Danske Dorthe Mandrup tegnet vinnerforslaget til opplevelsessenteret The Whale på Andenes.

The Whale - opplevelsessenter - Andenes - Andøya - Nordland
Andenes er sannsynligvis det beste stedet i verden for å se og oppleve hvalen. Etter mer enn 30 år med hvalsafari utenfor Andenes bygges nå The Whale – en hvalattraksjon i møtet mellom hav og land. Et sted som skal skildre møtet mellom menneske og hval, et hus og en utstilling verden ikke har sett maken til. (Bildekilder: Dorte Mandrup/The Whale)

Forslaget fra Dorthe Mandrup ble fredag 1. november kåret til vinner av arkitektkonkurransen for byggingen av The Whale. Det danske arkitektteamet ble valgt i et uhyre sterkt felt med internasjonale toppnavn som Snøhetta, BIG – Bjarke Ingels og Reiulf Ramstad. 

Les også: Slik vil topparkitektene at The Whale skal se ut (oktober 2019)

Dorte Mandrup-Poulsen er en av Danmarks ledende arkitekter og har også markert seg på den internasjonale scenen med for eksempel Isfjord Center i Illulissat. Hun har vunnet flere internasjonale priser for sin arkitektur, og hennes design er valgt til ikke mindre enn fem kulturbygg  på UNESCO  verdensarvliste. 

Nettsidene til Dorte Mandrup Arkitekter finner du HER

Utvalgte arbeider fra Dorthe Mandrup Arkitekter:

Dette sier juryen om vinnerforslaget:

«Bygningen er et lavmælt bygg som er nærmest fullstendig integrert i terrenget. Formen er elegant, abstrakt og flertydig; den kan gi assosiasjoner til en hvalrygg som bryter havflaten, en bølge, en bro eller en del av terrenget som er snittet og løftet opp.»

  • Thy National Park Center, Danmark.
  • La Brea Tar Pits, Los Angeles USA
  • Babyn Yar Holocaust Memorial Center, Kiev, Ukraina
  • Icefjord Centre, Grønland
  • IKEA Hubhult, Malmø, Sverige
  • Vadehavssenteret, Ribe, Danmark

– Andøy ligger langt nord, og er et unikt sted og The Whale er et ekstraordinært prosjekt. Ikke bare vil vi skape arkitektur i enda et bemerkelsesverdig landskap, men vi vil også ta del i å øke forståelsen for hvaler og livet i havet, sier grunnlegger og kreativ direktør, Dorte Mandrup.

The Whale - opplevelsessenter - Andenes - Andøya - Nordland
The Whale sett fra sjøsiden (Bildekilder: Dorte Mandrup/The Whale)

– Å kåre en vinner av arkitektkonkurransen har vært en stor utfordring, rett og slett fordi det var flere gode forslag å velge mellom. Prosjektet fra Dorte Mandrup er imidlertid en klar vinner og oppfyller konkurransekriteriene på den beste måten. Vi ser frem til å jobbe sammen med Dorte Mandrup for å realisere The Whale på Andenes som skal bli en attraksjon i verdensklasse, sier Børre Berglund, CEO The Whale AS og leder av juryen for arkitektkonkurransen. 

The Whale skal stå ferdig i 2024.

Les mer om The Whale HER

Flere B2B nyheter finner du HER og HER

Kommentarer