La barna oppleve fjell og fjord i sommer! På Vestlandet kan hele familien ha det gøy: regionen byr på aktiviteter og opplevelser for store og små. Her er noen tips til aktiv norgesferie med barn på Vestlandet. 

Vikinggården - Bukkøy - Avaldsnes - Karmøy
Viking for en dag på Avaldsnes (Foto: Ørjan B. Iversen)

Viking for en dag

De fleste har lært historien om vikinger som plyndret og drepte på sine tokt til utlandet, mens fokuset på vikingenes hverdagsliv i Norge, som fiskere, bønder, familiefolk og gode naboer er mindre kjent. På Bukkøy på Karmøy i Rogaland finnes Vikinggården Avaldsnes hvor flere episoder fra TV-serien «Vikingane» er spilt inn. Her kan man være vikinger for en dag. 

På Nordvegen Historiesenter får man høre historien om hvordan Avaldsnes ble Norges eldste kongesete. Bli med på en reise inn i den magiske norrøne mytologien som folk en gang trodde var virkelig. Historien fortelles gjennom film, lyd, lys, figurer og flotte gjenstander. Dersom besøket vekker en ny interesse for vikingalderen, anbefaler vi gjerne en tur til Vikinghuset i Stavanger.

Vikinggården - Bukkøy - Avaldsnes - Karmøy
Vikinggården på Avaldsnes (Foto: Ida Kristin Vollum – Vest Foto)

Trollpikken i Egersund

Blant Norges mange morsomme og særegne fjellformasjoner har Trollpikken i Egersund fått mye oppmerksomhet de siste årene. Kanskje aller mest da noen boret en rekke hull slik at det omtalte landemerket falt ned. Nå er fjellet reparert og tilbake som et yndet foto- og turmål.

Man kan kjøre nesten helt frem til Trollpikken, men vi anbefaler gjerne den knappe fire km lange fotturen som byr på et helt spesielt turterreng og mange fine fotostopp underveis. Fremme ved fjellet med Norges høyeste knisefaktor kan man la barna ta sitt mest minnerike sommerbilde.

Aurlandsdalen – det vakreste av Norge

Mange omtaler Aurlandsdalen som Norges vakreste dal. Mange velger å ta tog til Finse og starte der og planlegger å gå turen i flere dager med overnatting i turisthyttene. Andre begynner turen ved turisthytte Østerbø. Og det er her selve Aurlandsdalen virkelig starter. 

Aurlandsdalen er en av de mest frodige dalene vi har her i landet med nær 500 registrerte plantesorter. Og turen fra Østerbø til Vassbygdi kan ta pusten fra de fleste. Ikke fordi den er krevende, men på grunn av naturopplevelsene. Fra Vassbygdi går bussen til Aurland og Flåm og det er mulig å fortsette turen på Vestlandet herfra.

Høyt og lav i Voss

Klatrepark - Voss Active - Voss - Vestland Fylke
Klatrepark Voss (Foto: Voss Active)

Mange kjenner Voss som den store skibygda. Men satsingen på aktive utendørsopplevelser har gjort Voss til et perfekt feriemål hele året. Strandaelva og Raundalselva er perfekt for dem som vil prøve seg i raftingflåter.

Og familierafting på Vosso i trygge omgivelser er noe som sveiser familien sammen – man sitter bokstavelig talt i samme båt. Før raftingturen begynner får man kyndig opplæring og får låne alt man trenger av klær. Et smart tips er å ha ullundertøy under våtdrakta. 

Familierafting - Voss - Vestland fylke
Familierafting på Vosso er gøy for store og små. (Foto: Voss Active)

En annen gøy aktivitet for hele familien er en dag i klatreparken. Her kommer man opp i lufta og man kan prøve seg på ulike utfordringer når det gjelder balanse og klatring gjennom løypene. Det er egen løype for de minste barna.

For enda mer adrenalin kan alle fra fem år og oppover få kjenne hvordan det er å fly i vindtunnelen Vossvind. Veldig spennende – og helt trygt.

Vindtunnel Vossvind (Foto: Sverre Hjørnevik)

Øyhopping med postbåten

En av de fineste båtturene i Norge får man dersom man reiser ytterst i Sognefjorden, til Værlandet, Bulandet og Solund. Kjør til bygda Hardbakke i Solund og gå ombord på den lokale postbåten «Stjernsund» som har postrute mellom noen av de mest fantastiske øyene og skjærene man kan tenke seg. Mannskapet om bord vet hvor de skal se etter dyr som lever i denne regionen, og det er vanlig å få øye på både havørn, nise og kobbe underveis.

Øyhopping i Solund (Foto Sara Marie Ytreøy)

En annen ting som er spennende med denne sjøreisa er man på forhånd ikke vet hvilke stoppesteder dere skal innom. Dette avgjøres av hvor det er postlevering og hvor det er passasjerer som skal av eller på denne dagen. Men uansett kommer man til det gamle handelsstedet Gåsvær hvor det er kafébesøk og nye opplevelser. Når man først er i denne delen av landet så vil vi gjerne anbefale å bli med på en padletur i Solund. Her kan man padle trygt mellom holmer og skjær, helt skjermet for de røffere forholdene utaskjærs.

På bølgelengde

Mange har med beundring sett bølgesurferne boltre seg utenfor strendene på Hawaii. Nå kan man prøve selv på noen av Norges fineste surfeområder ved Stadlandet. Her finner man både Ervika og Hoddevika side ved side. Når det er flatt hav på det ene området så kan det være fine bølgeforhold på det andre. Ervika er ofte den røffeste. I Hoddevika møter man erfarne surfeinstruktører som hjelper med grunnleggende teknikk og utleie av alt nødvendig utstyr.

Dersom man vil kombinere vannlek med fjellturer så er dette rett stedet. Her kan man gå på de mest fantastiske fjellturene med utsikt ned mot de flotte strendene som ligger som en bue mot storhavet. Dersom bølgesurfing virker for utfordrende så kan stand up padling, der man står på padlebrettet og padler med en åre, være et godt alternativ.

Innerdalen – Norges vakreste fjelldal

Som en katedral ligger dalen med det 1.394 meter høge Dalatårnet som et naturskapt spir. I dalbunnen glitrer det krystallklare vatnet og ned fra isbreene kaster bekker og småelver seg i kåte kast. Her finner man et nettverk av merkede turstier som fører ut og inn i fjellheimen. 

Renndølsetra - Innerdalen - Møre og Romsdal
Renndølsetra i Innerdalen (Foto: Per Kvalvik)

Renndølsetra ønsker velkommen med seterkost og dyreliv, lukt av ved som varmer gryter og kar, sitteplass ved langbordet og sengeplass bak tømmervegger. Litt lengere inne i dalen ligger Innerdalshytta – både den nye og den gamle, med Turistforeningens merke og sine lange tradisjoner som rasteplass, serveringssted og rom for overnatting til folket som ferdes i fjellet.
Veien er lett å gå, fjellene er flotte og inne i dalen ligger «belønningen» med den koselige seter vollen, sauer, kyr og geiter og brus, is og andre godsaker for hele familien.

Vil dere mate en havørn?

Nord for Kristiansund ligger øya Smøla som er blitt en av havørnens store favoritter. Den magiske storfuglen elsker å seile i store sirkler oppe på himmelen. Og dersom man besøker Smøla så kan man være med på havørnsafari.

Safarien starter ved Straumen småbåthavn og foregår med båt til områder hvor ørnen gjerne trives aller mest. Noen av ørnene er så kjente at de har fått egne navn. Fra båten kaster man fisk opp i lufta og de flyvende jegerne imponerer med sin treffsikkerhet når de fanger maten i svevet.

På Smøla er det bygd flere gapahuker eller hytter hvor man lunt og uforstyrret kan observere fuglelivet i området. Når man først er på Smøla, burde man ikke glemme å legge turen til det vakre fiskeværet Veiholmen. Her står fotomotivene i kø, og det er muligheter både til å spise og overnatte.

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Kommentarer