Like over svenskegrensa, i skjærgården utenfor Bohuslän og Göteborg, ligger idylliske øyer som perler på en snor. I år har det blitt enda enklere å hoppe mellom dem, takket være et nytt digitalt planleggingsverktøy. Vi viser deg hvordan du kan få den perfekte skjærgårdsferien uten egen båt!

Losens utsikt på Vrångö i Göteborgs skärgård (Foto: Emil Fagander/Göteborg & Co)

Det er noe helt spesielt med skjærgården i Västsverige. Nyhetskanalen CNN Travel synes Bohusläns skjærgård er så fin at de har rangert den som verdens syvende vakreste naturområde, og hvor enn du drar vil du bli møtt av salte bølger, ferske skalldyr, urørte badeviker, sjarmerende trehus og flip-flop-idyll.

Klädesholmen (Foto: Anders Jonsson)

Den vestsvenske skjærgården inneholder mer enn 8000 øyer, og strekker seg fra Vrångö i sør og til Kosterøyene i nord, og med hjelp av ulike båtlinjer kan du hoppe om bord hvor du vil og skape din egen drømmerute. Nå har det dessuten blitt smidigere å navigere seg mellom dem og skreddersy sin egen øyferie – takket være et nytt planleggingsverktøy Turistrådet Västsverige har laget og lagt tilgjengelig HER

Västsveriges båtloffingsplattform finner du i tillegg til alle fergerute også tips til alt fra aktiviteter til innkvartering i skjærgården, samt flere skreddersydde ruteforslag til både dagsutflukter og lengre turer.

Nedenfor kan du lese mer om en av Visit Swedens favorittruter: Én ukes båtloffing med start i Göteborg og mål i Ljungskile.

Skip O’hoi og god svorsk sommer!

10 øyer på én uke

Vrångö i Göteborgs skärgård (Foto: Emil Fagander/Göteborg & Co)

Med start i Göteborg, via 10 herlige øyer og med mål i Ljungskile, er denne båtloffingsruten perfekt for dem som ønsker seg både storbypuls, fine bademuligheter, fredfull natur og kulturopplevelser på en og samme tur!

Start med en runde i Göteborg

Sett av noen timer i Sveriges nest største by før dere begir dere ut til øyene! Göteborg er en alle tiders sommerdestinasjon, med en rekke uteserveringer, koselige gågater og grøntområder.

Her kan dere dra på oppdagelsesferd via en ny sightseeing-app, ta en tur på Liseberg – en av Europas ledende fornøyelsesparker, ta en matbit midt på gata fra en av byens mange foodtrucks, shoppe i de trendy kvarterene rundt Magasingatan, eller ta en «fika» i Haga – en av Göteborgs eldste bydeler.

Les mer om Göteborg HER

Dag 1: Vrångö

Bymiljø med trikk i Gøteborg (Foto: Beatrice Tornroö)

Bare en buss- eller trikketur unna Göteborg sentrum ligger Saltholmen og havgapet. Hit kommer dere med trikk nr. 11, nr. 9 på høysommeren, og buss nr. 114 Ö-snabben, og fra Saltholmen hopper dere på passasjerferge 281 som tar dere ut til bilfrie Vrångö – den sydligste øya i Göteborgs skjærgård.

Øya er kjent for sin vakre natur og fine sandstrender, og Vrångö omtales som skjærgårdens beste badeøy. Her er det med andre ord bare å hoppe i bikinien og ta seg en dukkert, før dere kan smake på fersk, røkt fisk på Feskeboa i Vrångö hamn eller nyte en lunsj på Skärgårdens Café.

Nytt for året er Kajkantens badstueflåte, som dere kan leie i et par timer, og for øvrig er det supert å padle, fiske, gå turer, eller teste skalldyrsfiske her. Og et hett tips for overnatting er de moderne sjøbodsleilighetene på Kajkanten, som – slik navnet antyder – ligger bare et steinkast fra vannet!

Les mer om Vrångö HER

Dag 2: Donsö og Styrsö

Styrsö Pensionat på Styrsö Skäret (Foto: Pensionat Styrsö Skäret)

Ta båten fra Vrångö til Donsö (som går fire ganger om dagen i høysesongen). Da kommer dere til en vakker, kompakt øy med storslagen natur og fine bademuligheter. Ta en spasertur til Radarberget som byr på fantastisk utsikt, og nyt god mat ved havet på Restaurang Isbolaget.

Når dere har opplevd Donsö, tar dere en fergetur på 2-3 minutter eller spaserer over broa til Styrsö – den største øya i Göteborgs skjærgård. Her finner dere sjarmerende småbutikker, restauranter og kafeer, barnevennlige badeplasser og fine sykkelmuligheter.

En liten gåtur fra brygga ligger Pensionat Styrsö Skäret, som med sine 13 individuelt innredde rom er et lite paradis. Bor dere her kan dere dessuten låne sykler for å utforske øya, som dere bør ta med til utsiktspunktet Stora Rös, fiskesamfunnet Styrsö Tången og badeplassen Utterviken, og til Styrsö Bratten.

Les mer om Donsö HER og om Styrsö HER

Dag 3: Marstrand

Ta båten fra Styrsö tilbake til Saltholmen, og dra videre til Göteborgs Centralstation. Herfra tar dere toget fra Göteborg til Ytterby, og deretter bussen videre ut til Marstrand – en sommerøy med «posht» preg.

Her kan dere strene på kaja og kikke på båtene, shoppe og legge ut på turer. Er dere ute etter vind i håret og herlig utsikt, bør dere legge ut på en sykkeltur langs den 1,5 mil lange bilfrie sykkelstrekningen mellom Marstrand og Nordön og tilbake igjen. Gå heller ikke glipp av et besøk på Strandverket Konsthall og Carlstens fästning.

Passasjerer i forstevnen på ferjen til Marstrandö (Foto: Roger Borgelid)

Les mer om Marstrand HER

Dag 4: Tjörn og Klädesholmen

Ta båten fra Marstrand til Tjörn (M/S Drott af Dyrön går fredag-tirsdag kl. 11.00 mellom 10. juli og 4. august). Tjörn er forbundet med naboøya Klädesholmen via en bro, så her kan dere nyte to øyer på en gang.

Dere kan leie sykler, eller få dem inkludert hvis dere sjekker inn på det flytende hotellet Salt & Sill på Klädesholmen – hvor mulighetene for bading og krabbefiske bare er noen meter unna senga.

Under sykkelturen bør dere legge inn stopp på en av Tjörns restauranter som serverer ferske, lokale fristelser fra havet, på den særegne skulpturparken Skulptur i Pilane, og på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.

Nam, nam fra Klädesholmen Salt & Sill (Foto: Lisa Nestorson)

Les mer om Tjörn HER  og om Klädsholmen HER

Dag 5: Härön og Dyrön

Stå opp på Tjörn, og legg ut på en dagstur til to nærliggende øyer. Fra Kyrkesund hopper dere på båten (som går hver dag, hele året) til naturreservatet Härön. Her finner du turstier fra 2 kilometer og opp til 1 mil.

Tilbake på Tjörn, tar dere båten fra Rönnäng til Dyrön – en vakker øy som byr på fine turmuligheter, salte bad, badstue, galleri, spisesteder og ville mufloner.

Den fineste fotturen får dere ved å legge ut på Dyröleden – en 5 kilometer lang runde. Langs veien kan dere nyte fantastisk havutsikt, sjeldne planter og ulike bergarter, før dere vender tilbake til Tjörn for natten.

Les mer om Härön HER och Dyrön HER

Dag 6: Orust eller Käringön

Käringön i Södra Bohuslän (Foto: Katja Ragnstam)

Onsdager og torsdager mellom 12. juli og 3. august kan du hoppe på M/S Drott af Dyrön fra Tjörn til Orust og Käringön (turen må forhåndsbookes).

Gå enten av båden på Mollösund på Orust vestre side, hvor dere finner smale grender, sjarmerende små hus og sjøboder, eller bli på båten til dere kommer til Käringön, hvor avslappende natur og vakker bebyggelse venter.

Øya er både sykkel-, bil-, og moped-fri, så her har dere alle forutsetninger for å finne roen. Opplev øya gjennom å tusle mellom den tettbefolkede nordre delen og den tynt befolkede søndre delen, og nyte fersk fisk på en av de koselige restaurantene.

Les mer om Mollösund på Orust HER og om Käringön HER

Rund av turen i Ljungskile

Ta dere til Slussen på Orust østre side, og gå om bord på M/S Gustafsberg II. Båten går daglig, og tar dere via den vakre indre skjærgården og til Ljungskile og feriestedet Lyckorna.

Her kan dere beskue gamle hus, titte i koselige butikker og nyte nydelige blåskjell på Musselbaren, før dere tar fatt på hjemturen. Ønsker dere å bli over natten, bør dere sjekke inn på Villa Sjötorp – en vakker villa fra 1901 som i dag er hotell og restaurant med en unik atmosfære og økologisk profil.

Les mer om Ljungskile HER

Les mer om båtloffing og øyene i Västsverige HER og HER

 

Ellen af Bohuslän fra rederiet Kulturbåtarna ved Brännö utenfor Gøteborg (Foto: Steampipe Production Studio)

 

 

Kommentarer