aktiv helgetur i ski-eldorado.

Hvert år lokkes årlig 20 000 besøkende til Jamtli julemarkedet i Östersund. Jamtli kan by på alt som er koselig med julen og morsomme aktiviteter for barna, som juleverksted, hundespann og hest og slede.

Linker til julemarkedene i Jämtland Härjedalen

Flere relaterte saker finner du HER og HER

Kommentarer