Har du noen gang lekt med tanken på å lage ditt eget hotellkonsept, men manglet det rette stedet? Nå har du sjansen til å sikre deg en rekke helt spesielle kulturhistoriske bygninger i det solfylte Portugal. Hva med for eksempel et elegant rikmannspalass fra 1800-tallet, et fort med tilhørende fyrtårn eller kanskje en gammel klosterbygning? Det portugisiske prosjektet REVIVE, som ble lansert av portugisiske myndigheter for å bevare historiske bygninger, kan gjøre drømmen din til virkelighet.

Portugal - Forte da Barra de Aveiro - Fyrtårn
Fyrtårnet ved Forte da Barra de Aveiro (bildekilde: turismodeportugal.pt)

I Aveiro, som ligger vakkert til ved munningen av elven Vouga, kan man få sitt helt eget fort, Forte da Barra de Aveiro, som ble etablert på 1600-tallet.

Overfor det tidligere soldathjemmet ligger et hvitt fyr som er inkludert i pakken, hvis du tør å ta fatt på jobben med å forvandle de gamle bastionlignende bygningene til moderne turismeformål. Leien er bare 6444 euro i året for en leieperiode på 50 år.

Portugal - Forte da Barra de Aveiro - Fyrtårn
Det tidligere soldathjemmet ved Forte da Barra de Aveiro (bildekilde: turismodeportugal.pt)

Den samme leietiden gjelder det majestetiske palasset Palacete do Conde Dias Garcia, som en gang huset en lokal greve med en forkjærlighet for brasiliansk arkitektur. Palasset med de 70 rommene kan bli ditt for bare 18 264 euro i året.

Portugal - Palacete do Conde Dias Garcia - Slott - Brasiliansk stil
Palacete do Conde Dias Garcia (bildekilde: turismodeportugal.pt)

Drømmer du om enda mer plass og en mer spirituell atmosfære, mangler det tidligere bispepalasset og klosteret Quinta do Paço de Valverde også en ny bestyrer som kan forvandle det til et fire- eller femstjerners luksushotell. Leien for denne imponerende eiendommen er bare 10 000 euro i året.

Portugal - Quinta do Pa de Valverde - Kloster
Quinta do Pa de Valverde (bildekilde: turismodeportugal.pt)

Et vinn-vinn-prosjekt lansert av myndighetene

Muligheten til å sette sitt eget preg på disse imponerende historiske bygningene oppsto gjennom prosjektet REVIVE, som ble lansert av portugisiske myndigheter.

Portugal - Palacete do Conde Dias Garcia - Slott - Brasiliansk stil
Palacete do Conde Dias Garcia (bildekilde: turismodeportugal.pt)

Hensikten er å gjøre det mulig for kreative investorer å restaurere og bevare statseiendom med arkitektonisk, historisk og kulturell verdi. Konserveringsverdige bygninger er offentlige eiendommer, men tilbys private investorer med krav om at bygningene skal utvikles til turistformål som for eksempel hotelldrift.

– Den typen historiske og kulturelle eiendommer er en veldig viktig del av et lands historiske og sosiale identitet. Samtidig kan det å forvandle dem til for eksempel hoteller bidra til utviklingen av turismen i den regionen. REVIVE-prosjektet er derfor vinn-vinn: Portugisiske myndigheter blir hjulpet til å bevare bemerkelsesverdige bygninger av kulturhistorisk verdi, mens det samtidig gir en unik mulighet til private investorer som ønsker et hotell med en veldig spesiell og stemningsfull ramme, sier Stig Sommerfeldt Kaspersen, turismedirektør for Norden ved Turismo de Portugal.

Mange av eiendommene som tilbys, bærer tydelig preg av å ha flere århundrer på baken, og de fleste vil kreve omhyggelig pleie. Men i hendene på rett person – og lommebok – kan et falleferdig palass eller fyrtårn gjenvinne fordums skjønnhet, til glede for både lokalbefolkningen og de 21 millioner reisende fra hele verden som hvert år velger Portugal som destinasjon.

Portugal - Quinta do Pa de Valverde - Kloster
Quinta do Pa de Valverde har en fortid som både kloster og bispebolig (bildekilde: turismodeportugal.pt)

Praktisk informasjon

Hvis du er interessert i ditt eget palass eller fyrtårn, må du skynde deg å søke, siden fristen er henholdsvis. 6. mars og 4. mai 2020. Det blir imidlertid stadig tilbudt nye prosjekter. På hjemmesiden kan du allerede nå se noen av prosjektene som snart vil bli lagt ut på anbud.

Du finner mer informasjon og retningslinjer på REVIVEs nettsted: revive.turismodeportugal.pt

Faktaboks

  • I Portugal tar det fem dager og seks prosedyrer å starte en virksomhet. Å registrere en eiendom tar bare én dag og én prosedyre.
  • Som medlem av EU tilbyr Portugal tilgang til et marked med 28 land og rundt 495 millioner forbrukere.
  • I 2017 utgjorde turistnæringen 13,7 % av BNP og i 2016 9,4 % av den totale sysselsettingen.
  • BNP-vekstprognosen for Portugal i 2019 er 1,7 %.
  • Portugal er kjent for sitt attraktive klima, sine rike naturressurser, mange internasjonale skoler, gode helsehjelp, høye sikkerhet og gjestfrihet.
  • Som reisemål har Portugal vunnet en rekke priser, deriblant prisen for World’s Leading Destination og Europe’s Leading Destination flere år på rad.

Kilde: Turismo de Portugal

Flere saker om Portugal finner du HER

Kommentarer