Klokken 10.00 tirsdag går startskuddet  for Norges håp  Christopher W. Davidsen og Team Norway  i Bocuse d’Or, verdens mest profilerte kokkekonkurranse. Her i den franske matbyen Lyon  møtes 24 av verdens mest lovende kokker for å konkurrere om den gjeveste prisen i gastronomiens verden.

Arne Sørvig er sjef for Bocuse d’Or i Norge (bildekilde: Nespresso/Bocuse d’Or)

Norges kandidat er Christopher W. Davidsen fra Stavanger, men  som bor og arbeider  i Trondheim. Han gikk til topps i  i Årets Kokk i Oslo høsten 2015 og har siden forberedt seg på å forsvare Norges ære i verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d’Or i 2017. Nespresso har siden 2015 vært en av sponsorene til Bocuse d’Or Norge og har siden den gang fulgt Davidsen og hans vei mot målet.

— Jeg har stor tro på det norske teamet og at den enorme innsatsen Christopher W. Davidsen har lagt ned vil gi uttelling med en plassering helt i toppen, sier Geir Kronbæck, Country Business Manager for Nespresso Norge.

Les også: Sverige först ut i Bocuse d ́Or — Kock-VM i Lyon

En ekte vinnerskalle

Team Norway består av kokk Davidsen, commis Håvard Werkland og coach Gunnar Hvarnes. Commisen er kandidatens assistent på kjøkkenet, mens coach ikke har lov til å bevege seg inn på kjøkkenet. Det norske kokkehåpet blir av nære støttespillere og lederen for stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig, beskrevet som en person med helt unike vinneregenskaper.

— Christopher er en vinnerskalle med sterk disiplin og dedikasjon. I tillegg er han en fagmann av de beste vi har i landet. Kombinasjonen av disse egenskapene, altså personlighet og faglighet, er essensen i teamets styrke. I tillegg har de med seg Gunnar Hvarnes som coach, som selv vant bronse i 2011. Han har mange av de samme egenskapene, men en litt annen faglig profil og stil enn Christopher, sier Sørvig.

Han fremhever at Bocuse d’Or Norge har et solid rådgivningsapparat som Team Norway har benyttet seg godt av. Det å få konstruktiv kritikk og tilbakemelding av blant annet Bocuse-kokkene Eivind Hellstrøm, som har erfaring fra juryen i Bocuse d’Or, og Ørjan Johannessen, som vant konkurransen forrige gang, gir Team Norway et godt utgangspunkt.

— Alle de 12 kokkene i Bocuse d’Or Norge stiller seg til rådighet med konkrete råd basert på egne erfaringer fra deltakelse i konkurransen tidligere. Dette er en styrke og støtte for teamet. I tillegg er Christopher god på å trekke til seg hjelpere som utfyller og leverer på alt rundt mat og konsept, slik at han og commis Håvard Werkland kan holde fokus på selve oppgaven.

10 000 treningstimer

I løpet av de 15 månedene siden konkurransen Årets Kokk i oktober 2015 og frem til nå, har Team Norway lagt bak seg nærmere 10 000 treningstimer.

— Det er vanskelig å anslå antall treningstimer som ligger bak fordi forberedelsene til å vinne i Lyon varer over svært mange år før den nasjonale kvalifiseringen i Årets Kokk-konkurransen. Etter Årets Kokk har innsatsen vært formidabel. Vi er takknemlige for at det norske teamet har hatt anledning til å fokusere 100 prosent på oppgaven takket være svært fleksible og engasjerte arbeidsgivere, som for Davidsen er restaurantgruppen Søstrene Karlsen i Trondheim og for Werkland Scandic Hotel Nidelven, sier Sørvig.

Avgjørende med gode sponsorer

Sørvig legger ikke skjul på at det er helt nødvendig å ha gode støttespillere og sponsorer med på laget. Han peker på at innovasjon og kvalitet er fellestrekk som Bocuse d’Or og Nespresso deler.

Nespresso er en god sponsor til Bocuse d’Or Norge. Det økonomiske aspektet er enkelt å få øye på, fordi en god økonomi i en liten stiftelse gjør at alle involverte fagpersoner kan konsentrere seg om selve oppgaven, nemlig teamets funksjon, faglig innovasjon og design av serveringsløsninger. Som for andre grener, for eksempel innen idrett, koster det å forberede seg til et verdensmesterskap. I tillegg er Nespresso svært opptatt av smak, og hvordan kaffen lar seg kombinere med mat og servering på ulike måter. Hang til innovasjon i praksis er en spirit vi deler, noe som gjør at samarbeidsprosjekter under sponsoratet gir gjensidig utbytte. Nespresso har også et stort internasjonalt nettverk i gastronomien globalt, og bidrar med det inn til Bocuse d’Or Norge og norsk gastronomi generelt, sier han.

Anette Langseth er Commercial manager B2B i Nespresso Norge og har ansvaret for å følge opp samarbeidsavtalen med Bocuse d’Or Norge.

— Samarbeidet med Bocuse d’Or er av stor betydning for vår merkevare, og er en kilde til inspirasjon, begeistring og innovasjon. Jeg gleder meg til konkurransen i Lyon og til igjen å sette norsk kokkekunst på verdenskartet, sier Anette Langseth.

Fakta om Bocuse d’Or

Konkurransen ble første gang arrangert i 1987 av Paul Bocuse med det formål å fremheve kokkenes talent og dyktighet. 24 kokker fra hele verden møtes annethvert år i Lyon for å konkurrere over to dager. Hver representant må først kvalifisere seg nasjonalt, deretter via verdensdelsfinaler i Europa, Asia og Latin-Amerika.

I Lyon konkurrerer 24 nasjoner over to dager, og hver kokk har 5 timer og 35 minutter på å tilberede og presentere to retter for et internasjonalt dommerpanel av stjernekokker. Rettene skal tilberedes for 14 personer: 12 til juryen og to til presentasjon og fotografering. Hovedråvarene blir bestemt av Bocuse d´Or og utover dette skal hver rett bestå av tre garnityrer og én saus som velges av den som konkurrerer. I år er første gang at kjøttretten er en kombinasjon av kjøtt og sjømat, og at det i stedet for fiskerett skal leveres en vegetarisk rett.

Norge er sammenlagt verdens nest beste nasjon i VM i kokkekunst gjennom tidene. Gjennom deltakelse i 11 verdensfinaler har Norge tatt hjem fem gull, to sølv, to bronse og to priser for beste fisk. Det er til sammen ni pallplasseringer, en mindre enn Frankrike som leder sammenlagt.

Kommentarer