Det var hele 602 flyforsinkelser på Oslo lufthavn under fjorårets juletrafikk. Også denne julen vil flere tusen passasjerer bli rammet av forsinkelser og kanselleringer i flytrafikken. Skal man unngå å havne i flykaos i år er det enkelte reisetider man bør styre unna.

Julen er en høytid for reiser, enten man besøker slekt eller utnytter feriedagene for en lengre tur til utlandet. Uansett planene er det viktig å ta høyde for hvilke dager som er de travleste reisedagene, da dette ofte betyr køer, forsinkelser eller kanselleringer av flyvninger over hele landet. Men hvilke dager det lønner seg å reise på, og hvilke man bør unngå, kan variere fra år til år.

Travle forretningsreise med trillebag underveis på flyplassen (bildekilde: airhelp.no)

Flyplassene i fem av Norges største byer — Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø — hadde til sammen 1148 forsinkede flyvninger i jula i fjor (19. desember til 2. januar). Bare på Oslo lufthavn Gardermoen ble det registrert 602 forsinkede flyvninger i denne perioden. Dette rammet flere titalls tusen nordmenn totalt, noe som også vil inntreffe i år.

Når flyr du denne julen?

Flydataene er samlet og evaluert av selskapet Airhelp, som er eksperter på flytrafikk og kompensasjonstjenester innen flyreiser. Nå har selskapet laget en prognose for alle som skal ut og reise i julen 2017.

— I fjor var fredag 23. desember den siste arbeidsdagen før jul, og naturlig nok er dette en travel dag. Men reisedagen med flest forsinkelser de siste to årene, er likevel den 21. desember. Punktligheten faller betydelig denne dagen, sier landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

Tallene viser også at 22. desember normalt er den travleste dagen på de største flyplassene i Norge. Dermed er det lurt å styre unna både den 21. og den 22. desember dersom du skal fly i år, forteller Hermansson.

— Mange er bundet til faste reisetider i jula, men dersom man er litt fleksibel, løper man langt mindre sjanse for forsinkelser om man reiser på andre tidspunkter. Både lille julaften og julaften har lite forsinkelser sett opp mot øvrige reisedager i jula, så det kan være fornuftig å legge opp reisen nærmere julaften, sier Hermansson.

Når det gjelder returen hjem, er også her rådene klare.

— 2. juledag virker til å være en fast reisedag for mange, for det er gjerne flere grener av familien som skal besøkes i jula. Den 26. desember er også en dag med mye forsinkelser som man helst bør styre unna, forteller Hermansson.

— Den 29. desember er dagen som normalt har færrest forsinkelser i julen. Så for alle som skal problemfritt hjem før nyttår, anbefaler vi å velge 29. som hjemreisedato. 30 desember er i motsatt ende og dagen med mest forsinkelser mot slutten av jula, sier Hermansson.

Lang innsjekkingskø på Cancun International Airport i Mexico (bildekilde: airhelp.no)

De beste tidspunktene

Generelt sett er ettermiddag og tidlig kveld tiden med mest forsinkelser i flytrafikken. Dette gjelder også i jula, forteller Hermansson.

— Om du kan velge et tidlig fly, er det større sjanse for at det tar av og lander til oppsatt tid. Mellom kl. 16.00 og kl. 22.00 er tidsrommet der de fleste og de lengste forsinkelsene finner sted, og i julen i fjor var bare 64 prosent av flyvningene i dette tidsrommet i rute i gjennomsnitt. Dette gjelder nærmest uansett flyplass eller dato man reiser, sier Hermansson.

Andreas Hermansson avslutter med følgende råd til alle flyreisende i jula.

— Mye trafikk blir det uansett, så det beste er å være godt forberedt og stresse ned så mye som mulig. Ellers er det greit å kjenne sine rettigheter i forhold til flyselskapene dersom man skulle være utsatt for en forsinkelse eller kansellering. Forsinkelser er jo dessverre svært vanlig i juletiden, avslutter Andreas Hermansson i Airhelp.

Beste tiden for utreise

Før julaften:

  • Dato: 24. desember
  • Tidsperiode: Kl. 06.00-12.00

Etter julaften: 

  • Dato: 29. desember
  • Tidsperiode: kl. 06.00-12.00

Verste tiden for utreise

Før julaften: 

  • Dato: 21. desember
  • Tidsperiode: kl. 16.00-22.00

Etter julaften

  • Dato: 30. desember
  • Tidsperiode: Kl. 16.00-22.00

Kommentarer