Martin Luther tilbrakte ti viktige år av sitt liv i Erfurt, som fikk stor innflytelse for hans tanker og handlinger senere i livet. Grunnlaget for hans akademiske utdannelse, den nære forbindelsen til augustinernes Tiggermunk-orden og hans oppgjør med troen og kirken, har sitt opphav i Erfurt.

Domkirken i Erfurt (©otoerres)

Den senere reformatoren kom til Erfurt 18 år gammel og begynte på Collegium Maius på byens universitet for å studere jus. Et voldsomt tordenvær ble et vendepunkt i livet hans, han bestemte seg for å bli munk. I juli 1505 gikk han inn i Augustinerklosteret i Erfurt, der han føyde seg etter tiggermunkenes asketiske fromhet. Kort tid etterpå begynte Martin Luther å studere teologi. I 1507 ble han vigslet til prest i St. Marien-domen og ledet snart sin første messe i Agustinerkirken.

Historiske bygninger

Historiske Altstadt (gamlebyen) i Erfurt er en av de best bevarte middelalderske bykjernene i Tyskland og byr på vandring i Luthers fotspor. Her møter man autentisk historie og kan besøke Luthers “studenthjem”, Georgenburse, og det tidligere universitet Collegium Maius som åpner sine porter på forespørsel. Universitetet ble etablert i 1379 og regnes som et av de eldste i dagens Tyskland. Martin Luther omtalte det senere som “min mor, som jeg har alt å takke”.

Det evangeliske Augustinerklosteret med permanentutstillingen “Bibel — Kloster — Luther” og det historiske biblioteket er i dag konferanse-, innkvarterings- og møtested. Som autentisk sted fra reformasjonstiden, er Augustinerklosteret nær ved å komme inn på UNESCOs verdensarvliste.

På grunn av det historiske møtet mellom Pave Benedikt XVI og den evangeliske kirkeledelsen i 2011, er det også blitt et symbol for den økumeniske kirken. Som tiggermunk tilbrakte Martin Luther mye tid på Krämerbrücke, som den gang var en del av Via Regia. I dag er den, med sine 120 meter og 32 bebodde hus, den lengste, fullt bebygde bro i Europa.

Med småbutikker og kafeer er den et trekkplaster både for byens borgere og turister. I St. Marien-domen, som fortsatt rager over byen, ble Martin Luther vigslet til prest. Etter 1511 kom han ofte tilbake til Erfurt og holdt prekener i Michaelis-, Barfüsser- og Kaufmannskirken. Han holdt også tett kontakt med “Erfurter Humanistenkreis” (humanistkrets). I Engelsburg, det nåværende studentsenteret, overnattet han flere ganger.

Les tidligere saker relatert til Erfurt HER

Forberedelsene til Reformasjonsjubileet går på høygir

I forbindelse med reformasjonsjubileet i 2017 og med 500års-dagen for at tesene ble slått opp på kirkedøren, har Erfurt planlagt tallrike foredrag, konserter og tematiske byrunder. Fra 18/5 til 12/11 belyser utstillinger i Stadtmuseum og i flere kirker hvilken innflytelse Martin Luther hadde på Tiggermunkordenen i Erfurt. “Kirchentag auf dem Weg” i helgen etter Kristi Himmelfart kastes det også lys over Luther, og det gir levende inntrykk av de kulturelle og geistlige omskiftningene på de historiske stedene.

Les tidligere saker om reformasjonsjubileet HER

Erfurt forbereder i tillegg felles korsang med “Himmelfahrt-Kaffeeklatsch”, der det på Domplaz skal serveres minst 500 kakesorter fra 50 kirkesamfunn i Thüringen. Festlighetene under reformasjonsjubileet krones med en stor festforestilling på den økumeniske Martinsfesten. Den finner sted 10. november, Martin Luthers fødselsdag, og den hyller ham dessuten som Erfurts katolske skytshelgen, Martin von Tours.

“Erfurt ligger på det beste stedet … Der må det ligge en by…”

Reformatoren sa i sin tid: “Erfurt ligger på det beste stedet … Der må det ligge en by…” Erfurts beliggenhet er midt i Tyskland, i hjertet av delstaten Thüringen. Takket være utmerket autobahn-forbindelse og ICE-jernbanestasjonen, er det raskt og greit å komme seg til byen. I tillegg er den et ypperlig utgangspunkt for utflukter til de andre Luther-byene i området.

Les mer om Erfurt HER - Les mer om Martin Luther i Erfurt HER - Les mer om Augustinerklosteret i Erfurt HER

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og om Reiselandet Tyskland HER

Kommentarer