Tysklands nasjonale turistkontor inviterer arkitekturinteresserte på en reise til de viktigste Bauhaus-byene i Tyskland. Reisen vil finne sted i september 2019. For å bli en av heldige som får være med må man delta i denne konkurransen.

Bauhaus var en tysk høyskole for formgivning og anvendt arkitektur grunnlagt av Walter Gropius. (©otoerres)

Selve “Bauhausreisen” vil foregå i perioden 15. til 18. september 2019, og alle utgifter til overnatting, transport og mat dekkes av Tysklands nasjonale turistkontor.

Turen går til de tre Bauhaus-byene WeimarDessau og Berlin, som alle huset skolen mellom 1919 og 1933. Etter kun 14 år måtte skolen stenge etter press fra nazistene, men bevegelsen gikk allikevel igjennom en blomstrende og ustoppelig kreativ utvikling. Denne utviklingen brakte frem resultater som fortsatt fenger den dag i dag. 

Bauhaus ble grunnlagt i Weimar i 1919. Her fra museet i Bauhaus universitetet (©otoerres)

To nye Bauhaus-museer og en utvidelse

Skolen ble etablert i Weimar i 1919, flyttet til Dessau i 1925 og videre til Berlin i 1932.

I Weimar skal deltakerne besøke det nye Bauhaus-museet som åpnet i april. De får også muligheten til å se noen av bygningene fra Bauhaus-tidens første spennende år, blant annet Bauhaus-universitetet og huset «Haus am Horn». Sistnevnte ble bygget til en Bauhaus-utstilling hvor de aller første eksemplene på Bauhaus-arkitektur og -design ble vist frem.

Bauhaus-skolen eksisterte fra 1919 til den ble stengt av nazistene i 1933. (©otoerres)

Neste stopp på reisen er Dessau, som også har fått et nytt Bauhaus-museum. Her er det muligheter for å besøke byens ikoniske Bauhaus-skole. Skolen er tegnet av Bauhaus-bevegelsens grunnlegger, Walter Gropius. I motsetning til klassiske Weimar var Dessau en industriby, og Bauhaus-skolen har flere likhetstegn med en fabrikkbygning. I det nye museet får deltakerne se objekter fra Bauhaus-samlingen som aldri før har vært utstilt.

Turen ender i Berlin, hvor skolen så vidt rakk å etablere seg under arkitekten Ludwig Mies van der Rohes ledelse, før den måtte lukke dørene i 1933. I Berlin kan man se flere store bygninger som ble oppført med inspirasjon fra Bauhaus. Det er planlagt et besøk ved Bauhaus-arkivet, som nettopp er blitt utvidet med en nybygning tegnet av det tyske arkitektfirmaet Staab Architekten. Det opprinnelige Bauhaus-arkivet er for tiden under renovering.

Fra Bauhaus Universitetet i Weimar (©otoerres)

På tur med andre Bauhaus-interesserte

Bauhaus-turen er en felles nordisk reise, hvor vinnere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland reiser sammen.

Med på reisen er også fire kjente influensere innen design og arkitektur: Kristo Vedenjoa fra Finland, Melissa Hegge fra Norge, Tekla Severin fra Sverige og Mette Willert fra Danmark.

Mer informasjon om Bauhaus’ jubileumsår finnes HER

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Bauhaus Universitetet i Weimar tilbyr studier i kunst, design og arkitektur (©otoerres)

Kommentarer