Er du også helt oppslukt av den populære serien The Crown på Netflix? Da bør du føre Malta opp på listen over reisemål. Den solfylte middelhavsøya var et yndet utfluktsmål for dronning Elizabeth og prins Philip, spesielt mens prins Philip tjente som marineoffiser på Malta – noe man får se i seriens første sesong. Det er ikke så lett å reise for tiden, men inntil videre kan du oppleve kongeparets Malta-bolig virtuelt hjemme fra sofaen.

Queen Elizabeth - Prince Phillip - Malta - ca. 1950
Dronning Elizabeth og Prins Phillip på Malta en gang mellom 1949 og 1951 (pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Den populære Netflix-serien The Crown skildrer Elizabeth IIs tid som regjerende dronning – fra hun tiltrådte tronen i 1952 og i årene som fulgte. Hvis du har fulgt serien fra begynnelsen, husker du kanskje at dronning Elizabeth II og prins Philip er på Malta i den første episoden.

Der blir dronningen fraktet rundt i en motorbåt mens hun tar bilder av prinsen som ror i en robåt med det turkisblå vannet som bakgrunn. Og i den andre episoden uttrykker prins Philip et ønske om å flytte tilbake til Malta og gjenoppleve den lykkelige tiden de tilbrakte der.

Villa Guardamangia: Opplev rammen for dronningens «lykkeligste år» virtuelt

Dronning Elizabeth II ferierte ofte på Malta og tilbrakte det hun selv kalte «de lykkeligste årene» av sitt liv i Villa Guardamangia.

Ville Guardamangia var residensen til den daværende prinsesse Elizabeth og prins Philip mens han var stasjonert på Malta som marineoffiser i perioden 1949-1951.

I dag drives Villa Guardamangia av organisasjonen Heritage Malta, som kjøpte bygningen da den ble lagt ut for salg i 2019. Og nå kan den utforskes virtuelt på Heritage Maltas nettsted. Bygningen blir for tiden restaurert i samarbeid med Buckingham Palace, slik at dagens generasjoner skal få muligheten til å oppleve den i sin tidligere prakt.

Småbåt - Valletta - Malta - - Kyst - Middelhavet
Kysten utenfor Maltas hovedstad Valletta (pressebilde: visitmalta.com/related.dk)

Dronning Elizabeth II feiret både 24- og 25-årsdagen på Villa Guardamangia, der også hennes og prinsens 60-årsjubileum ble avholdt. Den britiske dronningen har beskrevet Malta som det eneste stedet hun kunne leve et normalt liv, uten den intense medieoppmerksomheten hun opplevde i Storbritannia.

Dronningen kalte Villa Guardamangia for sitt hjem, og villaen er den eneste eiendommen utenfor Storbritannia der den kongelige familien har hatt permanent opphold. Villaen er på 1500 kvadratmeter og har 18 rom, en stall, et stort gårdsrom, en brønn, en bunker og andre fasiliteter.

Andre kjente beboere av eiendommen omfatter lord Louis Mountbatten, prins Philips onkel, som leide eiendommen av familien Bartolo på 1920-tallet og mest sannsynlig var den som presenterte stedet for det kongelige paret. Mountbatten var også sjef for den britiske middelhavsflåten (med base på Fort St. Angelo) fra 1952 til 1954.

Malta var under britisk styre i 150 år, til landet ble uavhengig i 1964. Den britiske innflytelsen lever imidlertid i stor grad videre på Malta, hvor man for eksempel kjører i venstre fil, har engelsk som offisielt språk (i tillegg til maltesisk) og benytter både de ikoniske røde telefonboksene og de klassiske britiske postkassene.

Villa Guardamangia kan oppleves virtuelt HER

Les mer om Malta HER – Flere saker relatert til Malta finner du HER

Kommentarer