Den Dominikanske republikk er kåret til gastronomisk hovedstad i Karibien av Ibero-American Academy og Royal Spanish Academy of Gastronomy.
Den Dominikanske gastronomien har spansk og lokal taino opprinnelse, med en viss afrikansk påvirkning; en blanding av de tre tradisjonene som i fellesskap utgjør den dominikanske smaksretningen. Andre kulturer har også hatt en påvirkning i mindre grad, og det finnes også spor av smaker fra Asia og cocolas (immigranter fra Antillene) i noen av de Dominikanske rettene.
Denne utnevnelsen innebærer en entydig erkjennelse av det gastronomiske mangfoldet i Den Dominikanske republikk, et viktig element som hermed blir stadfestet som ett av de mest etterspurte fortrinn knyttet til sammensmelting av kulturer og det å nyte og lære om disse mer i detalj.
På møtet ble også betydningen av å fremheve konsolideringen av de initiativ og begivenheter som bidrar til å styrke og videreutvikle mangfoldet og det spesielle ved det gastronomiske produkt i Den Dominikanske republikk.
Kort oppsummering av påvirkning
Blant de tre hovedretningene som i særlig grad påvirker det dominikanske kjøkken, er Taino-kulturen særlig ansvarlig for påvirkningen knyttet til bruk av knoller og andre spesielle grønnsaker, som mapuche, bønner, søtpoteter, kassava, yuca, leren, palmehjerter, annatto og peanøtter; ingredienser som blir benyttet i alle former og presentert på ulike måter.
Måten å tilberede maten på, hadde sin opprinnelse i den spanske kulturen, basert på koking som en viktig del av tilberedningen. De er også ansvarlige for å ha introdusert storfe og svin i vårt kosthold.
Når det gjelder den afrikanske kulturen, hadde den også innflytelse på tilberedningsmåten, med risting, dampkoking og steking av maten. I tillegg, skyldes det dem at en del retter ble introdusert, som i dag er en viktig del av det dominikanske kjøkken, med bl.a. yam-planter og due-erter.
Les mer om Den Dominikanske republikk HER – Les flere saker om Den Dominikanske Republikk HER