Stadig flere nordmenn finner veien over grensen til de tradisjonelle julemarkedene i Värmland i jakten på julestemning, gaver og juledelikatesser.

Julemarkedet i Karlstad (Foto: Per Eriksson/Trigger Photo AB/

Julemarkeder er populære blant nordmenn i førjulstiden, og mange benytter muligheten til å ta turen over grensen til Värmland når julehandelen skal gjøres. I tillegg til den typiske grensehandelen tiltrekker også de tradisjonelle julemarkedene seg flere nordmenn.

Jonas Jacobsson (bildekilde: visitvarmland.se)

I 4. kvartal 2016 hadde nordmenn 122 000 feriereiser til Sverige, og i Värmland-regionen sto nordmenn for 21 000 av totalt 164 000 overnattinger i november og desember. Mye tyder på at besøkstallene øker i år.

– Tendensene er positive og vi regner med å se en økning i antall nordmenn som besøker regionen i juletiden i år, sier daglig leder i Visit Värmland, Jonas Jacobsson.

Han utdyper at nordmenn er de mest handleglade blant de besøkende i regionen, noe som merkes godt i tiden før jul.

– Førjulstiden er også høytid for handel, og ikke overraskende finner mange av nordmenn også veien til julemarkedene i Värmland. Norske turister er spesielt opptatt av tradisjoner i førjulstiden, og vi ser at mange av dem derfor setter pris på å ta med familie og venner for å oppleve ekte svensk jul, avslutter Jonas Jacobsson i Visit Värmland.

Tips til fem julemarkeder i Värmland i desember:

Julemarked på Alsters herregård
Når: 2.—3. desember
Hvor: Alsters Herregård, Karlstad

Alsters herregård arrangerer sitt tradisjonelle julemarked den første helgen i advent. Med drøyt 6 000 besøkende og over 70 utvalgte utstillere er herregården full av liv denne førjulshelgen. Dette er et stemningsfullt julemarked av høy kvalitet, kun bestående av lokale produkter. Her vil det også bli demonstrert eldre håndverksteknikk fra Värmland. Det bys på lokalprodusert mat, håndverk fra regionen og flere aktiviteter og arrangementer for små og store gjennom helgen. Her kan man ri ponni, prøve seg i smia, fiske i en egen fiskedam og lytte til korsang.

Les mer om julemarkedet på Alsters Herregård HER

Julemarked i Mariebergsskogen
Når: 9.—10. desember
Hvor: Mariebergsskogen, Karlstad

Det har blitt en kjær tradisjon for mange å besøke det årlige julemarkedet i Mariebergsskogen. I to hele dager er parken fylt av julemat fra Värmland, delikatesser og kvalitetsprodukter fra regionens håndverkere. Med over 70 utstillere står julegavehandelen høyt på listen hos besøkende. Her er også flere morsomme aktiviteter for barna. Nissen kommer på besøk og det blir kroning av Värmlands Lucia.

Les mer om julemarkedet i Mariebergsskogen  HER

Jul på Sågudden
Når: 9.—10. desember
Hvor: Såguddens friluftsmuseum, Arvika

Er du på utkikk etter gammeldags julestemning, er Såguddens friluftsmuseum i Arvika riktig sted å være i førjulstiden. Her får besøkende oppleve ekte julestemning i forskjellige hytter, husmannsplass og bondegård, og det er lagt opp til aktiviteter både for barn og voksne. Her kan det også handles julepynt og gaver, og det finnes et rikt utvalg av håndverk og matvarer fra Värmland. Det arrangeres i tillegg en utstilling med utgangspunkt i juleforberedelser før i tiden og frem til i dag. En gruppe spellemenn står for julemusikk i de forskjellige hyttene, og søndag blir det Lucia-tog fra hytte til hytte. Prøv hest og vogn mellom Arvika torg og Sågudden på lørdag og en svensk julfika i markedets egen kafé.

Les mer om julemarkedet på Sågudden HER

Julemarked og Filipstads Lucia
Når: 10. desember
Hvor: Stora Torget, Filipstad

Andre søndag i advent arrangeres julemarked på torget og kroning av Filipstads Lucia. Her kan handleglade utforske salgsbodene mens nisseorkesteret skaper julestemning. Det deles ut julegodt til barna og arrangeres Lucia-tog med lussekatter og gløgg.

Les mer om julemarkedet og Luciatoget i Filipstad HER 

Julemarked i Gustafsvik:
Når: 16. desember
Hvor: Gustafsvik, Kristinehamn

Det populære julemarkeded utenfor Kristinehamn byr på lokalproduserte produkter, mat og håndverk. Her finner du over 60 utstillere som selger alt fra strikkevarer, juledekorasjoner, interiør og smykker, til hjemmelagde søtsaker, bakevarer, lokale oster og syltetøy. Listen er lang og alt ligger til rette for å finne julestemningen enten det er ved salgsbodene eller i kaféen mens du hører på julemusikken som spilles.

Les mer om julemarkedet i Gustafsvik, Kristinehamn HER

Les også: Sveriges 15 flotteste julemarkeder - Les flere saker om julemarkeder i inn og utland HER

Arvika torg (Foto: Eva Aasum)

Kommentarer