I Belgia er øl langt fra noe man bare drikker. Landet har en hel kultur relatert til det å brygge, servere og nyte øl – en kultur som i fjor ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.

Belgian Beer Weekend på Grande Place i Brüssel (foto: ©Milo Profi)

I Flandern i den nordlige delen av Belgia kan landets ølkultur utforskes på både bryggerier, puber, ølsmakinger, ølmuseer og faktisk også ølrestauranter. Hvis du vil lære enda mer om de belgiske bryggernes kreativitet og kvalitet, kan du også velge å besøke en av landets mange ølfestivaler, som hver uke arrangeres i forskjellige byer.

Her er ti av de mest interessante – sortert etter dato:

1. Bruges Beer Festival (Brugge, 3.-4. februar 2018)

Bruges Beer Festival finner sted i hjertet av Brugges vakre og utrolig godt bevarte sentrum fra middelalderen. Her gjør byens kjente klokketårn det lett å finne den store markedsplassen hvor festivalen går av stabelen. I løpet av helgen kan man møte mer enn 80 forskjellige bryggerier og smake på inntil 350 ulike øl – herav mange helt nye varianter. I forbindelse med festivalen serverer mange av byens restauranter også spesielle menyer skapt med øl som ingrediens eller servert med spesielt utvalgte øl til hver rett.

Les mer om Bruges Beer Festival HER

Les også: Kulinariske Flandern: Regionen med flest Michelin-stjerner per innbygger

Besøkende under Belgian Beer Weekend i Brüssel (foto: ©Milo Profi)

2. Leuven Innovation Beer Festival (Leuven, 13.-15. april 2018)

Leuven Innovation Beer Festival er stedet hvor innovative spesialbryggerier fra hele verden møtes. Festivalens nøkkelord er kreativitet og originalitet, og besøkende kan glede seg til å smake eksperimentelle øl og lære alt om ingrediensene, teknikkene og emballasjen som er brukt til de forskjellige ølene – og kanskje høre om oppskriftens opprinnelse. Leuven Innovation Beer Festival finner sted i bryggeriet De Hoorns tidligere lokaler – stedet hvor den første Stella Artois ble brygget i tidenes morgen.

Les mer om Leuven Innovation Beer Festival HER

3. The Night of the Great Thirst (Payottenland i nærheten av Brussel, 27. april 2018)

Den internasjonale Gueuze & Kriek Festival, som også er kjent som «Night of the Great Thirst», feirer øl av typen lambic og geuze – unike øltyper som kun kan brygges i denne regionen. Ølene er spontant fermentert, noe som betyr at bryggerne ikke tilsetter gjær til vørteren (som er trukket ut av malten). I stedet eksponeres vørteren for den kalde uteluften og den mikrofloraen som luften inneholder. Deretter modnes ølet i tretønner i flere år. Fordi øltypene lambic og gueze er kjent over hele verden, tiltrekker den beskjedne festivalen, som arrangeres annethvert år, seg ølentusiaster fra mange ulike land.

Les mer om The Night of the Great Thirst HER – Les også: Opplev UNESCO-anerkjent belgisk ølkultur i Flandern

På ølfestival i Flandern (Photo credit: Visit Flanders)

4. Zythos Beer Festival (Leuven, 28.-29. april 2018)

Zythos Beer Festival er den største ølsmakingsfestivalen av sitt slag i Europa. Her kan man møte mer enn 100 belgiske bryggere og smake 500 forskjellige slags øl. I løpet av helgen arrangeres det dessuten ølvandringer, øl-workshops, ølforedrag og besøk på Leuvens to bryggerier – det bitte lille Domus og det gigantiske AB Inbev. Fans av belgisk øl reiser fra alle verdenshjørner til denne festivalen.

Les mer om Zythos Beer Festival HER

5. Beer Passion Weekend (Antwerpen, foreløpige datoer: 22.-24. juni 2018)

Festivalen Bierpassieweekend (på engelsk Beer Passion Weekend) er en flott mulighet for de som ønsker å smake en lang rekke belgiske øl og samtidig nyte Antwerpens historiske sjarm. På Groenplaats, som med katedralen som kulisse er en av Antwerpens vakreste plasser, serverer omkring 40 bryggerier over 200 forskjellige øl – med livemusikk i bakgrunnen.

Les mer om Beer Passion Weekend HER

6. Ghent Beer Festival (Gent, foreløpig dato: 18. august 2018)

Sjarmerende Gent, som i reiseguider ofte omtales som Europas best bevarte hemmelighet, har selvfølgelig også sin egen ølfestival. Festivalen finner sted i en frodig hage i gåavstand fra byens historiske sentrum, og den er kjennetegnet av en avslappet stemning. Her møtes både alminnelig ølinteresserte og lidenskapelige ølnerder.

Les mer om Ghent Beer Festival HER

Flandern er verdenskjent for sitt gode øl (related.dk)

7. North Sea Beer Festival (Oostende, 24.-26. august 2018)

Den siste helgen i august samles ølelskere, feriegjester og solslikkere i Leopold Park i kystbyen Oostende, som ligger ut mot Flanderns strender. Festivalen er den mest selskapelige ølfestivalen på den belgiske kystlinjen og kjent for sin hyggelige atmosfære med matbiler, livemusikk og DJ-er.

Les mer om North Sea Beer Festival HER

8. Belgian Beer Weekend (Brussel, 31. august-2. september 2018)

Belgian Beer Weekend finner sted på Brussels historiske torg, Grand Place, som er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Festivalen starter med feiringen av Saint-Arnould, bryggernes skytshelgen, og velsignelsen av ølet i Brussels katedral. Om lørdagen kan man dessuten oppleve et opptog av historiske bryggerivogner og ølvogner som snor seg gjennom gatene i sentrum av Brussel.

Les mer om Belgian Beer Weekend HER

Belgisk øl på Het Anker, Mechelen (photos: milo-profi.be/ visitflanders.com)

9. Modeste Beer Festival (Antwerpen, foreløpige datoer: 29.-30. september 2018)

Modeste Beer Festival i Antwerpen er blant de nyere ølfestivalene og arrangeres i 2018 for 8. gang. Festivalen er spesielt populær blant «connaisseurs», siden besøkende kan lære mer om noen av de mange øltypene som landets små og ofte familieeide spesialbryggerier lager. Det er nemlig bare små, «beskjedne» bryggerier som kan delta. Og det er bryggerne selv som serverer ølene ved bodene. Dette gir ofte anledning til spennende historier og diskusjoner om bryggemetoder, aromaer og smaksnyanser.

Les mer om Modeste Beer Festival HER – Les også: Ølfestival for kjennere i Antwerpen

10. Christmas Beer Festival (Essen i Antwerpen-regionen, foreløpige datoer: 15.-16. desember 2018)

På den årlige Christmas Beer Festival i Essen kan man hvert år smake omkring 170 forskjellige belgiske jule- og vinterøl. Ølutvalget regnes som et av verdens beste, siden det omfatter en lang rekke eksperimentelle øl og spesialutgaver kombinert med kjente klassikere. Ettersom begivenheten er svært populær, og det kun er plass til 1000 gjester per dag, må billetten bestilles mange måneder i forveien. Men da er man også garantert en helt spesiell jule- og ølopplevelse.

Les mer om Christmas Beer Festival HER

Turistnettsidenetil Flandern finner du  HER – Les flere nyheter om Flandern HER 

Besøkende under Belgian Beer Weekend i Brüssel (foto: ©Milo Profi)

Kommentarer