Skøyteløp på frosne innsjøer, skifester med fart og engasjement, og kulturopplevelser som lyser opp i kulden og mørketiden. Det finnes etbredt utvalg av morsomme vinterarrangementer i Sverige. Ta turen over grensa og få med deg noen av de mest spennende arrangementene. 
Heyou! i Jönköping (bildekilde: Visit Sweden Norway)
Her er noen av vinterens høydepunkter på andre siden av grensen:

Januar 2019:

Balenciaga — Master of Couture

På tekstilmuseet i Borås vil det fra januar til april arrangeres en internasjonal utstilling fra Victoria and Albert Museum i London som hyller haute couturens mester Cristóbal Balenciaga. Cristobals arkitektoniske linjer påvirker fremdeles nåtidens mote og hans kreativitet revolusjonerte moten på 50 og 60-tallet.

Når: 1.januar—21. april
Hvor: Borås, Västsverige
Les mer HER

Disney on Ice

Nyt den magiske forestillingen Frost når den fremføres på is i Scandinavium arena i Göteborg. Det blir en underholdene skøyteopplevelse fylte med action, kjærlighet og piruetter.
Når: 10.—13. januar
Hvor: Scandinavium, Göteborg

Les mer HER
Balenciaga — Master of Couture (bildekilde: visitsweden)
Varberg Cyclocross Championship

Opplev sykkel-cross sammen med noe av sykkelsportens mest hengivne utøvere. Svensk mesterskap arrangeres på historisk grunn nær Varberg, banen strekker seg 3,5 km rundt Varberg festning og byr på fart og underholdning for alle aldre. Her får du også muligheten til å prøvesykle introcross på SM-banen.

Når: 12.—13. januar
Hvor: Varberg, Halland

Les mer HER

World Snow Day

Den 17. januar innledes sesongen med arrangementet World Snow Day. Da blir det skiturer, konkurranser, leker og aking. Det blir fyr i grillene, og vogn og hest vil stå klar til tur. Supersprintløpet på 100 meter er åpent for alle og en populær aktivitet.

Når: 20. januar
Hvor: Åkulla Friluftsgård, Halland

Les mer HER
Skisprint ved det kongelige slott i Stockholm (Photo: Henrik Trygg)
Ski Cross World Cup

For fjerde året på rad kommer verdens beste skicross-kjørere til Idre Fjäll i Dalarna. Skicross er en fartsfylt sport med krappe svinger og høye hopp. Fire deltakere kjører samtidig og de to raskeste går videre. En meget publikumsvennlig og morsom sport.

Når: 18.—20. januar
Hvor: Idre Fjäll, Dalarna

Les mer HER

World Cup i langrenn

Helgen 26.-27. januar er det for andre gang duket for verdens-cupen i langrenn i Ulricehamn, vest i Sverige. Her slåss verdenseliten om seirene og stemningen langs sporet og ved stadion er høy når publikum heier frem sine favoritter. Bli med på folkefesten sammen med 60 000 andre skientusiaster!
Når: 26.—27. januar
Hvor: Ulricehamn, Västsverige

Les mer HER
Göteborgs Internasjonale Film Festival (fotocred: Frida Winter/Göteborg & Co)

Göteborgs Internasjonale Film Festival

Som den ledende filmfestivalen i de nordiske landene viser Göteborgs filmfestival filmer fra hele verden. Under elleve dager i slutten av januar og februar blir det filmfest med opptil 450 ulike filmer fra 80 forskjellige land i den svenske storbyen. Mottoet til festivalen er å bringe verden til Göteborg!

Når: 25. januar—4. februar
Hvor: Göteborg

Les mer HER

Bocksten Trailrun Winter

Utfordre deg selv med en løpetur i skogen på vinterstid! Den magiske bøkeskogen i Åkulla er vakker også vinterstid, nyt stillheten, tekniske stier og naturen kombinert med en løpetur.

Når: 26. januar
Hvor: Åkulla, Halland

Les mer HER

Vikingrennet i Riddarfärden (Mälaren) (Foto: Henrik Trygg)
Februar 2019:

Heyou!

2019 i Jönköping innledes med den ettertraktede festivalen Heyou! Elmia i Jönköping fylles til bredden med noen av sveriges mest ettertraktede youtubere, gamere og TikTok stjerner.

Festivalen tilbyr muligheter for å delta i ulike aktiviteter med store influensere og det vil også bli arrangert et eget kurs ved navn Creators Academy, hvor ungdommer kan lære seg hvordan du selv kan skape innhold for ulike mediekanaler.

Når: 1.—2. februar
Hvor: Elmia, Jönköping

Les mer HER

World Cup i Speedski

Verdenseliten vil den første helgen i februar briljere på speedski når de kaster seg utfor Norden bratteste preparerte pist i Chocken. I Speedski er det om og gjøre å kjøre så fort som mulig. Med spesiallagde drakter kan farten komme opp i 250 km i timen.

Når: 7.—9. februar
Hvor: Idre Fjäll, Dalarna

Les mer HER
Speedski i Dalarna (Foto: Nisse Schmidt)
Stockholm Design Week

Sammen med Stockholm Furniture & Light Fair har Stockholm Design Week etablert seg som en av de viktigste ukene i året når det kommer til design. Messen er et møtepunkt for arkitekter, designere, kjøpere, presse og influensere fra hele verden og passer for alle som interesserer seg for det nyeste innen skandinavisk design. Det vil bli holdt over 200 eventer i løpet av messen og stedet er perfekt for å bli inspirert og få nye impulser.

Når: 4.—10. februar
Hvor: Stockholm

Les mer HER

Sarkofagdaget Älvdalen

Denne annerledes og litt gale konkurransen går ut på å dra en stor kjelke med en vekt på 100 kilo på en preparert bane. En morsom konkurranse som ikke ligner noe annet!

Når: 9. februar
Hvor: Ã„lvdalen, Dalarna

Les mer HER
Valentinsdag i Gøteborg (Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co)
Beijer Hockey Games

Beijer Hockey Games er en viktig møteplass for svensk ishockey og den populære sporten engasjerer svensker over hele landet. Få med deg raske køller, høyt trykk og intens vinnervilje når internasjonale lag møter hverandre til kamp.

Når: 7.—10. februar
Hvor: Hovet, Stockholm

Les mer HER

Runn Vinteruke

Vinterens høydepunkt for alle skøyteelskere finner du under Runn Winter Week i Dalarna. En hel uke fylles med aktiviteter på innsjøen Runn i Falun og Borlänge. Foruten velpreparerte løyper, konkurranse- og mosjonsløp kommer det på innsjøen også å finnes andre morsomme aktiviteter som for eksempel motorsport.

Når: 9.—24.februar
Hvor: Innsjøen Runn, Dalarna

Les mer HER
Langrenn under Svenska Skidspelen (Foto: Ulf Palm)
Vakre toner på Vinterfest i Dalarna

Dalarna fylles av deilige toner når den internasjonale kammermusikkfestivalen Vinterfest arrangeres i Mora, Orsa og Älvdalen. En fest fylt med inspirerende, spennende og nyskapende musikk. Den kunstneriske lederen for festivalen, islandske Vikingur Ã’lafsson, har en helt egen kunstnerisk personlighet og har høstet stor internasjonal anerkjennelse.

Når: 15.—17. februar
Hvor: Mora, Orsa, Älvdalen i Dalarna

Les mer HER

Sinnesvandring i mørket

Ta i bruk sansene dine under en mørkevandring i Fjärås Bräcka i Kungsbacka. Her gjelder det å lytte, kjenne og høre, akkurat som dyrene. Hvor lett er det å føle eller høre forskjell på ting når du ikke bruker øynene? Test deg selv og husk å ta med lommeykt!

Når: 15. februar
Hvor: Naturum Fjärås Bräcka, Kungsbacka, Halland

Les mer HER
Tranedansen i Hornborgasjön (Photo Cred Roger Borgelid)
Valentines-uke

Feir kjærligheten en hel uke i Göteborg! Inviter noen du bryr deg om på middag, nyt kunstverk, konserter og kultur eller finn unike gaver til både deg selv, nære og kjære. Göteborg er en romantisk by å besøke og kan friste med fine steder som frodige Palmhuset, en sval vinterlig skjærgård eller koselige gamle gater i Haga. Feir Alla Hjärtnas dag i Sveriges nest største by.

Når: 9.—17. februar
Hvor: Göteborg

Les mer her

Audi Fis Ski World Cup

I år arrangeres den gjeve Audi Ski World Cup City Event i Stockholm for tredje året på rad. Verdens beste alpinkjørere møtes i Hammarbybacken i Stockhom for å konkurere om førsteplassen. To utøvere kaster seg utfor startstreken samtidig i grenen parallelslalom, og her blir både farten og spenningen stor. Bli med på et actionfyllt skiarrangement i den svenske hovedstaden!

Når: 19. februar
Hvor: Hammarbybacken, Stockholm

Les mer HER

Vasaloppet

Hele Sveriges folkefest går av stabelen i Dalarna når Vasaloppets vinteruke arrangeres. Vasaloppet er verdens eldste og største langløp på ski, som for første gang ble arrangert i 1922.

Det finnes hele 16 ulike løp å velge mellom. Det korteste er på 3 km, mens det lengste løpet er hele 90 km. Årets nyhet er Nattvasan 45, en kortere variant av Nattvasan.

I de tre Vasaloppskommunene kan du oppleve alt fra stemningsfull musikk, idretts- og friluftsaktiviteter, utstillinger, deilig mat og annen underholdning. Gjør som 100 000 andre og få med deg skifesten i Dalarna.

Når: 22. februar—3. mars
Hvor: Sälen og Mora, Dalarna

Les mer HER

SM i Synkronisert kunstløp

Gå ikke glipp av sjansen til å se de svenske kunstløpstjernene konkurrere om gjeve medaljer. Her blir det synkronistert skøytekunst på et høyt nivå.

Når: 23.—24. februar
Hvor: Stockholm

Les mer HER


Vikingrennet

Vikingrennet går av stabelen på innsjøen Mälaren mellom Uppsala og Stockholm. Den gamle vikingruten går langs flere kulturelle og historiske steder, og folk har i mange hundre år gått på ski mellom de to byene. Det brøytes 80 kilometer med baner på isen.

Når: Februar
Hvor: Mälaren, Stockholm

Les mer HER

Barnas Vasalopp

Under svenskenes vinterferie arrangeres det en av sesongens høydepunkter, Vasaloppet for barn. Skiturer, leker, akebakke og grilling vil bli arrangert på løpsdagen.

Når: 23. februar
Hvor: Åkulla, Halland

Les mer HER
Mars 2019:

Passion for mat

Matentusiaster kan finne et spennende utvalg av håndplukkede produsenter og varer med høy kvalitet. Her kan du plukke opp idéer og triks om matlaging på festivalens kokkeskole.

Et spennende antall av kjente kokker vil tilby sin kompetanse og kunnskap om ingredienser og matlaging. Smaksseminar og mikroseminarer vil være tilgjengelig for publikum, hvor du kan smake på vin, champagne og høre interessante samtaler om tema som sjokolade, olivenolje og diverse viner.

Når: 1.—3. mars
Hvor: Åbymässan, Göteborg

Les mer HER

Svenska Skidspelen

Verdens langrennselite kommer til å servere et spennende skishow i Lugnet i Falun under Svenska Skidspelen.

Her konkurrerer de om sesongens grand finale – FIS Ski Cross-Country World Cup Finals. I tillegg til langrenn blir det i år også FIS Cup i Skihopp.  

Når: 16.—17. mars
Hvor: Falun, Dalarna

Les mer HER

InspireUs Winter Weekend

InspireUs Winterweekend er en aktivitetshelg fullspekket med morsomme vinteraktiviteter.

Dette arrangementet er kun for jenter, og det vil bli skitester, coaching og skikjøring. Det vil også være tilbud om morgenyoga, bad på Äventyrsbadet, god mat og avkobling i Saunaverden på Experium.

Når: 28.—31. mars
Hvor: Sälen, Dalarna

Les mer HER

Nordiske hagedager

Hagemessen Nordiska Trädgårdar er den største hagemessen i norden med omkring 350-400 utstillere hvert år. Inspirasjonsutstillinger og seminarer med eksperter, kjente hageprofiler og inspiratører vil finne sted og som besøkende du handle alt til hagen og få den rådgivningen du behøver.

Når: 21.—24. mars
Hvor: Stockholm

Les mer HER

Villmarksmessen

På villmarksmessen handler det om oppdagergleden, uansett om det er mindre spontane eventyr eller store velplanlagte turer. Det kommer til å bli en helg fylt med villmarksinspirasjon og spennende møter med nye mennesker, og velkjente eksperter.

Når: 22.—24. mars
Hvor: Stockholm

Les mer HER    

Tranedansen i Hornborgasjön

Hornborgasjön er en av Europas viktigste fuglesjøer, hvor du kan oppleve vakker natur og se tranedansen på nært hold. Når tranene vender tilbake fra Spania kan du oppleve den unike dansen de fremfører.

Når: Slutten av mars
Hvor: Hornborgasjön, Västsverige.

Les mer HER

kilde: visit sweden

Kommentarer