Høstferien står for døren. På Avinor Oslo lufthavn ventes det over 100.00 reisende flere dager i uke 39 og 40. Hovedflyplassen har derfor laget en guide med anbefalinger til passasjerene slik at de kan starte ferien uten stress og med lave skuldre.

Oslo lufthavn - Gardermoen - familie - Avgangshall - Høstferie - 2019
– De travleste dagene er fredag og søndag i høstferieukene. Vår anbefaling til alle reisende er å beregne litt ekstra tid i de ukene hvor høstferien avvikles, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud. (Bilde: Avinor Oslo lufthavn)
Sikkerhetskontrollen

Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen hvis man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Medisiner og barnemat er tillatt.

Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord.

Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

Mobiltelefon skal pakkes i håndbagasje eller ytterklær, mens brillene skal beholdes på.

Hvis du er glad i å strikke kan det være greit å vite at strikkepinner er tillatt i håndbagasjen.

– Hvis alle forbereder seg før de kommer frem til slusene i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Gurli Høeg Ulverud.

Sjekk inn selv

De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Trenger du assistanse?

Da er det viktig at du bestiller assistanse senest 48 timer før avreise gjennom flyselskapet eller reisebyrået ditt. Les mer om dette HER

Utnytt perioder med lav trafikk

Antall reisende varierer fra dag til dag og tidspunkt på dagen. Fra klokken 06.00 om morgenen starter morgenrushet på Oslo lufthavn.

– Vi ser at det er en liten nedgang i trafikken midt på dagen. Det er en fin periode å komme til flyplassen. Det kan spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt er det også ganske rolig her på flyplassen, sier Ulverud.

– Et annet godt tips er å reise på lørdager. Det er en undervurdert reisedag om man ønsker å unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene med en tredjedel. Kan du planlegge reisen din til lørdager, er det et godt råd fra vår side dersom du ønsker å reise på en litt mindre travel dag, fortsetter Ulverud.

På tur til utlandet? Nå kan du forhåndsbestille taxfree-varene dine

Om du skal reise til utlandet, eller kanskje kjenner noen som skal, kan du nå slippe å plukke varene i butikken selv. Om du forhåndsbestiller taxfreevarene på taxfree.no, står varene klare og venter på deg når du kommer til flyplassen og på veien hjem.

Skal du på jakt?

Høsten er en populær tid for jakt, og mange reiser med våpen i bagasjen. Reglene for frakt av våpen på fly er enkle å forholde seg til.

– Reglene for pakking av våpen i bagasjen er oversiktlige og klare. Kikkertsiktet til våpenet ditt kan du ha med deg i håndbagasjen, men ellers er det ikke lov å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon som håndbagasje, forklarer Ulverud.

Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse må sjekkes inn.

Grensen for innsjekket ammunisjon er fem kilo per reisende. Passasjerer som har med ammunisjon må informere flyselskapet ved innsjekk om bagasjens innhold. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket i originalemballasjen, i divisjon 1.4S, kun UN 0012 eller UN 0014, inntil fem kilo (11 lbs) bruttovekt per person, og kun for passasjerens eget bruk.

Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å pakke flere personers tillatte mengde i samme bagasje. Farlig gods som ikke er tillatt å transportere i innsjekket bagasje av hensyn til flysikkerheten vil bli fjernet fra bagasjen og destruert.

Flere tips

Det er et godt utvalg av spisesteder og butikker på Oslo lufthavn. Husk at du kan forhåndsbestille mat på noen av våre spisesteder. Dette gjelder BIT og Two Tigers på avgang, mens du på ankomst kan forhåndsbestille hos W.B. Samson, La Baguette og Wagamama.

Oversikt over alle serveringsstedene på Oslo lufthavn finner du HER

Ønsker du å kjøpe en bok, en gave eller nye klær? Oversikt over alle butikker finner du HER

For flere tips anbefales du å besøke nettsidene til Avinor Oslo lufthavn HER

Har du ytterligere spørsmål om ditt besøk på Oslo lufthavn, så er passasjerservice på jobb for deg. Send gjerne en beskjed i innboksen eller på veggen på flyplassens Facebook-side som du finner HER om det er noe du lurer på. 

Trafikktall — høstferien, målt i totalt antall passasjerer:
 • Torsdag 26.09 — 97 528
 • Fredag 27.09 — 104 081
 • Lørdag 28.09 — 62 035
 • Søndag 29.09 – 104 117
 • Mandag 30.09 — 88 167
 • Tirsdag 01.10 — 73 200
 • Onsdag 02.10 — 82 172
 • Torsdag 03.10 — 90 142
 • Fredag 04.10 – 100 621
 • Lørdag 05.10 — 64 197
 • Søndag 06.10 — 102 468
 • Mandag 07.10 — 92 953
 • Tirsdag 08.10 — 73 008
 • Onsdag 09.10 — 81 158
 • Torsdag 10.10 — 87 546
 • Fredag 11.10 — 95 536
 • Lørdag 12.10 — 54 471
 • Søndag 13.10 — 94 566

Flere saker om Oslo lufthavn finner du HER og HER

Kommentarer