logo-white

Besøk et kulturmiljø i sommer!

Mange oppdager kvaliteter i lokalsamfunn over hele Norge denne sommeren. Landet vårt har så mye å by på, og hvis du besøker et kulturmiljø vil du oppdage nye sider ved steder du er glad i.

Nordpol kro - Vardø - Finnmark - Kulturminnefondet
Nordpol kro i Vardø var siste tappekran og overnatting for Fridtjof Nansen før FRAM 2 ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen i 1889 (Foto: Frank Bothe/CC BY-SA)

Hvert år blir flere hundre forfalne kulturminner forvandlet til moderne kontorer, overnattingssteder, serveringssteder, forretningslokaler, kulturlokaler, oppgraderte turstier, flytende båter og malende møller.

Bevaring av kulturminner har verdi i form av fellesskap, dugnad, tilhørighet og tillit, og det skapes verdier for flere enn den private eieren ved at flere får oppleve kulturarv og kulturmiljøer.

Trevarefabrikken - Henningsvær - Lofoten - Nordland - Kulturminnefondet
Trevarefabrikken i Henningsvær (Foto: Privat/fra søkand)

Som tilskuddsordning for privateide verneverdige kulturminner og kulturmiljøer bidrar Kulturminnefondet til å bevare et mangfold av kulturmiljøer. Vern gjennom bruk og verdiskaping er viktige kriterier for at kulturminner og kulturmiljøer kan benyttes som grunnlag for fremtidige opplevelser og utvikling. På denne måten skapes opplevelser for turister i eget land, som igjen genererer inntekter som gjør eiere i stand til å holde kulturarven levende.

Her finner du sju eksempler til inspirasjon for sommerens opplevelser av kulturmiljøer:

1. Trevarefabrikken, Henningsvær

Trevarefabrikken ble oppført i 1948 og har gjennom årene inneholdt hjørnesteinsbedrifter i Henningsvær. Her har det vært blant annet trandamperi og snekkerverksted, og de fleste innbyggere i Henningsvær har et forhold til bygningen. I 2008 var det slutt på aktiviteten, og bygget stod tomt til fire unge gründere kjøpte stedet. Nå er den gamle fabrikken fylt med kultur og liv, gjennom turisme og kulturelle arrangementer.

Les mer på Trevarefabrikkens nettsider som du finner HER

2. Boen gård, Tveit i Kristiansand

Boen gård ligger i Kristiansand kommune, med historie tilbake til 1500-tallet. Den gang tilhørte eiendommen kong Christian II, og fra 1815 eide familien Hegermann Boen i fire generasjoner, frem til 1939. I denne perioden ble gården utviklet til en norsk praktgård.

Boen gård - Tveit - Kristiansand - Agder - Kulturminnefondet
Boen gård, Kristiansand (Foto: Kulturminnefondet)

Boen var stengt for allmennheten helt frem i 2012 da den ble åpnet opp for arrangementer. De historiske bygningene har fått en ny bruk og er nå åpen for tilreisende gjester med overnatting og servering.

Les mer på Boen gårds nettsider HER

3. Nordpol kro, Vardø

Nordpol kro i Vardø er Nord-Norges eldste serveringssted, og bygningen har i tillegg fungert som hotell. Bygningen er den eneste i Finnmark hvor det er drevet herberge og bevertning i over 100 år.

I dag drives Nordpol kro som serveringssted med konsertscene. I puben, som er i engelsk stil, er det et lite museum med gjenstander og bilder fra Vardøs historie. Bygningen overlevde krigen og ligger som et sentralt kulturminne i Vardø.

Les mer på Nordpol kro sine nettsider HER

4. Feigum sag, Luster

Feigum sag - Luster - Sogn og Fjordane - Vestland - Kulturminnefondet
Feigum sag, Luster (Foto: Kjell Feigum)

Feigum sag i Luster er et sagbruk fra 1700-tallet, som er ombygd og påbygd fra oppgangssag til vanlig sagbruk på 1900-tallet. Sagen er et sentralt element i et større industrimiljø ved utløpet av elva Feiga.

Les mer om Feigum sag på Kulturminnefondets nettsider HER

5. Baklandet skydsstation, Trondheim

Baklandet skydsstation ligger sentralt til i Trondheim, i den eneste fredede bygården på Bakklandet. Skysstasjonen er en fredelig og idyllisk kafé, hvor du kan spise og drikke i unike lokaler.

Les mer på Baklandet skydsstations nettsider HER

Baklandet skydsstation - Trondheim - Trøndelag - Kulturminnefondet
Baklandet skydsstation, Trondheim (Foto: Linda Cathrine Herud/Kulturminnefondet)

6. Hovelsrud, Ringsaker

Hageanlegget på Hovelsrud gård på Helgøya i Mjøsa er restaurert til slik hagen var på midten av 1800-tallet. Eier Marianne Olssøn har åpnet hageanlegget for allmenheten, og besøkende kan nyte stier og fontener, prydhagen og frukthagen som bugner av epler og bær. På gården som ligger ved Mjøsas bredd driver familien også med økologiske kyllinger.

Les mer på Hovelsrud gård sine nettsider HER

Hovelsrud gård - Ringsaker - Hedmark - Innlandet - Kulturminnefondet
Hovelsrud gård, Ringsaker (Foto: Tom Gustavsen/Kulturminnefondet)

7. Skonnerten Solrik, Grimstad

Skonnerten Solrik ble bygget på Brekneholmen verft i 1929 som fraktefartøy med rigg, og seilte sin første tur til Bømlo for å montere motor. Siden gikk skonnerten i frakt langs norskekysten.

Grimstads hvite svane ble kjøpt av foreningen Solrik på 90-tallet, og siden foreningen har drevet båten som et kombinert skoleskip for ungdomsskoleelever og kunnskapsformidling og hygge for turister. I sommer tar Grimstad turistkontor bookinger for turer med Solrik.

Les mer på Skonnerten Solrik sine nettsider HER

Solrik - Skonnert - Grimstad - Agder - Kulturminnefondet
Skonnerten Solrik, Grimstad (Foto: Simen Bjørgen/Kulturminnefondet)

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Kulturminnefondets tilskudd gjør at flere av kulturminnene som tidligere ikke var i bruk, kan tas i bruk blant annet til inntektsskapende aktivitet. Dette fører til en betydelig samfunnsøkonomisk nytte; Menon Economics dokumenterer at økonomisk støtte fra Kulturminnefondet utløser i gjennomsnitt en innsats verdt tre og en halv gang så mye, på grunn av dugnadsinnsats og private midler som kommer til. I tillegg kommer den store verdien av bruken av kulturminnet etter at det er satt i stand, ved at flere får nyte godt av at kulturarv og kulturminner blir bevart.

Bruk emneknaggen #kulturmiljø i sommer og vis andre dine beste opplevelser.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

Padling er populært, her fra Sørenga i Oslo (Foto: Marius Dalseg/DNT)

Slik blir det påskestemning der du er

(kilde: travelmarket.dk)

Dansk Flyprisindex – Uge 16 2024

(fotokilde: goturkiye.com)

Utenfor allfarvei i Tyrkia: Dra på roadtrip langs Antalyakysten

(Foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo skjærtorsdag 28. mars 2024

(Foto: William Bout på Unsplash )

Hvordan planlegge ferien med barn med bil? Hva du bør vurdere når du planlegger ruten. Fritid for barn i bilen