En tur til Dalarna gir deg et Sverige i miniatyr, med rødmalte tømmerhus, sterke tradisjoner, et mangfoldig kulturliv og severdigheter på verdensarvlisten. I sommer er det mulig for nordmenn å besøke den innholdsrike grenseregionen. 

Sundborn - Dalarna - Sverige
Sundborn vel 13 kilometer nord-øst for Falun (Foto: Hanne Marit Tobiassen)

Dalarna er lokalisert mellom de svenske regionene Härjedalen og Värmland, og grenser til fylket Innlandet i Norge. Fullstappet av kultur- og naturopplevelser er Dalarna vel verdt et par timers kjøretur fra Østlandet. Regionen kan lokke besøkende med svevende overnatting i tretelt, verdens største dalahest, glitrende innsjøer, det populære Vasaloppet og morsomme temaparker.

Modell - Dalahest - Dalarna - Sverige
Modell av Dalahesten (Foto: Ingeborg Lindseth)

Noe av det vi tenker på som det aller svenskeste kommer nettopp fra Dalarna, som den dekorerte Dalahesten, den store sommerfesten midtsommer og den karakteristiske rustrøde fargen “Faluröd”, som du ofte ser på husene i Sverige. Regionen går under navnet «Sveriges kulturelle hjerte» og har i det siste året vært en av de mest populære destinasjonene å besøke for svensker.

Midsommardans - Orsa - Dalarna - Sverige
Midtsommerdans i Orsa (Foto: Kola/Visit Dalarna)

Her er et utvalg av steder og opplevelser som du burde få med deg hvis du skal besøke regionen.

Aktiviteter i naturen

Det er noe eget med naturen i Dalarna. Her kan du enkelt oppleve urørt villmark, badeplasser i steinbrudd, høye fossefall og bortgjemte grotter. Ta en vandretur i fine skoger eller i Dalafjellet, en dukkert i en frisk innsjø eller en padletur gjennom stille vann.

Finn plasser som du aldri har vært før og nyt solnedgangen over grønnkledde åser. Takket være allemannsretten kan du beveg deg fritt rundt i hele Dalarna, så lenge du ikke forstyrrer eller ødelegger.

Detalj - Folkedrakt - Leksand - Dalarna - Sverige
Detalj fra “Dalarna-bunaden” (Foto: Kola/Visit Dalarna)

Mountainbike

Sykling, enten om det dreier seg om adrenalinfylt MTB-sykling eller roligere landeveissykling, er en fin måte å både være aktiv og samtidig oppleve naturen. Biking Dalarna, som er et samarbeid mellom Dalarnas områder, tilbyr gjester sykkelopplevelser av høy kvalitet.

Til sammen er det 21 sykkelområder i regionen, med totalt 140 mil med oppmerkende Cross Country-stier og 25 Downhill løyper. Løypene er godt merket og gradert etter vanskelighetsgrad. Her kan du tilpasse turen etter egne ønsker og ferdigheter.

Dalhallarunden - Dalarna - Sverige
Dalhallarunden (Foto: Ingeborg Lindseth)

Siljansleden strekker seg runde de store innsjøene, Siljan og Orsa. Leden er 34 mil lang og passer perfekt for enten sykling, ski eller vandring. Runden viser dalaidyll på sitt beste og er en av 12 signaturleder i Sverige. Ved en rundtur på leden blir du tatt med til et mektig og kupert landskap, med et mangfoldig utvalg av sjøer, åser, setre og skog underveis. Prøv lykken med fiskestanga eller en ta en herlig rast med utsikt.

Fulufjälletsnasjonalpark

Fulufjällets nasjonalpark omfatter 385 km2 og er den største nasjonalparken de sydlige delene av Sverige. Her finner du Sveriges høyeste foss på 93 meter og verdens eldste tre, som er 9550 år gammelt. Området egner seg godt til vandringsturer for turglade friskuser.

Siljanleden

Overnatting i setermiljø

Setermiljør i Dalarna finnes det flere av. Utforsk det svenskene kaller «fäbod», som er det vi på norsk vil kalle en seter. De ligger i naturskjønne områder blant gress, enger, skog og vann. Et av stedene du kan besøke er Fryksås, utenfor Orsa, hvor du kan kombinere overnatting med vandreturer i grønne omgivelser.

Fryksås - Dalarna - Sverige
Fra Fryksås (Foto: Hanne Marit Tobiassen)
Kunst- og kulturopplevelser

La kulturen lede veien gjennom Dalarna. Kulturen i regionen er fergesterk og full av kontraster. Her finner du klassiske kulturlandskap, spennende utstillinger, og nye, kreative møteplasser for kunst, design, håndverk og samisk kultur. Kombiner kulturell inspirasjon med en sjarmerende overnatting og et bedre måltid i en av regionens gode restauranter.

Kulturresan

Kulturresan er ni utvalgte besøksmål som har gått sammen i en opplevelsesrute i Dalarna. Blant aktørene finner du for eksempel kunstnerhjemmet til Carl Larsson, hvor du får et innblikk i den kjente malerens liv og virke.

Stora Ateljin - Carl Larsson gården - Dalarna - Sverige
Carl Larssons store atelier (Foto Carl Larsson gården)

Ornässstugan som er en 500 år gammel bygning hvor du kan lære mer om hvordan Gustav Vasa startet sin reise mot tronen. Og Falu Gruva, som er en tidligere kobbergruve, som tar deg gjennom vrimlende ganger på 67 meters dyp. Gruva står oppført på UNESCOs verdensarvliste og på området finner du også Gruvemuseet.

Falu gruva - Dalarna - Sverige
Falu Gruva (Foto: Ingeborg Lindseth)
Barnas Dalarna

Å reise med barn i Dalarna er berikende for hele familien og en fin mulighet til å skape minnerike opplevelser sammen. Året rundt tilbyr Dalarna et stort utvalg av barneaktivitet både inne og ute.

Orsa Rovdyrpark

Hils på ville dyr i Orsa Rovdjurspark. I skogen utenfor Orsa finner du Europas største rovdyrpark, med blant annet brunbjørn, jerv, isbjørn, snøleopard og sibirsk tiger. Parken gir deg muligheten til å følge dyrepassernes arbeide på nært hold og bli med på ulike guidede visninger. Det finnes også et flertalls lekeplasser og stasjoner som er utformet for at barna på et lekent vis skal kunne tilegne seg kunnskap om dyr og natur.

Lek med nissene i Tomteland

I skogen utenfor Mora ligger eventyrlandet Tomteland. Blant stubber, trær og mose finner du nissens hus, alvenes skog, heksehuset og magiske plasser som kun tidligere har væt besøkt i eventyrene. Du dras inn i en eventyrverden befolket med alver, troll, nisser og andre spennende figurer. 

Les mer om koronainformasjon og reiseråd til Sverige på Opplev Sverige sine nettsider HER Les mer om Dalarna HER

Flere reisetips om Sverige finner du HER

Les også: Unionsleden – nyåpnet sykkelrute fra Norge til Sverige13  høydepunkter i VärmlandPadel och äventyr i Åre

Kommentarer