Verdens første designhotell feiret i 2020 sine første 60 år. Det markerer Det Danske Arkitekturcenter med mini-utstillingen SAS Royal Hotel – en kærlighedshistorie’, som forteller historien om Arne Jacobsens ikoniske bygning.

Arne Jacobsen in room at Royal 1960
Arne Jacobsen i et av rommene i daværende SAS Royal Hotel (Radisson Blu Royal Hotel) i 1960 (Foto: Radisson Hotel Group)

Da SAS innviet sin nye rute mellom USA og Skandinavia på 1950-tallet, ble det feiret med et bygg som kunne vise omverdenen det beste av skandinavisk design. Oppgaven var å designe en bygning som både var et luksushotell, et reisebyrå og en terminal hvor passasjerene kunne sjekke inn før de kjørte til flyplassen. Oppdraget gikk til den visjonære arkitekten Arne Jacobsen (1902-1971).

Les også: Arne Jacobsens verdensberømte designhotell feirer 60 år

Rom 606 - Arne Jacobsen - Radisson Blu Royal Hotel - København
Arne Jacobsens ikoniske rom 666 (Pressefoto: Radisson Hotel Group)

SAS Royal Hotel, i dag Radisson Collection Royal Hotel, er et ekte gesamt-kunstwerk. Et arkitektonisk arbeid som er nøye gjennomtenkt og utarbeidet helt ned til bestikket i restauranten. Det er et arkitektonisk mesterverk bestående av mange hundre små og store elementer som sammen danner en helhet. Mange av elementene, som stolene Egget, Dråpen og Svanen, bestikk og dørhåndtak har blitt så sterke designikoner i seg selv at mange ikke er klar over at de faktisk ble designet spesielt til dette hotellet.

Les mer om SAS Royal Hotel/Radisson Collection Royal Hotel HER og HER (Wikipedia)

SAS Royal Hotel, innviet i 1960, er en av Arne Jacobsens mest ikoniske bygninger. Hotellet, som ble en av Danmarks første skyskraper, er et lysende eksempel på hvordan han mestret alle stadier i den arkitektoniske prosessen.

Utstillingen “SAS Royal Hotel – en kjærlighetshistorie” forteller historien om en bygning som på den ene siden var det mest moderne hotellet i Norden, og på den annen side ble utskjelt i sine tidlige leveår:

– Det har blitt kalt så mange ting … f.eks. “glass cigar boks”. Og mange syntes det var et stygt hus, og mange kanskje tror det enda. Det vant iallefall førstepremien da det pågikk en konkurranse om hvilket hus som var Københavns styggeste hus, fortalte Arne Jacobsen selv da han ble intervjuet for en portrettfilm.

Radisson Collection Royal Hotel - København - 60 år - 2020
Radisson Collection Royal Hotel har preget Københavns “skyline” i 60 år – siden 1960 (Foto: Radisson Hotel Group)

Verdensklasse i seks tiår

I dag er danskene veldig stolte over bygningen. Hvert år får det mange beundrende blikk fra turister og arkitekturstudenter fra hele verden. Og mange tusen designentusiaster står i kø for å ta heisen til hotellets sjette etasje for å besøke rom 606, rommet som fortsatt står akkurat slik det ble designet i 1960.  

Utstillingen presenterer Arne Jacobsens mesterverk, som fikk så mange stygge blikk på den tiden, og viser hvordan det også var, og er, en kjærlighetserklæring til København. Den viser at god arkitektur har sine fordeler på tvers av generasjoner og stiler. Den gode arkitekturen fortsetter å peke fremover.

– Arne Jacobsen var utrolig visjonær arkitekt, og den viktige betydningen hans arv har for dansk arkitektur kan ikke undervurderes. SAS Royal Hotel er bare ett eksempel på at han fortsatt er svært relevant også i 2020.Bygningens rikdom av detaljer og funksjonalitet viser at det er et absolutt mesterverk også sett med internasjonale arkitekturbriller, sier Tanya Lindkvist, programsjef ved Dansk Arkitektursenter.

Renovert gjesterom - Radisson Collection Royal Hotel - København
Et av gjesterommene i Radisson Collection Royal Hotel i København (Foto: Rickard L. Eriksson)

Utstillingen er delt inn i fire deler. I den første fokuserer Dansk Arkitektur Center på arkitekten Arne Jacobsen, som var en moderne pioner og forut for sin tid. I den andre delen rettes fokus på interiørdesignet av SAS Royal Hotel med et spesielt fokus på rom 606. Den tredje delen viser hvordan Arne Jacobsens bygg og design har hatt en vigtig betydning og påvirkning helt frem til i dag. Den siste delen er et opplevelsesrom – en installasjon som pirrer sansene og er en hyllest til AJ-bestikket designet for restauranten hos SAS Royal Hotel. 

Arne Jacobsen er en absolutt ener innen dansk arkitektur- og designhistorie. Med sitt allsidige talent og utrettelige drivkraft skapte han historie blant annet med SAS Royal Hotel og bidro til å sette dansk arkitektur på verdenskartet.

Lobby - Radisson Collection Royal Hotel - København
Lobbyen i Radisson Collection Royal Hotel i København (Foto: Rickard L. Eriksson)

Utstillingen åpnet den21. april og kan sees i DAC Passage frem til den 24. oktober 2021. Inngangen er gratis. 

I tillegg til utstillingen arrangerer DAC turer til Radisson Collection Royal Hotel og det legendariske rommet 606.

Utstillingen er utviklet av Dansk Arkitektursenter i samarbeid med Radisson Collection Royal Hotel og støttet av Realdania.

Takk til Arne Jacobsen Design I/S, Fritz Hansen og Stelton A/S. 

Flere relaterte nyheter og artikler finner du HER, HER og HER

Kommentarer