logo-white

Bærekraft i kulturbyen Lübeck

To nordmenn reiste på elbil-ferie gjennom Nord-Tyskland som del av Tysklands Nasjonale Turistkontor sin bærekraftskampanje. Målet med turen var å løfte frem tyske byer som bærekraftige reisemål og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. Begge reisende er opptatt av miljøvennlig reise og ville se om en miljøvennlig tur til Tyskland var mulig. Her kan du lese om deres erfaringer og tips til en mer bærekraftig ferie i Lübeck.

holstentor - Lübeck - Tyskland
Lübecks landemerke Holstentor i sommersol (Foto: ©LTM/F Torsten Krüger)

La bilen stå i Kulturbyen Lübeck– det gjorde vi! Opplev gamlebyen til fots slik hanseatene gjorde det, eller fra vannet slik sjøfarerne gjorde. I hjembyen til Willy Brandt, statsmannen og bærekraftslovens far, står fortsatt bærekraft sterkt. Spesielt blant byens studenter, som hver fredag arrangerer «Fridays for the future». Vi hadde hørt mye bra om Lübeck, som en historisk by med mye spennende kultur og mange grønne løsninger. Her får du noen av våre beste tips fra kulturbyen.

Marsipanens hjemby

For nordmenn flest er nok Lübeck mest kjent for å ha perfeksjonert marsipanen i sin tid. Historien om konger og dronninger som reiste langt for å få tak i denne herlige delikatessen sitter i bymurene. Niederegger-marsipan er fortsatt en stor del av byen, men “Hansabyenes dronning” kan by på mer enn bare søtsaker.

Vannet er Lübecks element. Sentrum av byen ligger på en øy i elven Trave, og gjør den til et perfekt sted å gå seg vill i arkitektur og historien om havet og elvens rolle i det hele. Omringet av en massiv bymur skulle ingen uønskede slippe inn i denne perlen av en havneby. I dag slipper du heldigvis å tenke på om du blir avvist i porten, men ruinene ligger her til minne om en viktig del av byens historie. Dette er bare én av grunnene til å oppleve denne spennende byen.

Gå deg vill i de 90 unike gangene

Siden 1987 har Lübeck stått på UNESCOs verdensarvliste. Etter at store deler av byen ble ødelagt under krigen, har de restaurert og ivaretatt det som er mulig. Samtidig som de tar vare på en viktig arv, skåner de miljøet når de ivaretar de trange gatene og små husene. De samme gatene kan du i dag vandre eller sykle gjennom, og følge i fotsporene til sjøfarerne og kjøpmennene som skapte denne byen.

Da Lübeck ble et populært sted å dra for å finne arbeid, ble det også trangt om plassen i den lille byen. De trange brosteinsgatene og skjeve husene forteller historien om hvordan arbeidsfolk karet til seg det de klarte av plass, og i gamlebyen finner du 90 smale ganger som leder inn i bakgårdene, der det ble satt opp småhus til dem som ikke fant husrom noe annet sted. I dag kan du virkelig gå deg vill i disse gangene, og virkelig få en autentisk opplevelse av hvordan arbeiderne levde i middelalderen.

Beveger du deg vestover etter du har kommet ut av gamlebyen, ser du et tydelig skifte i arkitektur og infrastruktur. Her holdt hanseatene til på 1200-tallet. Deres rikdom og makt har preget arkitekturen og nabolaget med enorme mursteinsbygg i gotisk stil. Kjøpmennenes lokale kirke, Marienkirche ligger på en høyde midt i sentrum og kan sees fra hele byen og rett ved finner du også det ikoniske rådhuset og Den Hellige Ånds Hospital.

Historien og arven som ligger igjen i husene og gatene er noe for seg selv. Det er vanskelig å kjøre bil i byen, som igjen har gjort Lübeck til en fin sykkelby. Med sykkelstier gjennom hele byen og rundt hele øyen, kan du fint oppleve byen fra sykkelsetet.

Lübeck fra vannet

Når du så har vandret gjennom de vakre gatene, og føler du har sett det som er å se, kan du sette kursen ned mot elven Trave. I vannkanten finner du flere små brygger hvor du kan bli med en båt på en tur rundt byen. Er du av den mer aktive typen kan du også velge å se byen fra SUP og padle rundt byen på en naturvennlig måte?

Lübeck ble i sin tid rik på grunn av handel og sjøfart fra byens havn. De gamle havnelagrene og seilskutene som ligger i vannkanten viser at byen fortsatt er stolt av å ha vært knutepunkt for flere handelsruter. Er du heldig kan du også se Fridtjof Nansens forsyningsskip, “Fridthjof”, ligge til kai.

Nede ved den samme havnen er det bygget et nytt område – Drehbrückenplatz – et moderne innslag i den tradisjonelle byen. Bygget som en hvileplass, et sted for soling om sommeren eller for å nyte en tradisjonell nord-tysk “Fischbrötchen”. Her har du utsikt langt nedover elven og et stykke oppover i byen.

Familiedrevne butikker i vernede bygg

Som “Hansabyenes dronning” er det mer enn passende at Lübeck er hjem til det europeiske hanseatiske museum. Med flere utstillinger og rekonstruksjoner får du et unikt innblikk i hvordan livet var i Europa, og langs handelsrutene, i middelalderen.

Fra museet kommer du rett ut på handlegaten Königstraße. Hovedgaten strekker seg over hele øyen og er fylt til randen av butikker og koselige kaféer. Følg duften av herlig marsipan og du havner ved Niederegger-marsipan, midt på den lange handlegaten.

I tillegg til Königstraße kan du finne mye fint i Hüxstraße og Fleischhauerstraße. Gatene er fylt av familiedrevne butikker, frisører, kaféer og alt annet som skal til for å kalle seg selv en handlegate. Dersom du likte rundturen i gamlebyen, vil du elske dette. Butikkene holder til i vernede bygg, helt i tråd med byen som vil ta vare på arven sin.


Andre tips til ditt besøk i Lübeck

Julemarked

Midt i gamlebyen finner du julemarkedet som tar bærekraft på alvor. Markedet er en del av «fairtrade»-tiltaket for å gjøre Lübeck til den bærekraftige julebyen i nord. Hit kan du til neste år dra med god samvittighet og drikke glühwein, spise ristede kastanjer og virkelig finne julestemningen.

Willy Brandt House

Willy Brandt er en av Lübecks store sønner. Han var motstandsmann under krigen, og en viktig del av det norske forsvaret på denne tiden. Etter krigen returnerte han til Tyskland og ble etter hvert ordfører i Berlin, for så å bli forbundskansler i 1969. Han var faktisk også far til Tysklands første bærekraftslov, hvor målet var å rense luften i det industritunge landet. I dag minnes de Nobelprisvinneren med et interaktivt museum som forteller hvordan han arbeidet og levde.

Hotel Die Reederin

I en by med så mye historie i byggene sine, er det ikke et mer passende sted å overnatte enn Die Reederin. Hotellet har restaurert og tatt vare på det som var kontorene til et rederi i 150 år, og bygget om til boutiquehotellet det er i dag. Frokosten er hjemmelaget med kortreist mat, oppholdsrommene er forfriskende rolig og hotellet ligger veldig sentralt, perfekt for en grønnere reise.

Travemünde

Litt nord for Lübeck, i munningen av elven Trave, finner du Travemünde. Den lille strandbyen er for deg som vil holde det sommerlig. Med en lang strandpromenade fylt av restauranter og kaféer, ligger alt klart for at du kan nyte late sommerdager og sene kvelder.

Schiffergesellschaft

Vil du smake på noe tradisjonell tysk mat, som ikke er brattwürst, kan Schiffergeselschaft være et fint sted å legge middagen. Da det åpnet i 1535 ble dette brukt som et samlingssted for medlemmene i foreningen for sjømenn. Her spiste de, her drakk de og her slappet de av mellom lange reiser til havs. I dag kan du sitte ved de samme langbordene og nyte en god middag med noe godt i glasset.

Ha alltid med deg cash

I Tyskland er ikke bruken av kort like utbredt som i Norge og Norden. Flere taxier, parkeringshus og enkelte butikker godtar faktisk ikke kort som betalingsmåte. Ta en rask tur i minibanken, så slipper du venting og stress om du først trenger kontanter.

Lading og parkering

Lübeck er en liten by med mye trange gater, og parkeringsplasser er det ikke alt for mange av i sentrum. Nede ved hovedveien er det flere plasser og ladere å ta av. Siden gåturen herfra til bykjernen er såpass kort er det ingen problem å sette bilen til lading i parkeringshuset og gå resten av veien. Bor du på et hotell i byen kan det fint være at de også har egne parkeringsplasser, men husk å sjekke om du må bestille dette også.

Ha vaksinepasset klart

Vi er fortsatt ikke helt frie fra Covid-19 tiltak, og vaksinepasset er helt nødvendig. De aller fleste steder hvor du oppholder deg innendørs krever at du viser et gyldig vaksinepass. Laster du ned EU/EØS versjonen fra helsenorge.no har du det alltid tilgjengelig og slipper ventetid for å komme inn dit du skal.

P.S.! I Tyskland må de ofte se datoen for når siste vaksine er tatt. Derfor holder det ikke alltid med QR-koden, som det gjør i Norge. Last ned PDFen som er på samme side, da har du alt du trenger.

Munnbind

I Tyskland er munnbind fortsatt et krav alle steder du er innendørs, og noen steder hvor du er ute sammen med mange andre. Det kan være lurt å ha med deg en pakke i sekken. Har du glemt å ta det med herfra, selges munnbind på matbutikker og lignende, de samme stedene som i Norge.

Lübecks bærekraftstiltak

  • Lübeck jobber mot å bli TourCert sertifisert, som vil si at byen vil bli anerkjent som et bærekraftig reisemål. Du kan lese mer om dette her.
  • Tilbudet for sykling er veldig godt i byen, og sykkelfeltene bygges ut stadig.
  • Lübeck som by er veldig gode på restaurering og gjenbruk av bygg. I gamlebyen finner du mange eksempler og Huxstraße og Fleichauerstraße er gode eksempler hvor moderne butikker bor i restaurerte bygg.
  • Drehbrückenplatz er et godt eksempel på hvordan byen også jobber med å utvikle bybildet og skape nye møteplasser.
  • I gamle byen er det ikke plass til å kjøre bil, og det er et mål for Lübeck at sentrum skal bli bilfritt. Beboerparkering er et tiltak de allerede har innført.
  • Ladestasjoner for elbil finner du i byen, og som i resten av Tyskland vil det komme flere.

Les også: Den grønne siden av Berlin! Kulturlivet blomstrer i Lübeck

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Padling er populært, her fra Sørenga i Oslo (Foto: Marius Dalseg/DNT)

Slik blir det påskestemning der du er

(kilde: travelmarket.dk)

Dansk Flyprisindex – Uge 16 2024

(fotokilde: goturkiye.com)

Utenfor allfarvei i Tyrkia: Dra på roadtrip langs Antalyakysten

(Foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo skjærtorsdag 28. mars 2024

(Foto: William Bout på Unsplash )

Hvordan planlegge ferien med barn med bil? Hva du bør vurdere når du planlegger ruten. Fritid for barn i bilen