Det finnes festivaler for det meste, også for deg som liker litteratur, teater og ikke minst irsk musikk. Gjennom en hel uke i juni blir Dublin samlingssted for litteraturinteresserte når irene feirer sine to kjente forfattere James Joyce og William Butler Yeats.

Bloomsdayfestivalen; en hel uke med kultur og litteratur i fokus. (Foto: Tourism Ireland)

Hvert år feires Bloomsday i Dublin den 16. juni. Dagen er oppkalt etter Leopold Bloom, hovedpersonen i James Joyces berømte roman Ulysses. Dublins litteraturarv kan for så vidt oppleves og utforskes året rundt ved å delta på den daglige ‘litterære pub-til-pub-runden’, men i uken rundt Bloomsday tar det av.

Apropos puber; romanfiguren Bloom sa i boken at det ville være «som en god rebus å krysse Dublin uten å passere en pub» – og jammen har det tatt nesten et helt århundre å knekke koden og finne en faktisk rute etter den berømte slengkommentaren. Ruten krysser tilfeldigvis elven Liffey via James Joyce-broen.

Det tok nesten et århundre å finne en rute gjennom Dublin som ikke går forbi en pub – men her har du den. (Foto: Tourism Ireland)

Fra pubcrawls til utstillinger

De årlige Bloomsday-festlighetene i Dublin omfatter alt fra, høytopplesninger, “pub crawls”, sykkelturer, skuespill, konserter, utstillinger og mengder av andre kulturelle høydepunkter.

Treffer du på noen i kostyme under Blommsday-festivalen er det ikke lett å vite om det er skuespillere eller James Joyce-fans. (Tourism Ireland)

På selveste Bloomsday den 16. juni kler entusiaster seg opp i edvardianske kostymer og følger i protagonisten Hr. Leopold Blooms fotspor.

Eller hva med den årlige Bizarre Bloomsday Brunch der det dekkkes opp til brunch midt i gaten, eller en kombinert litteratur- og musikkveld med tittelen ‘Yeats & Joyce: An Evening of Music & Poetry’?

Kanskje var det slik det så ut da Leopold Bloom took seg en kaffetår? (Foto: Tourism Ireland)

Gå i romanfigurenes fotspor

James Joyce-fans, også kjent som ’Joyceanere’, fra hele verden feirer Bloomsday hvert år. Vil du gå tilbake i tid og fordype deg i romanverdenen til Joyce og Yeats kan du  besøke Sweny’s Pharmacy i Dublin.  Her kan  du høre en høytlesning av Ulysses og kjøpe et stykke sitronduftende såpe.

 

Davy Byrne’s Pub serverer fortsatt sin berømte gorgonzolasandwich sammen med et glass bordeauxvin — akkurat som da romanfiguren Bloom gjennomgikk i sin odyssé fra Dublin i 1904.

Les mer om James Joyce og Bloomsday HER

The Wild Atlantic Poet

Vil du se mer av Irland enn hovedstaden bør du få med deg Yeats-dagen den 13. juni i Sligo, Yeats’ åndelige hjemsted som ligger på Irlands berømte kystlinje, The Wild Atlantic Coast.

I år markerer Yeats-dagen også W.B. Yeats’ 150-årsdag, og feires med en fire dager lang festival. Den begynner med en Nobel-middag til ære for den nobelprisvinnende poeten og etterfølges av tre dager med poesi, musikk, sang, drama og visuell kunst — inkludert mange skuespill som oppføres på Sligos ville og vakre strender.

Les mer om Yeats-dagen HER

Over hele Dublin gjenskapes scener fra James Joyces berømte roman Ulysses. (Foto: Tourism Ireland)

Viktig litteraturarv

James Joyce og W.B. Yeats er uten tvil de viktigste og mest gjenkjennelige skikkelsene i engelsk litteratur fra det tjuende århundret, og begge kom fra Irland. Selv om de var samtidsforfattere representerer de svært forskjellige deler av det kulturelle, religiøse og politiske landskapet fra sin tid — og de hadde på hver sin måte viktige roller i irsk litteraturhistorie.

Yeats hadde en anglo-irsk bakgrunn forankret i protestantismen og var dedikert til ideen om den irske nasjonen, mens Joyce tilhørte fra den nye og selvsikre generasjonen av middelklassekatolikker og endte med å avvise nasjonalistisk politikk til fordel for jakten på kunstnerisk frigjøring og uavhengighet.

Men til tross for intellektuelle og kulturelle ulikheter hadde Joyce og Yeats et forhold basert på gjensidig respekt og beundring, og begge feires altså grundig i Irland gjennom en hel uke i juni.

Les mer om Irland HER – Les flere saker om Irland HER 

Travelmarkets guide til Irland finner du HER

Oppdekning midt i gaten hører med når det er duket for Bizarre Bloomsday Brunch. (Foto: Tourism Ireland)

 

Kommentarer