Det er ventet mange “bunadsreisende” til og fra Avinor Oslo lufthavn i forbindelse med 17. mai-feiringen. Tradisjonen tro får reisende med bunad egne sluser i sikkerhetskontrollen. – Det er mange reisende i dagene rundt syttende mai og dagen før dagen skal opp mot 100.000 reise til eller fra Oslo lufthavn. Vi har pyntet flyplassen og er klare til å ta imot alle som skal ut og fly, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

Slik reiser du med bunad

Joachim Westher Andersen (Bildekilde: Avinor Oslo lufthavn)

Reiser du med bunad den 16. og 17. mai vil du, tradisjonen tro, kunne benytte familieslusene. Dette er et ekstra tilbud til de som vil reise i finstasen – og de tre foregående årene har dette vært et populært tilbud.

– Dette har blitt en fin tradisjon og vi synes det er veldig hyggelig å gjøre stas på alle dem som ønsker å reise i bunad, sier Andersen som også har noen reisetips til de staselig antrukne:

– Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt og ha god tid før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.

Bunadskniv må sendes som innsjekket bagasje.

Kan du reise med kaker i håndbagasjen?

Et spørsmål som kommer ofte og særlig rundt høytider som denne.

Reisende kan ikke ta med seg bløtkaker gjennom sikkerhetskontrollen, siden krem er klassifisert som smørbart / flytende. Kransekake går imidlertid greit.

– Bløtkaker egner seg heller ikke så godt i innpakket bagasje, men her skal passasjeren selv få vurdere hva de gjør. Tidligere har reisende delt kaker de ikke har fått ha med seg gjennom sikkerhetskontrollen med andre reisende og ansatte. Da har det blitt munter stemning i sikkerhetskontrollen, sier Andersen.

Hurtigguide for innsjekking på Avinor Oslo lufthavn finner du HER

Knytt sammen reimer

Om du benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres de reisende til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

For de som har spørsmål om sitt  besøk på Oslo lufthavn, så er passasjerservice på jobb hele døgnet. Send  gjerne en beskjed i innboksen eller på veggen på lufthavnens egen  Facebook-side,  som du finner HER, lyder oppfordringen fra hovedflyplassen.

Avinor Oslo lufthavn åpner bunadssluse i sikkerhetskontrollen 16. og 17. mai (Bildekilde: (Oslo Lufthavn)

Les flere saker om Avinor Oslo lufthavn HER

Forventede trafikktall 14. – 20. mai på Oslo lufthavn:

  • Mandag 14. mai: 83 971
  • Tirsdag 15. mai: 78 975
  • Onsdag 16. mai: 94. 917
  • Torsdag 17. mai: 50 000
  • Fredag 18. mai: 85 070
  • Lørdag 19. mai: 52 619
  • Søndag 20. mai: 68 640