logo-white

De beste rådene for å sikre ditt tekniske utstyr på reisen

Planlegger du den første reisen utenlands etter pandemien på sensommeren eller til høsten? Da er det på tide å tenke på å sikre enhetene dine mot inntrengere og ta nødvendige tiltak for å reise sikkert, ikke bare fysisk, men også digitalt.

Lap top - datamaskin - tastatur - reise - Internett
(fotokilde: avel-chuklanov-DUmFLtMeAbQ-unsplash)

1. Hva innebærer det å sikre utstyret sitt?

Å sikre sitt tekniske utstyr kan handle om alt fra et ekstra sikkerhetslag for å få tilgang til filer i skyen eller e-post, til tjenester som dekker over de digitale sporene man ellers legger igjen, til å rent fysisk beskytte utstyret sitt mot for eksempel spanende hackere og overvåkning gjennom kamerabeskyttelse og mikrofonbeskyttelse på datamaskinen.

2. Hvorfor er det så viktig å sikre utstyret sitt, hva er det verste som kan skje?

Mangt tviler fortsatt på om det er verdt anstrengelsen og pengene å beskytte seg mot dataangrep med argumentet om at «jeg har ingen ting å skjule».

Dessverre handler ikke dataangrep alltid om å få tilgang til de private familiebildene, selv om de fleste som har opplevd slike angrep faktisk først i etterkant innser hvordan et sånt innbrudd føles krenkende for privatlivet. Ofte handler kriminalitet av den typen man bør beskytte seg mot om å finne ut av personlige opplysninger som fører til tyveri av kort- og bankdetaljer. 

Beskytter man seg ikke, kan man i verste fall utsettes for at kriminelle grupper stjeler kortdetaljer og kjøper ulovlige produkter ved hjelp av disse, som man senere kan anklages for, eller at kriminelle organisasjoner stjeler personlige bilder eller filer og bruker dem på ulovlige og veldig ubehagelige måter.

Hvis man bor eller reiser til et land der overvåkning av innbyggerne er vanlig, kan man til og med bli anklaget for forbrytelser om man ikke er forsiktig og skjuler sine digitale spor med et VPN.

Men selv om det ikke går så ille, kan tyveri av kortinformasjon forårsake nok hodepine til å ødelegge enhver ferie. Hvis man som meg er vant til å reise og har opplevd å få kortet frastjålet utenlands, vet man hvilke problemer det kan innebære å få det sperret og få tilsendt nye kort når man er på farten.

3. Er det forskjeller på sikkerhet når det gjelder telefon og datamaskin?

Mange tenker på å beskytte datamaskinen sin med antivirus og programvare som skjuler IP-adressen, men glemmer helt at vi i dag gjennomfører like sensitive, eller til og med mer sensitive, aktiviteter med telefonen vår.

En ting de fleste oftere gjør med telefonen sin, er å bruke stedsbaserte tjenester som sporer bevegelsesmønstre for lagring og etterhvert salg til en tredjepart. Det betyr at det best betalende selskapet med enkelhet kan gis tilgang til nøyaktig de stedene man besøker, rutiner og handlevaner, om man ikke velger å blokkere stedstjenester og bruke et VPN som skjuler IP-adressen på telefonen, og som forsvarer alle slags typer sporing og lagring av surfevaner.

4. Hva er klassiske nybegynnerfeil og hvordan unngår jeg dem?

En typisk feil er som nevnt å bare bruke beskyttelse på datamaskinen, men å glemme å beskytte telefonen, nettbrettet, produkter for smarte hjem og til og med barnas leker som kobles til internett.

Husk at om enheten kan kobles til internett kan den også hackes. Man kan derfor for eksempel velge å installere programvare for økt beskyttelse direkte på hjemmets ruter og til og med alle enheter som brukes utenfor hjemmet.

Hva er det absolutt minste sikkerhetsnivået jeg bør ha for henholdsvis telefonen og datamaskinen?

Å bruke tofaktorautentisering, slå av stedstjenester som ikke er absolutt nødvendige, samt skjule IP-adressen for å få privat surfing er det absolutte minimum jeg vil anbefale for en sikrere hverdag og sikrere reiser, der man har en tendens til å koble seg til flere offentlige nettverk som hoteller, flyplasser og kafeer. 

6. Hvor mye penger er det rimelig å legge på sikkerhet?

Jeg velger å benytte meg av programvare som gjør det vanskeligere for hackere å få tilgang til opplysningene mine og for selskaper å lagre og analysere surfevanene, handlevanene og bevegelsesmønstrene mine, samt gjør det sikrer å koble meg på nett hvor som helst når jeg er ute og reiser. For meg er det rimelig å betale noen tusen i året for å vite at jeg har den beste beskyttelsen på alle familiens enheter og vite at selv barna mine er sikre når de surfer.

7. Er det sant at vi lever i et «overvåkingssamfunn» som mange sier, og er det viktigere å sikre utstyret sitt nå enn tidligere?

Utviklingen av overvåkning er bekymringsfullt i mange deler av verden, og selv hjemme ser vi tendenser til en stat som vil ha innsyn i innbyggernes vaner på nettet. I noen tilfeller kan dette virke ganske uskyldig, men det oppstår raskt en problematikk når man ikke vet nøyaktig hvor grensene for privatliv og offentlige opplysninger går.

I land som Kina, Storbritannia og USA har det vist seg at overvåkning har skjedd, og med største sannsynlighet fortsatt skjer, i en større skala enn innbyggerne har innsyn i. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg når man reiser til land som disse.

8. Hvordan påvirker koronapandemien hele tankegangen om å «sikre teknisk utstyr på reisen»?

Siden pandemiens start har det vært en kraftig økning av dataangrep gjennom phishing, det vil si angrep via e-post som ser ut til å komme fra en troverdig kilde som helsemyndigheter eller politi, men som i virkeligheten inneholder skadelig programvare.

Med flere som jobber hjemmefra har selv sensitive forretningsopplysninger blitt delt via internett, og driftsstopp har oppstått hos et stort antall bedrifter som følge av dataangrep.  Sitter man for øyeblikket og jobber hjemmefra eller et annet sted i verden, finnes det derfor ekstra store grunner til å beskytte seg og utstyret sitt!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(foto: ©otoerres)

Vårens røde dager – slik får du maks ut av fridagene

(Foto: Qatar Airways)

Hamad International Airport kåret til “Verdens Beste Flyplass” under Skytrax World Airport Awards 2024

(Bilde/illustrasjon: apollo reiser)

Apollo lanserer nye reiser til «Destinasjon Ukjent»

Radisson Hotel & Conference Centre Oslo Airport har 52 moderne og fleksible møterom (Foto: Radisson Hotel Group)

Erfaren hotelldirektør vender tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen