logo-white

Den grønne siden av Berlin!

To nordmenn reiste på elbil-ferie gjennom Nord-Tyskland. Oppdragsgiver var Tysklands Nasjonale Turistkontor og bilturen var en del av turistkontorets bærekraftskampanje. Denne har som mål å løfte frem tyske byer som bærekraftige reisemål og trekke frem tiltak gjort i tråd med FNs bærekraftsmål. Begge reisende er opptatt av miljøvennlig reise og ville se om en miljøvennlig tur til Tyskland var mulig. Her kan du lese om deres erfaringer og tips til en mer bærekraftig ferie i Berlin.

Brandenburger Tor i Berlin (foto: ©otoerres)

Berlin må være en av hovedstedene i verden med flest forventninger knyttet til seg. Det er ikke uten grunn at denne byen er kjent for sitt fantastiske kulturtilbud, en vond men viktig historie og et episk uteliv. Det finnes nok av nordmenn som reiser hit i håp om å oppleve noe du ikke kan hjemme, uansett hva du er på jakt etter.

De stadig tydeligere klimautfordringene påvirker også noe av reiselysten vår, men betyr det at vi skal slutte å reise? Nei – men det er mulig å ta grønnere valg når vi først skal ut på tur. Hvordan jobber for eksempel Tysklands populære hovedstad med bærekraftig turisme? Vi har tatt tempen på den grønne siden av Berlin.

Men først, litt om oss. Vi er to nordmenn som har vært på elbiltur til Tyskland for å se hva dette fantastiske landet har å by på. Siden vi begge er opptatt av miljøvennlig reising valgte vi å gå for elbil på turen, som er overraskende smertefritt på tyske veier! Merk at det også er relativt enkelt å ta tog fra Norge til Berlin om du heller vil det.

Sosial bærekraft

Vi tror ikke det finnes en annen by i verden hvor følelsen av tilhørighet er sterkere enn i Berlin. Det famøse uttrykket til John F. Kennedy, “Ich bin ein Berliner” står seg fortsatt. Kanskje er det også grunnen til at byen begynner å bli ekstremt god på å skape møteplasser, restaurere nedlagte plasser og klarer å holde på kjernen i det byen er, og vil være.

Berlin inviterer rett og slett til en storbyferie litt utenom det vanlige. De store parkene har hver sin unike historie, som byens gamle hovedflyplass, Tempelhof. Området er gjort om til et multifunksjonelt uteområde, med minigolfbane laget fra gamle deler av flyplassen, rullebaner har blitt løpe- og sykkelbaner og selve flyplassen brukes til ulike arrangementer.

Det er umulig å skulle trekke frem alle de beste stedene i byen, men to parker vi virkelig satt pris på var Viktoriapark og Park am Gleisdreieck. Viktoriapark er med sin menneskeskapte foss og store, åpne gressplener en viktig bidragsyter til å holde temperaturene nede. Park am Gleiesdreieck var etter krigen, og til og med 2011, et forlatt område hvor flora og fauna kunne gro fritt. Det førte til ønsket om å etablere dette som en egen park hvor artsmangfoldet også er godt bevart, i tillegg til alle aktiviteter du kan gjøre her. Du finner blant annet en lekeplass, en utegym og et kult co-working space med egen kafé, bygget fra en gammel container. Du må søke om en kontorplass, men kaféen er åpen for alle.


Mellom alle aktivitetene trenger vi også en pust i bakken, den tar vi på hotellet. Hotel Almodóvar er det veganske hotellet vi bodde på under oppholdet. Med en egen spaavdeling, vegansk bistro og badstue med utsikt over hovedstaden var det ingen av oss som hadde noe å klage på etter turen var over.

Sykling er en fryd i Berlin

Én av våre dager i Berlin tilbrakte vi på sykkelsetet, og det anbefaler vi at du gjør også. Vi ble med Green Bike Tours Berlin på en rundtur i byen, med stopp ved Berlins mange bærekraftstiltak og grønne plasser. I tillegg til å få litt mosjon og en nydelig sykkeltur, lærte vi enormt mye om kulturen, planene og de nevnte tiltakene i byen.


I mange tyske byer har de etablert dedikerte veier for sykling og Berlin er intet unntak. Bergmannstraße i Kreuzberg er en slik gate, som også bugner over av yrende folkeliv, internasjonale butikker og spisesteder. Kun noen få minutter på sykkelen fra Viktoriapark og Berlin-Tempelhof, er Bergmannstraße virkelig verdt et besøk. Du bør i det minste sykle gjennom og kjenne på inntrykkene.

Om sykkelturen virker fristende finnes det utallige tilbydere av sykkelturer i byen. Du kan også sette opp din helt egen rute – lei en sykkel hos en av de lokale tilbyderne og tråkk i vei!

Kulinariske opplevelser

Etter noen gode timer på sykkelsetet er det nødvendig med en matbit, og det mangler ikke på kulinariske opplevelser i Berlin. Vi endte opp på Kiez Vegan, like rundt hjørnet fra Bergmannstraße. Et lite, vegansk spisested som har det aller meste du kan ønske deg: smoothies, wraps, pizza og noen utrolige burgere.

Samhold og gleden av å plante og rote i jorda er også svært tilstede i Berlin, og et godt eksempel er de mange urbane hagene som tilsvarer norske parsellhager. Prinzessinnengärten er den eldste, men siden har det blomstret opp mange etter den samme modellen. Nabolag og andre miljøer planter og steller egne hager hvor de igjen deler på råvarene de dyrker frem. Flere av hagene har også bikuber for å ta vare på den skjøre biebestanden.

Om du ønsker en unik kveld, kan Nobelhart & Schmutzig være stedet å dra. Du må nok bestille bord i forkant, for her er det fullbooket et stykke frem i tid, men det er absolutt verdt ventetiden. Restauranten har én Michelinstjerne og baserer hele sitt konsept på lokale råvarer, helst fra Berlin. Menyen består alltid av 10 retter, som endres basert på det som er tilgjengelig den dagen. Da vi besøker dem får vi blant annet servert surdeigsbrød fra deres faste bonde og sorbét laget på melk med tilbehør laget av pollen.

Berlin har noe for enhver smak, og skulle ikke noen av disse spisestedene være helt i din gate, kan for eksempel Katz Orange, restauranten med lokale råvarer med en Sør-Amerikansk vri være tingen for deg. Vegetarrestauranten Cookies Cream, eller Michelinrestauranten Einsunternull kan være andre gode alternativer!

Fakta om Berlin


Berlin har jobbet aktivt med å nå FNs bærekraftmål og ble i 2021 rangert som nummer fem i “Metropol”-kategorien til Global Destination Sustainability Index. Byen tar bærekraftig turisme alvorlig og har også egne ansatte som jobber kun med å se på hvordan byen kan jobbe med bærekraft.

Noen gode eksempler dere kan sjekke ut er de energieffektive leilighetene i LOK6 og innovasjonscampuset for fornybar energi, Euref.

Her kan dere lese mer om hvordan Berlin jobber med bærekraftig turisme

Tips til turen:

Ha alltid med deg cash

I Tyskland er ikke bruken av kort like utbredt som i Norge, og barene er ingen unntak. De aller fleste vil nok akseptere kortbetaling, men skulle du møte på en som ikke gjør det, kan det være lurt å ha noen kontanter på innerlommen.

Parkeringsskive og parkeringshus

Har du, som oss, med deg bilen på tur kan parkering i Berlin være en utfordring. Ett tips er å parkere på hotellets parkering, men skulle ikke det være mulig er parkeringshus den beste løsningen. Parker bilen og bruk kollektivt, eller sykkelen, for å komme deg rundt.

Taxi og kollektivtrafikk

I Berlin er kollektivtilbudet ganske godt, og det er en fin måte å komme seg rundt på. Bruker du buss eller trikk vil du også få se noe av byen på veien. Dersom du ikke vil bruke tid på å sette deg inn i et helt nytt system er taxien også et godt alternativ. Engelskkunnskapene i Tyskland er varierende, og det kan være et tips å få hotellet til å bestille for deg.

Ha vaksinepasset klart

Vi er fortsatt ikke helt fri fra tiltak, og vaksinepasset er helt nødvendig. De aller fleste steder hvor du oppholder deg innendørs krever at du viser et gyldig vaksinepass. Laster du ned EU/EØS versjonen fra helsenorge.no har du det alltid tilgjengelig og slipper ventetid for å komme inn dit du skal.

P.S! I Tyskland må de ofte se datoen for når siste vaksine er tatt. Derfor holder det ikke alltid med QR-koden, som det gjør i Norge. Last ned PDFen som er på samme side, da har du alt du trenger.

Munnbind

I Tyskland er munnbind fortsatt et krav alle steder du er innendørs, og noen steder hvor du er ute sammen med mange andre. Det kan være lurt å ha med deg en pakke i sekken. Har du glemt å ta det med herfra, selges munnbind på matbutikker og lignende, de samme stedene som i Norge.

Les også: Berlin er alltid BerlinTips til roadtrip i Tyskland«Ostel – Das Ddr Hostell» med «DDR-nostalgi» i det gamle «Øst-Berlin»Bærekraft i kulturbyen Lübeck

Les flere artikler og reisetips om Berlin HER

Les flere artikler og reisetips om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(bildekilder: visitnc.com/related.dk)

På stjernejakt i det sørlige USA

(Kilde:/skjermdump: Flightradar24.com)

Avinor: Forsiktig åpning av luftrommet over Sør-Norge

(foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 25. april 2024

(Foto: Ivan Sardi)

Økende interesse for sykkellandet Kroatia

Sykehusskip: Håndterapeut Yieddy Ferreira jobber med mobilitet sammen med en pasient (Foto: Tirsa Tapia Zamora)

Nytt sykehusskip for gratis kirurgi og opplæring i Afrika sør for Sahara