Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) har stengt luftrommet over Europa for trafikk med Boeings nye 737 MAX 8 maskin. Her kommenterer passasjerrettighetsselskapet og lufttrafikkeksperten AirHelp på dine rettigheter som passasjer.

Hvordan ligger det an med min flight ? (ill.foto: airhelp.no)

Flere tusen nordmenn er blant de som rammes etter at EASA har stengt det europeiske luftrommet for Boeing 737 MAX 8. Det midlertidige flyforbundet gjelder også for trafikk i, til og fra Norge.

Les mer om vedtaket på EASAs nettsider HER

EASAs avgjørelse får konsekvenser foren rekke flyselskaper, ikke minst Norwegian, som har 18 fly av denne typen – DVS fem prosent av alle de 737MAX-flyene som er levert siden 2017.

Men hva betyr denne situasjonen for passasjerene?

– I og med at EASA stenger ned luftrommet for denne flytypen i hele regionen, må dette ansees å være en ekstraordinær omstendighet og dermed utenfor flyselskapenes kontroll i henhold til EU 261 reguleringen. Dermed har ikke passasjerene automatisk rett til økonomisk kompensasjon. Likevel vil det være naturlig at flyselskapene følger opp sine passasjerer så godt som mulig, både i form av ombooking, forpleining eller tilbakebetaling av flybilletter der passasjerer er direkte rammet, sier Andreas Hermansson som er landssjef for Airhelp i Norge.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

– Skulle man være booket på en flyvning med et Boeing 737 MAX 8 en gang i fremtiden, og man ikke lenger ønsker å fly denne flytypen, har man ikke krav på å få pengene tilbake for billetten. Derfor anbefaler vi at man som passasjer heller ombooker flyvningen fremfor å kansellere når flyene igjen kommer på vingene. Utover EU er MAX 8 satt på bakken både i Kina, Indonesia, Singapore, Australia, Malaysia, Oman, India, Irland, UAE og Kuwait — og ingen vet hvor lenge dette flyforbudet vil gjelde, sier Andreas Hermansson.

Les også: Minst 20 Norwegianavganger innstilt onsdagNorwegian Re-allocating Fleet Options to Minimize Impact of Suspension of 737 MAX AircraftNorwegian setter sine Boeing 737 MAX 8 på bakken

Flere relaterte nyheter finner du HERHER og HER

Dfly.no`s Twitterkonto  og Facebooksider finner du HER og HER

Kommentarer