At nordmenn elsker å reise er ingen hemmelighet. Stadig flere av oss bruker mer penger på reise og opplevelser, viser tall fra FINNs reiseundersøkelse – gjennomført av Norstat*. Og 2018 blir nok ikke et år der vi reiser noe mindre, skal vi tro helt ferske januar-tall fra FINN reise.

Alicante var de to første ukene av 2018 den meste søkte ferie og sydendestinasjon på Finn reise. På de neste plassene fulgte Bangkok og London (foto: ©otoerres)

USA, Europa og Oceania blant drømmedestinasjonene

Det er gjerne en liten forskjell på destinasjoner vi drømmer om å reise til, og destinasjoner vi faktisk drar til. Men i år ser det ut til at disse to kan henge sammen.

Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise – (foto iStockphoto.com)

Respondentene på reiseundersøkelsen (gjennomført i oktober) svarte nemlig at USA, etterfulgt av Europa og Oceania (med land som Australia og New Zealand i spissen) var deres drømmedestinasjoner i 2018. Og statistikk fra FINN reise for de to første ukene i 2018 (1. -16. januar) bekrefter disse funnene. Foreløpig har nemlig USA opplevd en vekst på 10 prosent, Oceania på 11 prosent og Italia (Europa) på 15 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi ser at USA stadig øker i popularitet blant nordmenn, blant annet takket være konkurransen flyselskapene mellom, som har ført til lavere priser og høyere tilbud. I dag er det for eksempel fullt mulig å dra til New York for en langhelg med shopping og kultur, uten at det blir så dyrt, sier Terje Berge, kommersiell direktør for FINN reise:

– I tillegg er nordmenn villige til å reise lengre enn før, og vi oppsøker gjerne mer eksotiske destinasjoner. Land som Australia og New Zealand er ikke så utilgjengelige for oss lenger, og mange synes ikke det gjør noe å måtte ha et ekstra stopp på veien, så lenge billettene er billigere.

Spania fortsetter som feriefavoritt

De siste årene har Spania, Hellas og Kroatia, samt våre naboland Sverige og Danmark, vært på reisetoppen blant nordmenn. Og Spania var den soleklare reisevinneren i fjor, med hele 4 av 10 pakkereiser, og 1 av 10 flybilletter bestilt fra FINN.

Tall fra de to første ukene i 2018, tyder på Spania vil få besøk av mange nordmenn i år også, da både Alicante, Malaga, Gran Canaria og Barcelona ligger på topp 10-listen over mest søkte/bestilte reisedestinasjoner i denne perioden. Alicante og Malaga har også hatt en vekst på henholdsvis 47 og 46 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, mens Gran Canaria har hatt en vekst på 21 prosent og Barcelona på 11 prosent.

– Spania har lenge vært nordmenns desiderte feriefavoritt og opplevde vekst i bestillinger i 2017 som følge av uroligheter i andre populære områder, sier Berge:

– Spania har et godt rykte, har levert gode ferieopplevelser til mange nordmenn tidligere, og er en garantist for sol og et behagelig klima store deler av året. I tillegg er det en destinasjon som er ganske enkel for de fleste å reise til, uavhengig av hvor de befinner seg i Norge.

Albania er blant destinasjonene som kan vokse i popularitet blant nordmenn i 2018, tror Terje Berge – kommersiell direktør i FINN reise. (Foto: Shutterstock)

Ekspertens nye tips: Albania og Polen

Skal vi tro Berge, er det flere destinasjoner som kan oppleve en oppsving i 2018, og to av disse er fortsatt rimelige å reise til.

- Polen og Albania er to land vi har stor tro på. Særlig Albania er veldig “up and coming”. Det er fine strender, varmt og veldig rimelig. I tillegg er det satt opp charter til Albania til sommeren, så vi tror det kan bli populært. Ellers har vi de seneste somrene sett at det er mange som flyr til Gdansk i Polen også, og besøker beachen på Sopot. Det er rimelig, med gode sol- og strandferiemuligheter, sier Terje Berge.

Blant mer eksotiske destinasjoner har Berge særlig tro på USA, Sri Lanka, Maldivene og Vietnam i 2018.

– Vi ser og har sett en veldig stor økning til USA. I tillegg har vi opplevd god vekst på Colombo i Sri Lanka, Malé på Maldivene og Saigon i Vietnam, forteller han.

De mest populære storbyene i 2018

London var storbyen flest nordmenn reiste til i 2017, men skal vi tro reiseundersøkelsen er det en storby litt lenger unna som kan bli reisefavoritten i år – nemlig New York. Hele 14 prosent av respondentene (en prosent opp fra 2016) sa at det er byen de helst vil besøke i 2018. Og tall fra de første ukene i januar i år viser at New York har hatt en vekst på seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

En annen storby som spås å kunne bli en reisevinner i 2018, er Reykjavik. Den islandske hovedstaden var et ettertraktet reisemål i 2017, og respondentene på reiseundersøkelsen har byen på andreplass over storbyer de ønsker å besøke. De to første ukene i januar viser også at Reykjavik hadde en vekst på 12 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Reykjavik har opplevd en enorm turistboom. Her får man aktivitetsferie og unike opplevelser (mat, natur, kultur m.m.), og så er det ikke så langt unna, forklarer Berge.

Vil vil på Norgesferie i år også

Nesten 8 av 10 nordmenn har tenkt seg på sommerferie til neste år. Og de fleste av oss planlegger faktisk å tilbringe ferien både i Norge og utlandet, viser reiseundersøkelsen.

I fjor sommer var Nord-Norge blant de mest populære feriedestinasjonene i Norge, og flybilletter til Hammerfest doblet seg fra 2015 til 2017, mens billetter til Leknes og Svolvær var nær det samme. En tendens som fortsatte ut 2017.

Norgesferie dabber nok ikke av i 2018 heller. Hele 20 prosent av respondentene på FINNs reiseundersøkelse har planer om å tilbringe den kommende sommeren her hjemme i Norge. Og nok en gang tror man at Nord-Norge blir blant de mer populære destinasjonene.

– Reiser til Nord-Norge, med Lofoten i spissen, er noe vi ser at blir stadig mer populært. Nordmenn har virkelig fått øynene opp for det unike landskapet og naturopplevelsene som vår nordligste landsdel har å by på, sier Eivind W. Christiansen, produktdirektør i FINN reise:

– Vi reiser året rundt nå og tiltrekkes av aktiviteter som du kan gjøre i de ulike sesongene, som toppturer, fiske, surfing, kajakkpadling, snøscootersafari. Lofoten har noe for enhver årstid.

Følgende ferie- og sydendestinasjoner har vært mest populære på FINN reise (flybilletter) så langt i januar 2018:

1. Alicante
2. Bangkok
3. London
4. Malaga
5. Gran Canaria
6. Barcelona
7. Amsterdam
8. Paris
9. Split
10. Nice
11. New York

Følgende destinasjoner i Norge har vært mest populære på FINN reise (flybilletter) så langt i januar 2018:

1. Oslo
2. Bergen
3. Stavanger
4. Trondheim

Følgende storbyer i utlandet har vært mest populære på FINN reise (flybilletter) så langt i januar 2018:

1. London
2. Barcelona
3. Amsterdam
4. Paris
5. Nice
6. New York
7. Roma
8. Gdansk
9. København
10.Manchester

Følgende utenlandsdestinasjoner har vært mest populære ift. feriehusbestilling på FINN reise så langt i januar 2018:

1. Gran Canaria
2. Alicante
3. Torrevieja
4. Marbella
5. Mallorca
6. Malaga
7. Florida
8. Kreta
9. Albir
10. Nice

FINN reise har i gjennomsnitt 450.000 unike brukere per uke.

*Om FINNs reiseundersøkelse

Gjort av Norstat på vegne av FINN reise i oktober 2017. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Spørsmål om reiseplaner og preferanser for 2018, blant annet med spørsmål om sommerferien. Ta kontakt for segmentering på kjønn, alder og landsdeler.

Kommentarer