Mange nordmenn har besøkt den tyske hovedstaden og passert Brandenburger Tor og bruddstykkene som er igjen av Berlinmuren. For danske Maria Baré Johansen, som valgte kjærligheten og flyttet til Berlin, har det utviklet seg til en forelskelse i selve byen.

Det tyske regjeringskvartalet og Brandenburger Tor ligger i bydelen Mitte (Copyright: visitBerlin, Foto: Dagmar Schwelle)

Berlin er en av Europas virkelige metropoler som har tiltrukket seg mennesker i flere århundre — ikke bare fra resten av Tyskland, men fra hele verden. Byen med mer enn 3,5 millioner innbyggere er en smeltedigel. Foruten tyskere bor det en mengde tyrkere, franskmenn, engelskmenn og polakker her —folk fra så å si fra all verdens land.

Berlin er blitt hjemsted for mange skandinaver som har slått seg ned for godt i den pulserende hovedstaden — som danske Maria Baré Johansen. Hun forelsket seg i en tysker og tok sjansen på å flytte til Berlin.

– Jeg vokste opp i København, der jeg følte at jeg kjente alle bydelene. Med storbyen Berlin er det helt annerledes. Her er det fremdeles mange områder jeg ikke kjenner, selv om jeg har vært bosatt her i snart fem år, sier Maria Baré Johansen.

Berlin sett fra 12.000 meters høyde (illustrationsfoto: ©otoerres)

Fakta

Maria Baré Johansens innsidertips, som du ikke finner i turistguiden. Her gir hun deg tre som du sikkert ikke kjenner til.

I Schöneberg ligger det et kjent sted som heter Thai-Parken. I helgene avholdes det et kjempestort matmarked her, proppfullt av thaimat. Du får følelsen av å være i Thailand, og du spiser deg gjennom hele parken som egentlig heter Preußenpark.

Les mer om Thai-Parken HER

I Friedrichshain-Kreuzberg ligger Spreepark. Det var den største forlystelsesparken i det tidligere Øst-Tyskland, men etter at den gikk konkurs har naturen gjenerobret den. Nå kan du vandre i ruinene etter forlystelsesparken.

Les mer om Spreepark HER

I Mitte ligger hotell Olderberger, et historisk hotell fra 1800-tallet. Det ble nylig restaurert, både hvelvinger, buer, søyler og tak er bevart. Du får gratis omvisning og lærer om hotellets historie — og du kan ta deg en svømmetur i bassenget selv om du ikke er gjest der.

Les mer om hotel Oldenberger HER

Båtsightseeing på elven Spree som renner igjennom Berlin (Copyright: visitBerlin, Foto: Günter Steffen)

Din Kiez er din by

Et av Berlins største særpreg er alle Kiez-er — eller bydeler — som vi sier på norsk. Det er om lag 17 av dem i Berlin, og byens størrelse gjør at det hele tiden dukker opp nye områder, nye steder og nye, skjulte skatter man kan utforske. Hver kiez har sin egen personlighet og sjarm. Hva enn man måtte syns om det stor markedet med thaimat i Schöneberg, eller de historiske bygningene i Mitte, så har Berlin noe for enhver smak.

Like forskjellige som menneskene i Berlin er, like forskjellige er byens kiez-er. Det er når man går fra én kiez til en annen at man virkelig oppdager de store kontrastene i byen. Mange berlinere opplever at nettopp deres kiez har alt det de trenger i hverdagen — enten det gjelder innkjøp, kafeer eller natteliv. Følgelig er det mange som sjelden eller aldri begir seg ut av sitt eget byområde.

Les mer om Berlins bydeler “kiez-er” HER

Skalitzer Strasse i bydelen Kreuzberg (Copyright: visitberlin, Foto: Philip Koschel)

– Jeg bor mellom Mitte, som er ganske moderne med gallerier og små butikker, og Prenzlauer Berg. Der minner det mer om Østerbro — mange barnefamilier og flotte leiligheter. Dessuten liker jeg Kreuzberg veldig godt, for der er det mer urbant med et utall gode spisesteder og kunstutstillinger, sier Maria Baré Johansen.

Les mer HER, HER og HER (eksterne lenker)

Les også: Berlins kulinariske fristelser - Berlin om natten - Se Berlin fra vannet - Oppdag mer av Berlin for mindre penger! - Berlin 365/24 - «Ostel» med «DDR-nostalgi» i det gamle “Øst-Berlin”

Kolonnadenhof ligger ved Domkirken i Berlin. Til venstre skimtes byens berømte TV-tårn eller Fernsehturm som det heter på tysk (Copyright: visitberlin, Foto: Wolfgang Scholvien)

Fakta

Tre ukjente severdigheter du bør oppleve:

1. Verdens Hager i Marzahn-Hellersdorf

Japansk kirsebærblomst-fest og koreansk te-seremoni i et hav av blomster. I Verdens Hager (die Gärten der Welt) kan du bare slappe av og nyte naturen. Området er større en 60 fotballbaner. Du kan slentre gjennom den kinesiske hagen og videre til Balis tropiske planteverden, spasere fra Italia til England og i tillegg nyte den digre oasen midt i Berlin-Marzahn i fullt monn.

2. Avhørsstedet på Teufelsberg i Charlottenburg-Wilmersdorf

Under den kalde krigen var dette et av stedene der amerikanerne foretok avhør. I dag er det et populært utfluktsmål i Grünewald. Besøkende nyter den fantastiske utsikten over Berlin fra Teufelsberg. Hvis du ser mot øst, kan du se Fernsehturm (fjernsynstårnet) og domkirken glitre i solen. Fra 114 meters høyde, på en bakke av ruiner, blir utsikten over Berlin fantastisk vakker.

3. Slottet Schönhausen i Pankow

I sin tid tjente det som den preussiske dronningens sommerresidens — senere som kontorbygg for DDR-presidenten. I dag huser slottet forskjellige utstillinger. Den preussiske sommerresidensen har gjennom historien vært gjestehus for Ghandi, så vel som Gaddafi og mange andre kjente personer. Den har også vært åsted for politisk spill og historiske fenomener. Hvert år vises det en fascinerende, ny utstilling her.

“Ostalgihotellet” Ostel i det gamle Øst-Berlin (foto: ©otoerres)

Opplev byens mangfold

Fordi Berlin er hjem for folk av mange forskjellige nasjonaliteter, finner du mat fra så å si alle verdens kjøkkener. I Berlin kan du for eksempel få en god kopp kaffe til tre euro, i motsetning til i København der det koster det dobbelte.

Er du på helgetur, eller overveier å flytte til Berlin, så har du mye å velge mellom i matveien. Byen gir også plass til skeive eksistenser og til store forskjeller.

– Noe av det beste ved Berlin er mangfoldet. Du kan komme hit og finne akkurat det du liker aller best. Du kan ikke dumme deg ut heller, for det fins ingen standard for hvordan man bør se ut eller være. Du kan rusle rundt i nattøyet en hel dag, nesten ingen vil se snu seg etter deg, sier Maria Baré Johansen.

Også det kulinariske Berlin er en reise verdt. Maria nevner “Katz Orange“, som ligger i Mitte, og lager slow food (langstekt/-kokt) mat). Det egner seg ypperlig for dem som liker å dele retter. Vil du spise mer fra tysk kjøkken, så oppsøk “Curry 36“. Her får du smake den verdenskjente, tyske currywursten. Les mer HER og HER

Kebab har også blitt en spesialitet i Berlin. Husk å prøve den når du besøker byen!

Turister på sightseeing med bysykler ved Eastside-gallery. (Copyright: visitberlin, Foto: Philip Koschel)

Visit Berlins nettsider finner du HER – Les flere saker om Berlin HER

Oppdag Berlin med appen “Going Local” som du kan laste ned HER

Les flere saker om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Minnesmerke ved Berlinmuren (foto: ©otoerres)

Kommentarer