Ask Gård Foredling AS vant den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket for 2018. Prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Bård Hoksrud og divisjonsdirektør Leon Bakkebø i Innovasjon Norge, under Internationale Grüne Woche i Berlin, en av verdens største mat og landbruksmesser.

Ask Gård vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2018. Fra venstre: Landbruks og matminister Bård Hoksrud, Kristoffer Evang og Anne Marthe Evang, Ask Gård og Leon Bakkebø, divisjonsdirektør i Innovasjon Norge (bildekilde: innovasjon norge)

Buskerudbedriften stikker med dette av med heder og ære,  samt  førstepremien på tilsammen 250 000 kroner. De to andre nominerte til årets bedriftsutviklingspris i landbruket  er Kringler Gjestegård fra Akershus og Stavanger Ysteri/Kolbjørn Anda fra Rogaland.  

– Ask Gård er ein type bedrift vi heiar på — unge gründerar som finn ei nisje i marknaden, og som klarar å utvikle unike produkt som sel. Ask Gard driv verksemda si på einberekraftig og innovativ måte, og har med kvalitetsprodukta sine bidratt til å setje Ringerike på mat-kartet, seier, Kjell Bruvoll, spesialrådgivarog ansvarleg for BU-prisen i Innovasjon Norge. 

Les flere saker om Grüne Woche HER

– Å motta denne prisen er utrolig inspirerende og gir oss en  styrket  konkurransekraft. Det skjer så mye spennende blant norske  matprodusenter i dag. Å bli trukket frem her som vinner her i dag, er en stor anerkjennelse og noe vi tar med i det videre arbeidet med å utvikle Ask Gård, sier Anne Marthe Evang.  

Spekemat på internasjonalt nivå 

Ask gård produserer håndlaget økologisk spekemat og kjøttvarer.  Med fokus på Italiensk håndverk og norske råvarer har ekteparet bak satsingen, Kristoffer og Anne Marthe Evang, utviklet spekemat på et internasjonalt nivå. 

– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal synliggjøre og hedre innovative bedrifter i landbruket. Det er et stort mangfold og en spennende utvikling som skjer innen norsk landbruk i dag, noe årets vinner virkelig tydeliggjør, sier Bård Hoksrud, landbruks- og matminister.  

Pølseeventyret startet på gårdens 22 kvadratmeter store stabbur i 2013, med kjøtt fra egne økologiske sauer.

Året etter investerte ekteparet Evang i et pølsemakeri på 220 kvadratmeter på gården, som i dag gir fem lokale arbeidsplasser. Hos Ask stoppes pølsene for hånd, og hvert enkelt kjøttstykke håndsurres og saltes individuelt. Dette kombineres så med det beste av krydder. 

I tillegg til lam fra egen gård, bruker de Duroc-gris som er kjent for sin sakte-voksende og unike kjøttkvalitet.  

Prisvinnende spekemat 

ASK gård er i dag den eneste bedriften i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat. For dette har bedriften hentet hjem priser som «Greate Taste award» fra London, NM gull for Årets økologiske produkt, Årets Matspire, Spesialitets Merket og nå Bedriftsutviklingsprisen i landbruket.  

Selskapet har opplevd en eksplosiv vekst, og har på få år utviklet et selskap som klarer å kombinere bærekraft og dyrevelferd med unike produkter som leveres til over 300 butikker og restauranter fra nord til sør. 

- Når du har jobbet døgnet rundt i flere år, og enkelte ganger spurt seg selv hva man egentlig driver på med, om det virkelig er verdt det, og om andre enn deg egentlig bryr seg om hva som er i pølsa. Da er det fint at noen sier: “Hei, vi ser hva dere gjør, bra jobba”, sier Kristoffer Evang, daglig leder i Ask Gård Foredling AS. 

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket: 

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.    
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.    
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.    
  • De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.    
  • Den nasjonale prisen blir delt ut under Grüne Woche i Berlin i 17. januar 2019.   

Nettsidene til Grüne Woche finner du HER 

Kommentarer