Det blir norgesferie for mange i år også, og ni prosent vurderer å leie ut i forbindelse med ferie i løpet av året. – Det kan være både smart og økonomisk å leie ut egen bolig, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Sommerhus ved sjøen i Norge - Codan
Gi beskjed til forsikringsselskapet ditt om du vurderer å leie ut, er rådet fra Codan forsikring. (Foto: iStock)

En ny undersøkelse utført av Norstat for Codan Forsikring viser at ni prosent av de som eier egen bolig eller fritidsbolig vurderer å leie ut i forbindelse med ferie i løpet av året.

– Det har vært en enorm etterspørsel etter hytter det siste året, og det kan se ut som flere benytter anledningen til å leie ut når huset eller hytta uansett står tomt. Det er en fin måte å nedbetale lånet eller spe på inntekten på, sier Richvoldsen.

Finn.no fortalte tidligere i vår om at det er en tredobling i antall leiekontrakter sammenlignet med samme tid i fjor. Korona og sommerferie i Norge gjør at mange sikrer seg leiebolig i ferien tidlig.

Gi beskjed til forsikringsselskapet

– Er du en av dem som vurderer å leie ut boligen eller hytta er det viktig at du sier fra til forsikringsselskapet ditt og sørger for at du har forsikring som også dekker skader ved utleie, forteller han. 

Det er også lurt å sørge for å gjøre en ordentlig avtale med dem du leier ut til, inkludert et depositum for eventuelle skader eller hærverk, og gjerne sjekke referanser om du bruker utleieportaler som tilbyr dette.

­­- De fleste behandler leieboliger pent, men vi har også hørt skrekkhistorier. Det er ikke så hyggelig å komme tilbake til et hus med nedsølte, ødelagte møbler eller der gjenstander er stjålet, sier Richvoldsen.

Det viktigste er altså å informere forsikringsselskapet, slik at forsikringen dekker eventuelle skader, både på selve boligen og på løsøre. Tyveri i utleid bolig regnes som underslag, og er ikke dekket av forsikringen, siden man har latt personene inn i boligen selv, og gitt dem nøkkel.

Derfor er det lurt å fjerne spesielt verdifulle gjenstander. Det er også smart å ta bilder av boligen før gjestene kommer, og å sjekke røykvarslere og brannslokningsapparat.

Dette må du som leier feriebolig huske på

Han minner også om at de som skal leie bolig må huske reiseforsikring. Den kan dekke skader som du kan være uheldig å påføre stedet.

– Det er ikke bare den som leier ut som må ha forsikring. Dersom du av noen grunn ikke får reist til ferieboligen du har leid på grunn av sykdom eller liknende, vil en reiseforsikring kunne dekke avbestillingen eller tidligere hjemreise, sier Richvoldsen.

Undersøkelsen er gjennomført i februar av Norstat på vegne av Codan Forsikring, i et landsrepresentativt utvalg på 1000 respondenter.

Kommentarer