logo-white

Ble historien om Titanic skildret riktig?

Det er duket for nye åpenbaringer når regissør James Cameron og en gruppe eksperter ser på filmen og forliset med et nytt blikk. Dokumentaren «Titanic – 20 år etter suksessfilmen» vises for første gang på National Geographic lørdag 30. desember klokken 21.00.

Titanic-modell i Reagan Library (Foto: National Geographic)

Det har gått 20 år siden en hel verden benket seg foran kinolerretet og lot seg bergta av historien om skipet som traff et isfjell og sank på jomfruturen mellom England og New York.

Filmen skulle komme til å tjene inn over ti milliarder kroner og høste elleve Oscar-statuetter, samt skape grobunn for en rekke forskningsprosjekter, bøker og dokumentarfilmer.

Nå markerer regissør James Cameron jubileet med å se på både filmproduksjonen og den historiske hendelsen i en ny dokumentar.

– Da jeg skrev filmen, ville jeg at alle detaljer og hvert eneste øyeblikk fra de siste timene som utspant seg på skipet skulle være så presise som mulig. Jeg skildret en ekte historie, og av respekt for de mange døde og deres etterfølgere måtte jeg få alt riktig. Men klarte jeg egentlig det?, spør filmskaperen.

Nye vendinger

I lys av ny forskning og moderne teknologi samler Cameron et ekspertteam bestående av ingeniører, marinearkeologer, historikere og kunstnere for å prøve å finne svaret på de mange gåtene som fremdeles er knyttet til forliset.

Sammen med blant andre Dr. Robert Ballard, som oppdaget vraket, og historikerne Parks Stephenson og Don Lynch, tar han et dypdykk i alle de kritiske valgene som ble tatt da filmen ble laget på nittitallet, og prøver dem opp mot kunnskap vi besitter i dag.

Hvordan kom det seg egentlig at «skipet som ikke kunne synke» forliste etter bare noen dager?

De ferske undersøkelsene gir en oppdatert tolkning av hva som skjedde med Titanic den 14. april 1912.

Blåser liv i historien

I dokumentaren får seerne også være med Cameron og hans ekspertteam til Titanic-utstillingen på Ronald Reagan Presidential Library – som både rommer effekter fra filmen og originalgjenstander fra skipet, høre om hvordan det gikk til da Robert Ballard oppdaget skipsvraket da han var på et hemmelig oppdrag for US Navy i 1985, og følge Camerons personlige reise gjennom arbeidet med filmen og få innsikt i bakgrunnen for valgene han tok.

Cameron gjorde selv over 30 dykk for å utforske Titanic, og er fremdeles like fascinert av det han omtaler som «skipsvrakenes Mount Everest».

– Filmen «Titanic» var utvilsomt den mest ambisiøse produksjonen av sin tid, med en slagkraft som sørget for at vi fremdeles kjenner etterklangen av den. James Cameron trollbandt ikke bare publikum med episk romantikk, men skapte også nytt engasjement for den historiske hendelsen og åpnet mange dører for forskning, sier Tim Pastore, programdirektør hos National Geographic.

– Ved å putte Titanics siste timer under dagens moderne mikroskop, blåser vi igjen liv i historien og servere et nytt perspektiv på hva som skjedde den skjebnesvangre natten.

«Titanic – 20 år etter suksessfilmen» er produsert av James Cameron og Maria Wilhelm, og regissert av Tom Grane. Dokumentaren har verdenspremiere på National Geographic lørdag 30. desember klokken 21.00. 

Les også: Stord-ulykken vises på TV i 170 land – Les flere nyheter om National Geographic channel HER

(Bildekilde heading: National Geographic)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 25. april 2024

(Foto: Ivan Sardi)

Økende interesse for sykkellandet Kroatia

Sykehusskip: Håndterapeut Yieddy Ferreira jobber med mobilitet sammen med en pasient (Foto: Tirsa Tapia Zamora)

Nytt sykehusskip for gratis kirurgi og opplæring i Afrika sør for Sahara

Fra mellomoppgjøret i 2023 (Foto: HK/LO)

Fare for streik i norske taxfree-butikker

Illustrasjonsbilde: Avinors elfly over Trondheim lufthavn, Værnes (Foto: Øystein Løwer / Avinor)

Norge skal etableres som internasjonal testarena for null- og lavutslippsluftfart