FHI har varslet at myndighetene med all sannsynlighet utsteder nytt reiseråd til Spania. Går landet fra grønt til rødt er det flere forhold reiseglade nordmenn må være klar over.

Soloppgang - Torre de la Horadada - Costa Blanca - Spania
Går landet fra grønt til rødt er det flere forhold reiseglade nordmenn må være klar over. (Foto: ©otoerres)

Allerede forrige uke varslet FHI at smittespredningen i Spania har tatt seg opp. Det betyr at det med all sannsynlighet blir utstedt nytt reiseråd på fredag, og Spania blir rødt.

– Om du har reist til et land som endres fra grønt til rødt av UD mens du oppholder deg der, så gjelder reiseforsikringen din fortsatt. Også om det skulle skje noe med deg relatert til Covid-19, du vil få hjelp av oss som normalt inntil du har kommet hjem, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.


Må foreligge evakueringsråd fra UD

Skadeforebyggeren presiserer at denne dekningen gjelder så fremt kunden har bestilt reisen når landet var grønt, enten den korte perioden nå i sommer, eller før 12. mars i år. Forsikringen dekker også evakuering hjem til Norge, hvis dette er beordret fra UD.

– Om myndighetene ber nordmenn komme hjem ved første anledning, eller så fort de kan, er dette å anse som en beordring. Da må kundene kontakte flyselskapet for å booke nytt fly, og vi vi dekker mellomlegget de eventuelt må ut med, sier Nielsen.

Det er derimot like sannsynlig at myndighetene ber nordmenn i Spania om å følge lokale smittevernsbestemmelser og bruke sin allerede planlagte returbillett hjem.

– Hvis ikke UD beordrer evakuering, og du likevel vil hjem tidligere må du dekke dette selv. Dette er en av risikoene reisende tar når smittesituasjonen er så usikker som den er nå, sier Nielsen.


Har du kjøpt billett til Spania?

– Har du bestilt reise til Spania, eller et annet land som senere endres fra grønt til rødt før avreisetidspunktet ditt, så dekker vi avbestilling av reisen, sier Nilsen.

Også dette gjelder så fremt kunden har bestilt reisen når landet var grønt, enten den korte perioden nå i sommer, eller før 12. mars.

– Som alltid ber vi kundene henvende seg til flyselskapet eller reisearrangøren for å få klarhet i hva de refunderer, før de melder sak til oss, sier Nielsen.


Risiko å reise både til røde og grønne land

Dagens situasjon gjør at det risiko forbundet mot å reise både til grønne og røde land på UDs liste.

– Vi kan ikke nekte folk å reise, men vi oppfordrer alle våre kunder til å gjøre en grundig vurdering av situasjonen i landet du skal til før du bestiller, selv om landet er grønt i dag, sier Nielsen.

Reisende må være klar over at smittesituasjonen kan endre seg fort, som det har gjort i Spania, og i tillegg kan kapasiteten på lokalt helsevesen være dårligere enn normalt.

– Det gjør det vanskeligere for oss å hjelpe kundene våre om noe skulle skje. Det også usikkert hva som faktisk møter turistene når de ankommer sin destinasjon, og vi oppfordrer alle til å sette seg godt inn i lokale bestemmelser og karanteregler, sier Nielsen.

Ønsker du å reise til et land som er rødt, så vil reiseforsikringen ha begrensninger.

– Om du bestiller reise til et rødt land, som UD advarer mot å dra til, så må du være obs på at ikke får dekket avbestilling, og den dekker heller ikke covid-19 relaterte hendelser, sier Nielsen.

Forsikringen dekker derimot ordinære hendelser, også i røde land, som tapt bagasje eller om du blir utsatt for tyveri.

Se reiseinformasjon om Spania fra Utenriksdepartementet HER

Les også: Reiseforsikring: Stor pågang med Spania-spørsmål Åpner for reiser til Frankrike, Hellas, Italia, Spania og Tyskland – Spania åpner grensene for alle Schengen-land fra og med 21. juni

Flere relaterte saker finner du HERHERHERHERHER,  HER og HER

Kommentarer