logo-white

«Det hvite gullet»

«Kongelig grønnsak», «spiselig elfenbein» eller «vårluft i stengler» kaller tyskerne lidenskapelig sin asparges. Utålmodig venter de på høstingen av aspargesen, som foregår fra midten av april til 24. juni.

Allerede solkongen Ludvig XIV elsket asparges, og rundt 1650 fikk også kurfyrsten Karl Theodor fra Pfalz smaken på denne grønnsaken. Deretter spredte aspargesen seg raskt til kongedømmene i nærheten.

I tillegg var asparges allerede i middelalderen en ettertraktet legeplante, brukt mot alle slags småsykdommer. I dag brukes asparges for å rense kroppen.

Mellom april og juni kan man se høstehjelperne overalt på åkrene. Det blir høstet asparges hver dag, og det er ofte mulig å få se på, eller til og med å få hjelpe til hvis man spør.

I tillegg finnes mange «aspargesfester» i aspargesregionene, og det er utenkelig å drive restaurant uten å ha asparges på menyen på denne tiden – selvfølgelig akkompagnert av tysk hvitvin.

For turister byr Tyskland på forskjellige aspargesruter:

I Niedersachsen, hvor hver femte aspargesstengel kommer fra, finnes for eksempel den 75 mil lange “aspargesveien” som knytter sammen de viktigste vekstområdene i Nord-Tyskland: Lüneburger Heide, Hannover og områdene rundt, Braunschweiger Land, Mittelweser og Oldenburger Münsterland.

En annen rute er i Baden-Württemberg. Ruten og sykkelstien som går parallelt er en nytelse fra begynnelse til slutt. Den starter i aspargesbyen Schwetzingen og går videre i 13,6 mil til Reilingen, Karlsruhe og Rastatt, med Scherzheim som mål.

Hvis du ikke kommer deg til Tyskland i tide og har lyst til å lage asparges hjemme, så får du her noen viktige tips for tilberedningen. Det er ikke bare bare å få til å få en perfekt asparges på bordet.

  • Skrell aspargesen godt, slik at alt som er trevlete er borte. Kutt av enden.
  • Kok skrellet, og bruk vannet senere til å koke aspargesen i. Det gir ekstra smak, og så kan du bruke det etterpå til å lage aspargessuppe.
  • Bruk en høy gryte, slik at aspargesen kan stå i kjelen.
  • Sorter aspargesen etter tykkelse. Du kan lage bunter med litt snor. Tynne stengler har kortere koketid enn tykke stengler, og må tas ut tidligere.
  • Ha litt smør, en halv teskje sukker, to teskjeer salt og en skive sitron i kokevannet. Det minsker eventuell bitterhet i aspargesen.
  • Kok opp vannet, sett aspargesen i kjelen og småkok den.
  • Aspargestoppene skal ikke dekkes av vann!
  • Nå er det viktig å følge med når den er ferdig. Det varierer veldig og kan ta mellom fire og 10 minutter, blant annet avhengig av tykkelsen på stenglene.
  • For å prøve om den er ferdig, bruk en gaffel og legg en aspargesstengel på tvers over gaffelen. Den skal bøyes litt! Hvis den ikke bøyer seg, er den ikke ferdig kokt. Hvis den ligger slapp på gaffelen, så har den dessverre kokt for lenge.

Uansett om du foretrekker asparges med Hollandaise saus eller smeltet smør, skinke og mandelpoteter, er den alltid en smaksreise utenom det vanlige.

Vel bekomme!

Les flere nyheter og artikler om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo torsdag 25. april 2024

(Foto: Ivan Sardi)

Økende interesse for sykkellandet Kroatia

Sykehusskip: Håndterapeut Yieddy Ferreira jobber med mobilitet sammen med en pasient (Foto: Tirsa Tapia Zamora)

Nytt sykehusskip for gratis kirurgi og opplæring i Afrika sør for Sahara

Fra mellomoppgjøret i 2023 (Foto: HK/LO)

Fare for streik i norske taxfree-butikker

Illustrasjonsbilde: Avinors elfly over Trondheim lufthavn, Værnes (Foto: Øystein Løwer / Avinor)

Norge skal etableres som internasjonal testarena for null- og lavutslippsluftfart