Med hjemme-sommer er det mange nordmenn som vil utforske den norske skjærgården. Én av fire vil tilbringe mer tid på sjøen i år sammenlignet med i fjor, og halvparten av landets 18-22-åringer vil være mer i båt denne sommeren.

Leif Bergaas - Norboat - Båtbransjeforbundet i Norge
Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – båtbransjeforbundet i Norge. (Foto: Norboat)

Leif Bergaas, daglig leder av Norboat, båtbransjeforbundet i Norge, er glad for å se at nesten 25 prosent av Norges befolkning sier at det er sannsynlig at de vil tilbringe mer tid på sjøen i år enn i fjor. Det viser en ny undersøkelse fra Sentio. 

– I et spesielt år som dette, hvor flesteparten av de ferieglade nordmennene blir nødt til å feriere i eget land, er det naturlig at vi ser økt etterspørsel etter fritidsbåter. Vi i Norboat er veldig fornøyde, vårt mandat er jo å fremme båt og båtliv, og vi håper nå at mange får mersmak etter årets båtsommer. I tillegg er det svært gledelig å se at såpass mange unge kan tenke seg en tur på sjøen i år, sier Bergaas. 

Den økte båttrafikken kan også få positive ringvirkninger på det lokale næringslivet langs kysten. Flere havner, marinaer og restauranter langs kysten kan merke økt omsetning i løpet av sommeren som følge av nordmenns ferieplaner sommeren 2020.

Halvparten av unge mellom 18-22 år planlegger for tid på sjøen i år

I undersøkelsen kommer det frem at halvparten av unge mellom 18 og 22 år planlegger å bruke mer tid på sjøen i år enn i fjor. Norboat har tidligere vært bekymret for den synkende båtinteressen blant unge og synes det er gledelig at det later til at trenden snur i år.  

– Det er klart vi blir begeistret over tall som dette. Mange unge opplever nok endrede sommerplaner i år på grunn av pandemien. At flere unge planlegger å oppleve den norske skjærgården i år er helt fantastisk, sier Bergaas. 

Båtinteressen i Norge er generelt stor. Båtlivsundersøkelsen i 2018 avslørte at det var 950.000 fritidsbåter i Norge. I år vil Norge for første gang ha over en million fritidsbåter. Dette er svært gledelig for Norboat og deres medlemmer. 

– I år forventer vi en massemønstring på sjøen og et yrende båtliv langs kysten. Det er svært gledelig å se at flere og flere husholdninger får oppleve gledene ved båtlivet i eget land, sier Leif Bergaas.  

Mange møringer vil ut i båt

Tid på sjøen ser ut til å bli svært viktig for innbyggerne i Møre og Romsdal. I Møre og Romsdal svarer nærmere 40 prosent at de planlegger å tilbringe mer tid på sjøen i år enn i fjor. Tallene fra Møre og Romsdal overgår også Sørlandsfylkene, slik som Agder.

I Agder svarer rundt 30 prosent av innbyggerne at de planlegger å tilbringe mer tid på sjøen. Bergas synes det er morsom at møringene ser ut til å bli de ivrigste sjøfarerne i år.

– Jeg skjønner møringene godt, med de flotte fjordene og kysten de har til disposisjon hadde jeg også gjerne tatt meg en tur ut med båten. Det er gledelig å se at interessen er stor på andre steder i landet enn de typiske stedene som Sør- og Østlandet, avslutter Bergaas.   

Les også: Norge passerer én million fritidsbåter i 2020– Stor etterspørsel etter båt og båtplass på FINNNordmenn kaller båten sin «Fantomet» og «Langbein»

Kommentarer